Μικρά των Ημερών (Χ.ν., 21-12-21)
Posted on 21 Δεκ, 2021 in Σχόλια | 0 comments
ΜΙΚΡΑ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ
-(βιβλία στην πυρά) (φωτό, 1): Τις αντιδράσεις της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ), του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΚΒΑ) και του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ), όπως και της Εταιρείας Συγγραφέων, προκάλεσε η κίνηση ομάδας γονέων από τη Χαλκίδα να κάψουν το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά, το οποίο μιλάει για τον κορονοϊό στα παιδιά. Η φωτογραφία (φωτό, 1) προκαλεί οργή και παραπέμπει σε μεσαιωνικές εποχές σκοταδισμού, ναζισμού, χούντας, δικατοριών οι οποιες τρέμουν την άλλη άποψη. Ειδικότερα η Εταιρεία Συγγραφέων σημειώνει: “Σε μια δημοκρατική κοινωνία δεν υπάρχει καμμιά δικαιολογία για τέτοια φαινόμενα. Η καύση του βιβλίου τού διεθνώς αναγνωρισμένου συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας και μέλους της Εταιρείας μας Ευγένιου Τριβιζά προκαλεί αποτροπιασμό. Η ιστορική μνήμη ξυπνά και τρομάζει το παιδαγωγικό μοντέλο που προβάλλουν με αυτή τους την πράξη οι αυτουργοί. Ας μην αφήσουμε χώρο για τέτοια πρότυπα”. Θα συνιστούσαμε σε όλους τους παλαιούς και νεόκοπους εχθρούς του βιβλίου, να διαβάσουντο το βιβλίο του Ρέι Μπράντμπιουρι (ή την ομώνυμη ταινία “Φαρενάιτ 451” του πρωτοπόρου Γάλλου σκηνοθέτη Φρανσουά Τρυφό, 1966) και τη θλιβερή εξέλιξη ενός κόσμου χωρίς βιβλία!
-(έξαρση της -κάθε είδους- βίας) Ήδη μετράμε 17 γυναικοκτονίες από την αρχή της χρονιά και αμέτρητες περιπτώσεις σεξουαλικής βίας (#metoo), αλλά και του νέου φρούτου της λεγόμενης “εκδικητικής πορνογραφίας” (revenge porn) μέσω κοινωνικών δικτύων! Σε εποχές μη φυσιολογικές όπως είναι μια πανδημία, είναι φυσικό να υπάρχει εκρηκτική ατμόσφαιρα, κυρίως στο οικογενειακό περιβάλλον. Και ναι μεν, οι ενδοοικογενειακοί τσακωμοί έχουν οξυνθεί υπέρμετρα, λόγω της καραντίνας (με ή χωρίς λοκντάουν), όμως απαιτείται ψυχραιμία και γρήγορη εκτόνωσή τους. Δυστυχώς, υπάρχουν τα αδιέξοδα που οδηγούν σε αυτοχειρίες, στην αύξηση των ψυχικών νοσημάτων καθώς και στην εξωστρεφή εγκληματικότητα (διάβαζε, χιλιάδες κρούσματα βίας). Η βία είναι πια ένα παγκόσμιο φαινόμενο, αφού και στο εξωτερικό καταγράφεται μια αύξησή της της τάξης του 30%. Ακόμη και αυτή η αναφερόμενη αύξηση της βίας των ανηλίκων στα σχολεία συμβαίνει γιατί τα παιδιά μεταφέρουν εκεί την ένταση από το σπίτι και το οικογενειακό περιβάλλον τους. Ας προσέξει η κυβέρνηση να μην επιδεινώνει με τις όποιες άστοχες πολιτικές της την κατάσταση… (Στ.Γ.Κ.)
===========================================
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ
ΑΠΟ ΧΘΕΣ (20/12) όλες οι μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων (κινητά και ακίνητα) γίνονται μόνο ηλεκτρονικά -και μόνο μέσω συμβολαιογράφων. Είναι μια προσπάθεια για την πάταξη της γραφειοκρατίας και καλώς. Για τον υπουργό ψηφιακής διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκη, “Όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου σχεδιάζονται και υλοποιούνται με επίκεντρο τον πολίτη και όχι το κράτος”, όπως έγραψε σε άρθρο του στην εφημερίδα “Τα Νέα” (6/11/21).
ΟΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ υπηρεσίες, λέει ο κ. Υπουργός, “είναι πολύ απλές στη χρήση τους” -φυσικά, για τους γνώστες της ηλεκτρονικής επικοινωνίας! Η όλη προσπάθεια φαίνεται να “δείχνει μια αλλαγή φιλοσοφίας και το κτίσιμο μιας σχέσης εμπιστοσύνης του πολίτη στο κράτος, συνθήκη απαραίτητη για μια Ελλάδα που αλλάζει και θέλει να πρωτοπορήσει”, τόνισε επίσης ο κ. υπουργός.
… ΥΠΑΡΧΕΙ όμως και μια κατηγορία πολιτών (άνω των 70) που είτε αγκομαχά προκειμένου να ανταποκριθεί στην “ψηφιακή επανάσταση”, είτε λόγω άγνοιας της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και “έξυπνων” κινητών (υπερήλικες) ζει με το καθημερινό άγχος και την αγωνία τής μη εξυπηρέτησής του, αφού συνήθισε επί δεκαετίες τον παραδοσιακό τρόπο συναλλαγής. Έλα, όμως που γι αυτούς τους πολίτες κάθε λίγο και λιγάκι κλείνουν οι παλιές “πόρτες” (γκισέ τραπεζών, καταστήματα τηλεφωνικών εταιριών, περιορισμός ωραρίου λειτουργίας, μείωση προσωπικού κλπ.) Έτσι, λίγο-πολύ αισθάνονται να περιθωριοποιούνται και να “αχρηστεύονται” ως πολίτες…
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ αυτούς που δεν είναι και λίγοι, ποια μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση ώστε να μη βλέπουμε καθημερινά μακροσκελείς ουρές έξω από τράπεζες και καταστήματα τηλεφωνίας; Καλές είναι οι συρρικνώσεις του αριθμού των υπαλλήλων, καλά και τα κέρδη από τις εξοικονομησεις, αλλά υπάρχει και η έννοια του ανθρωπισμού απέναντι στους ασθενέστερους. Πού είναι η λεγόμενη κοινωνική ευθύνη τραπεζών και εταιριών; Η δυσαρέσκεια πολλών συμπολιτών μας καταλήγει, αντί του ωραίου συνθήματος “Βάστα Πιερρακάκη”!, να λένε “Basta (=αρκετά) Pierrakaki”! (Στ.Γ.Κ.)