"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Σχόλια (Χ.ν., 16-12-21)

 

 

 

 

 

  1. ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ
  2. Ι.-ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ της εποχής μας, κυρίως οι νέοι, ζουν μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα στην οποία πρώτο λόγο έχει η πανδημία. Μόλις προχθές (14/12) είχαμε νέο ρεκόρ θανάτων, με 130 νεκρούς από τον κορωνοϊό και πάνω από 100 κρούσματα στα Χανιά…
  3. ΕΧΕΙ κανείς την αίσθηση ότι τα πάντα σταμάτησαν κάπου, σε κάποιον παρελθόντα χώρο και χρόνο, με κάποιους άλλους ανθρώπους, σε άλλους κόσμους, όπου όλα υποθέτουμε πως ήταν φυσιολογικά, μέσα σε μια ανεκτή καθημερινότητα. Ενώ τώρα…
  4. ΤΟ ΚΑΘΕ σήμερα ακολουθείται από ένα αβέβαιο ξημέρωμα, ένα αβέβαιο μέλλον στο οποίο ο έρωτας, η αγάπη, η φιλία, η αλληλεγγύη, τα αυθεντικά συναισθήματα, δεν χωρούν πια, επειδή αυτό που προέχει είναι η επιβίωσή μας…
  5. ΚΑΠΟΤΕ υπήρχαν αταλάντευτες βεβαιότητες, σήμερα πνιγόμαστε κυριολεκτικά στον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό αβεβαιοτήτων. Μόνη βεβαιότητα ο θάνατος. Αντιδρούμε σπασμωδικά, αντί να δράσουμε συντεταγμένα όπως θα έπρεπε. Ίσως υπάρχει έλλειψη πειθούς ή εμείς δεν θέλουμε να πειστούμε!
  6. ΙΙ.- ΥΠΑΡΧΟΥΝ πάντα αυτοί που “φεύγουν”. Υπάρχουν αυτοί που απλώς βιώνοντας ένα μεταίχμιο, αναμένουν τον “από μηχανής Θεό” που θα τους λυτρώσει. Κάποιοι άλλοι, κουρασμένοι και απογοητευμένοι από την εργασία και τις άσχημες τωρινές συνθήκες της, κάνουν μια παύση (pause “αγνώστου διαρκείας”). Θα έλθει άραγε πότε το νέο; Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: τα ποσοστά των γυναικών που παραιτούνται από την εργασία τους είναι διπλάσια από αυτά των αντρών!
  7. ΤΙ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ “έξω”; Ένας ανεξήγητος σαρκασμός, ένα αλαλουμ “έργων”, ένας μικροπανικός. Έχουμε αυτοχριόμενους “θεματοφύλακες του Συντάγματος”(!), φασιστικό κάψιμο βιβλίων, θεοποίηση της συνωμοσιολογίας, πεισματική άρνηση εμβολιασμού, επιθετικότητα, γυναικοκτονίες. Υπάρχει η απόγνωση στις ΜΕΘ και η ανισορροπία στον ψυχισμό μας.
  8. ΟΙ ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ εκατόμβες νεκρών δεν αφήνουν περιθώρια να παριστάνει κανείς τον “επαναστάτη”, μέσα ή έξω από τη Βουλή. Η πανδημία δεν ξεχωρίζει κόμματα, χρώματα, ιδεολογίες, θρησκευόμενους. Ήδη το 70% των νεκρών είναι ανεμβολίαστοι: στους 42 νεκρούς, μόνο ο 1 είναι εμβολιασμένος!
  9. ΤΑ ΜΕΧΡΙ τώρα μέτρα είχαν ως αποτέλεσμα το μετριασμό ή τη σταθεροποίηση των ημερήσιων κρουσμάτων/θανάτων. Δυστυχώς, το τέλος της πανδημίας δεν μπορεί να προβλεφθεί, εν όψει του νέου κύματος που χτυπά πολλές Ευρωπαϊκές χώρες (μετάλλαξη “Ο”) και ειδικά τις χώρες με τη μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη. Ας πρυτανεύσει επιτέλους η λογική της υπομονής… (Στ.Γ.Κ.)

=========================

 

=====================

ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ)

 

-(αφηρημένη τέχνη;) Για τον περιπατητή στην παλιά πόλη, υπάρχουν ομορφιές, υπάρχουν και ασχήμιες. Όπως της φωτογραφίας (φωτό, 1) μπροστά από ένα νεώριο.

 

 

Δεν ξέρουμε τί ρόλο παίζει το ταμπλό, έτσι που στέκεται “γυμνό περιεχομένου”. Κάποτε γέμιζε από δημοτικές ή και κομματικές ανακοινώσεις. Φυσικά και “δωρεάν” διαφημίσεις εκδηλώσεων, συγκεντρώσεων κ.ά. Αφημένο έτσι όπως είναι, παραπέμπει σε…μοντέρνα αφηρημένη τέχνη, με πολλές ερμηνείες!

 

-(είσοδος Μονής “Αγίας Τριάδος” Τζαγκαρόλων) Επιβλητική και ελκυστική η Μονή για ξένους και Έλληνες περιηγητές ή λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού. Ο πλούτος της δεν είναι μόνο στη θαυμάσια αρχιτεκτονική δομή της, αλλά και στο περιεχόμενό της (παλιές εικόνες, Μουσείο/Κειμηλιαρχείον, παλαιοί κώδικες, βιβλία κ.λπ.) Εντυπωσιάζει η επιγραφή που υπάρχει στο επίθυρο (φωτό, 2) της κεντρικής εισόδου της:

 

 

 

“Ήν και ήν και ήν, αλλ΄έν ήν και εστί και έσται. Φως και φως και φως, αλλ΄έν φως. Εις Θ(εό)ς όντως, ΑΧΛΑ’” (=Υπήρξε και υπήρξε και υπήρξε, αλλά ένα υπήρξε και υπάρχει και θα υπάρχει. Φως και φως και φως, αλλά ένα φως. Ένας πράγματι Θ(εό)ς, 1631”) Επιγραφή που καλεί άλλους σε στοχασμό και περίσκεψη και άλλους σε εναγώνια υπαρξιακή αναζήτηση απαντήσεων πολλών ερωτημάτων.

 

-(Διαδρομές) Κάθε εβδομάδα, με τα “Χανιώτικα νέα” του Σαββάτου καλούμαστε, μέσω του ωραίου ένθετου των “Διαδρομών” (φωτό, 3), να “ταξιδέψουμε” σε κάποιο θέμα της επικαιρότητας, ντόπιας ή άλλης.

 

 

 

Πρόκειται για το μακροβιότερο ένθετο από όλες τις προηγούμενες απόπειρες της εφημερίδας. Κι αυτό οφείλεται στην υπεύθυνη της έκδοσής του, την κα Έλια Κουμή που ταυτόχρονα είναι δ/ντρια του “Μουσείου Τυπογραφίας”. Με ένα σημαντικό επιτελείο γύρω της, με τις “Διαδρομές” της καταφέρνει να επικαιροποιεί πολλά ωραία θέματα. (Στ.Γ.Κ.)

 

 


Σχολιάστε