"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Νεο-Πασοκικά (Χ.ν., 9-12-21)

 

 

 

 

ΝΕΟ-ΠΑΣΟΚΙΚΑ

 

ΠΟΤΕ εκλογές ενός “μικρού κόμματος” δεν απασχόλησαν την κοινή γνώμη όσο αυτές του ΚΙΝΑ/ΠΑΣΟΚ: πρώτα με τους 6 υποψηφίους (πρώτος γύρος 5/12), όσο και με τους δυο προκριθέντες, Ανδρουλάκη και Παπανδρέου (δεύτερος γύρος 12/12).

 

ΚΙ ΑΥΤΟ, γιατί πρόκειται για μια ιστορική παράταξη που μεταπολιτευτικά (επί Ανδρέα και Σημίτη) άλλαξε πολλά από τα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας.

 

ΕΤΣΙ, από τον πειρασμό έμμεσης παρέμβασης σ’ αυτές, δεν θα μπορούσε να λείψει η δημοσιογραφία! Αν προσέξετε τις εφημερίδες (Αθηνών και Περιφέρειας), άλλες προωθούν τον τάδε και άλλες τον δείνα υποψήφιο. Όχι βέβαια από… αγάπη ή συμπάθεια για το άλλοτε πανίσχυρο ΠΑΣΟΚ.

ΣΤΟ δημοσιογραφικό παρασκήνιο δίνονται σφοδροί αγώνες για την προώθηση του “δικού τους” υποψήφιου. Δεν ενδιαφέρει τόσο η τύχη του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, όσο το ότι άλλοι επιθμούν ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει -λόγω επικείμενης απλής αναλογικής- ένα ικανό στήριγμα μετεκλογικά, και άλλοι να το αποκτήσει η ΝΔ. Βέβαια από τη στιγμή που ο κ. Λοβέρδος (τρίτος νικητής στην κούρσα διαδοχής) δήλωσε (7/12) τη στήριξή του στον κ. Ανδρουλάκη, τα πράγματα γίνονται πολύ αμφίρροπα -και για τους δημοσιογράφους.

 

ΕΙΧΑΜΕ συνηθίσει οι επιλαχόντες υποψήφιοι (σε κάθε εκλογική αναμέτρηση) να αφήνουν τους ψηφοφόρους τους να αποφασίζουν -σε δεύτερους γύρους- “κατά συνείδηση”. Εδώ, έχουμε μια “ωμή” παρέμβαση που έμμεσα αρνείται την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου (διότι “έχει δοκιμασθεί”), ενώ υποστηρίζει εμφανώς τον αντίπαλό του! Φυσικά το τι διαμείβεται σε τέτοιες περιπτώσεις ανάμεσα σε υποψηφίους και “υποστηρικτές”, θα αργήσουμε να το μάθουμε.

 

ΕΤΣΙ, βαδίζουμε στις εκλογές ενός κόμματος με παλιές μεθόδους, από τις οποίες λέγαμε να απαλλαχθούμε αφήνοντας τη δημοκρατία και τους ψηφοφόρους της να λειτουργήσουν ελεύθερα!

 

ΟΥΤΩΣ ή άλλως, οι εκλογές είναι ενδιαφέρουσες και μόνο για το λόγο ότι η δυναμική που παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ, είναι προς όφελος της δημοκρατίας μας. (Στ.Γ.Κ.)

 

========================

ΕΝΑΣ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΠΑΠΑΣ

 

  • «Χωρίς την Αθήνα και χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα». (Ο Πάπας Φραγκίσκος από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχθηκε η ΠτΔ κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου (4-12-21)

 

 

 

ΑΝ ΘΑΥΜΑΖΟΥΜΕ κάτι στον Πάπα Φραγκίσκο (φωτό, 1) που στις 4,5 και 6 Δεκεμβρίου βρέθηκε στη χώρα μας, είδε πολιτικούς, είδε και τους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λέσβο, είναι η ειλικρίνειά του, το καθαρό “πρόσωπό” του, η τόλμη να ζητήσει συγγνώμη για τα ανομήματα άλλων καθολικών κληρικών (παιδεραστία), το χαμόγελό και η απλότητά του, κυρίως όμως η σοφία των λόγων του

 

ΜΙΚΡΟ δείγμα: Από τη Λέσβο επεσήμανε πως «τα μεγάλα ζητήματα”, όπως είναι το προσφυγικό, οι εμβολιασμοί, η κλιματική αλλαγή, “πρέπει να αντιμετωπίζονται από κοινού, διότι στον σημερινό κόσμο οι αποσπασματικές λύσεις είναι ανεπαρκείς. Ενώ όμως προωθούνται με κόπο οι εμβολιασμοί σε παγκόσμιο επίπεδο, και φαίνεται κάτι να κινείται, παρά τις πολλές καθυστερήσεις και αβεβαιότητες, στον αγώνα για τις κλιματικές αλλαγές, όλα δείχνουν μια τρομερή φυγοδικία σε ό,τι αφορά τις μεταναστεύσεις. Και όμως εδώ πρόκειται για ανθρώπους, για ανθρώπινες ζωές! Εδώ πρόκειται για το μέλλον όλων, που θα είναι γαλήνιο μόνο εάν ενταχθεί. Μόνο εάν συμφιλιωθεί με τους πιο αδύναμους το μέλλον θα είναι αίσιο. Διότι όταν απωθούνται οι φτωχοί, απωθείται η ειρήνη».

 

ΠΟΙΟΣ να φέρει αντίρρηση στα όσα επεσήμανε ο Πάπας Φραγκίσκος περί ομοψυχίας όλων των ανθρώπων; Το θέμα είναι τί κάνουν στην πράξη οι μεγάλες χώρες απέναντι στις μικρές και φτωχές, στο προσφυγικό που οι ίδιες γεννούν με τους πολέμους τους, στην πανδημία και στην κλιματική αλλαγή (που πάλι οι ίδιες είναι η αιτία); (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 


Σχολιάστε