"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Αντιεμβολιαστικό “κίνημα” (Χ.ν., 8-12-21)

 

 

 

 

 

 1. ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

 2. Ι.-Οι αντιεμβολιαστικές θεωρίες που βασίζονται κυρίως σε παραθρησκευτικές ή παραεπιστημονικές ανέλεγκτες πεποιθήσεις συνωμοσίας, βρίσκουν πολλούς “πιστούς” οπαδούς (ευκολόπιστους) μεταξύ ατόμων που αρνούνται τον ορθολογισμό και την επιστήμη.
 3. Είναι αυτοί που επιλέγουν στη ζωή τους τις εύκολες λύσης των δήθεν “μηχανορραφιών” που οργανώνονται σε κάποια δήθεν σκοτεινά δώματα! Η «πίστη» αυτή δεν κλονίζεται, όσα επιστημονικά στοιχεία κι αν προσκομισθούν.
 4.  
 5. Αν το θέμα ήταν γνωσιολογικό, οι περισσότερες θεωρίες συνωμοσίας θα κατέρρεαν άμεσα. Με το να στηρίζονται σε συναισθηματικά κριτήρια (υποκειμενικές πεποιθήσεις), είναι σχεδόν αδύνατο να αντικρούονται με επιστημονικές αντιπαραθέσεις (“Πίστευε και μη ερεύνα!”).
 6.  
 7. Τα άτομα αυτά, τα βρίσκουμε σε μια ιδεολογική πολιτική γκάμα που ξεκινάει από τη λεγόμενη άκρα δεξιά και φτάνει μέχρι την άκρα αριστερά! Συνήθως προβάλλουν τις δικές τους συνωμοτικές επιθυμίες ως… γενικές (βρίθει το fb από αντιεμβολιαστικά κινήματα)! Οι μηχανισμοί προβολής αυτών των θεωριών (Bloggs κ.λπ) μας επιτρέπει να αντιληφθούμε και την ταχύτητα μετάδοσής τους : το ανθρώπινο μυαλό δεν προλαβαίνει να φιλτράρει κάτι που διαβάζει βιαστικά, επειδή ευθύς αμέσως βομβαρδίζεται με άλλο “συναφές” κείμενο προς το πρώτο και ούτω καθεξής…
 8.  
 9. ΙΙ.-Το παν είναι να δημιουργηθεί η αμφιβολία (“μήπως έχουν δίκαιο αυτοί;”). Κι όταν η αμφιβολία κατακάτσει, αφού “διασταυρωθεί” και με άλλες παρόμοιες “απόψεις”, δεν αργεί να εμφιλοχωρήσει η καχυποψία απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης. Έτσι ακολουθείται μια τυφλή αποδοχή που αυθαίρετα εκλαμβάνεται ως “σωστή” και άρα μεταδοτέα σε φίλους και συγγενείς!
 10.  
 11. Συνέπεια όλων αυτών είναι να επέρχεται μια σοβαρή διάβρωση στις άλλοτε στενές σχέσεις συγγενών, συναδέλφων, συνεργατών, φίλων, ζευγαριών, αδελφών κ.λπ. Και επειδή, υπό ομαλές συνθήκες, οι παραπάνω σχέσεις είναι η βάση μιας κοινωνίας, η φθορά των σχέσεων και ο διχασμός ανάμεσα σε εμβολιασθέντες και αντιεμβολιαστές υπονομεύει με διάρρηξη τον κοινωνικό ιστό. (Στ.Γ.Κ.)

 12.  

 

 


Σχολιάστε