"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Δώρα και αντι-δώρα (Χ.ν., 28-12-21)

 

 

 

 

ΩΡΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙ-ΔΩΡΑ

Ι.- Περίοδος προσφοράς δώρων. Η χαρά μικρών και μεγάλων. Όμως η οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, τόσο εξαιτίας των τρομακτικών αυξήσεων στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών όσο και των ανηλεών φόρων που πληρώνουμε, θα στερήσει από πολλούς τη χαρά της προσφοράς (φωτό, 1). Οι παππούδες, βέβαια, θα κάνουν το παν για ένα δωράκι στα εγγονάκια τους, όμως είναι κι ο κορωνοϊός που βάζει εμπόδια για το από κοντά…

 


ΙΙ.- Έτσι-και για την κάποια θυμηδία μας πάνω στο θέμα- κάποιος φίλος μάς επισημαίνει τηεφωνικά: “-Αγαπητέ μου, “υπό αυτάς τας συνθήκας” που θα έλεγαν και οι πολιτικοί, οι τρεις Μάγοι μάλλον δεν θα φτάσουν ποτέ στη φάτνη της Βηθλεέμ. Πρώτον γιατί δεν κάνανε τα rapid test που απαιτούνται στα σύνορα και έπειτα επειδή τα σύμπαντα κάνουν οικονομία στην ενέργεια που παράγει φως! Γι αυτό κι ο ουρανός τους θα έχει λιγότερα αστέρια! Όσο για κείνο το περιφημο “άστρο λαμπρό τους οδηγεί”, έ, δεν… πλήρωσε τον ετήσιο λογαριασμό του στο Θεό Χρόνο και έσβησε! Μόνο, απ΄ ότι φαίνεται, ο δήμος μάς χαρίζει άπλετο φως, με το μοναχικό χριστουγεννιάτικό του δέντρο στο λιμάνι, ενώ απ’ την άλλη απόλυτο σκοτάδι κυριαρχεί στο δρόμο για το αεροδρόμιο ή για τη Σούδα. Και με τέτοια σκότη, φίλε μου, άντε να ακούσεις το “Δόξα εν υψίστοις…”! Άσε που ο κορωνοϊός θερίζει και στους εφτά επάνω ουρανούς…»

 

ΙΙΙ.- Και για να σοβαρευτούμε… Για την αγορά δώρων, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις οικονομικές δυνατότητές μας. Να βάζουμε ένα όριο πέρα από το οποίο δεν επιτρέπεται να ξοδεύουμε. Θεωρούμε απαράδεκτο, για δώρα ή δραστηριότητες που θα κάνει κάποιος κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, να χρειάζεται να πληρώνει… δόσεις όλο το 2022! Εξάλλου, υπάρχουν πολύ ευχάριστες και εποικοδομητικές δραστηριότητες που είναι δυνατόν να γίνονται με την οικογένεια, και οι οποίες δεν στοιχίζουν τίποτε. Υπάρχει και το βιβλίο (φωτό, 2).

 

 

 

Η χαρά του δώρου δεν έγκειται στην τιμή, αλλά στη σωστή επιλογή του, ή ακόμη και στη διάθεση του χρόνου μας. Υπόψη δε ότι, κανένα δώρο δεν δημιουργεί κάποιο δικαίωμα! Η αγάπη του άλλου δεν εξαγοράζεται, όπως και η δική μας…(Στ.Γ.Κ.)

======================

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 

-(πολύπαθη λατινική Αμερική) Ιστορικής σημασίας θεωρείται η εκλογή του αριστερού υποψηφίου Γκάμπριελ Μπόριτς στην προεδρία της Χιλής. Ο 35χρονος πρόεδρος γίνεται ο νεότερος ένοικος του ανακτόρου Μονέδα. Ο Μπόριτς -του οποίου η σύζυγος είναι ελληνικής καταγωγής- κατήγαγε αποφασιστική νίκη, με ποσοστό 56%, έναντι του θαυμαστή της δικτατορίας του Πινοσέτ αντιπάλου του, Αντόνιο Καστ, στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Να, και μια αισιόδοξη νότα…

-(Καημένη Αμμόχωστος!) Η μεγαλύτερη απογοήτευση της χρονιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπήρξε η αποτυχία επιβολής ουσιαστικών κυρώσεων στην Τουρκία. Κι αυτό, παρά την επεκτατική πολιτική της -λόγω και έργω- στην Αν. Μεσόγειο, ιδιαίτερα δε τις παρανομίες της εναντίον δύο κρατών-μελών (Κύπρου και Ελλάδας). Αλλά και πέρα από την εργαλειοποίηση του Ισλάμ και των μεταναστευτικών ροών καθώς και την πρωτοφανή εσωτερική καταπίεση στην Τουρκία από τον Ερντογάν. Κυβερνήσεις της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Ισπανία, θέτουν ως προτεραιότητα τα διμερή τους συμφέροντα με την Τουρκία, από το εμπόριο μέχρι την πώληση υψηλής τεχνολογίας στρατιωτικού οπλισμού. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα του έχει ζητήσει την επιβολή αυστηρών κυρώσεων, λόγω της τουρκικής επέκτασης στα Βαρώσια (Αμμόχωστο) αλλά και την απαγόρευση πώλησης όπλων από κράτη της ΕΕ σε τρίτες χώρες (Τουρκία) που απειλούν κράτη της ΕΕ. Όμως, λόγω της απαιτούμενης ομοφωνίας των Κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το θέμα, δυστυχώς, παραπέμπεται συνεχώς στο μέλλον!

-(έσχατες προφυλάξεις) Σύμφωνα με βρετανική μελέτη πάνω στα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον, αυτά δεν είναι πολύ διαφορετικά από τα της Δέλτα. Συγκεκριμένα υπάρχει: Καταρροή,Πονοκέφαλος, Κόπωση (ήπια ή σοβαρή), Φτάρνισμα, Πονόλαιμος. Οπότε δεν παραμελούμε και τις άλλες αναγκαίες φρονίδες μας (φωτό, 3).

 

 

 

Κατά πρώτον, εμβολιαζόμαστε οπωσδήποτε, κάνουμε τεστ, φοράμε (διπλή) μάσκα παντού και επιλέγουμε προσεκτικά πού και με ποιους θα βρεθούμε αυτές τις μέρες. Μόνο όσοι γνώρισαν την κόλαση του κορωνοϊού είναι σε θέση να μιλήσουν… Αλλά ανέκαθεν δεν είναι καλύτερο το “προλαμβάνειν” από το “θεραπεύειν”; (Στ.Γ.Κ.)

 

 


Σχολιάστε