"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Της πόλης και όχι μόνο (Χ.ν., 2-12-22)

 

 

 

 

 

ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

 

-(Tech-Χριστούγεννα) Έχουμε μπει προ πολλού στο “γιορταστικο” κλίμα των Χριστουγέννων, αν και η μετάλλαξη “Ο” (όμικρον) του κορωνοϊού μάλλον μας επιφυλάσσει εκπλήξεις. Η κυβέρνηση βεβαιώνει για “όχι λοκντάουν”, αλλά η δραματική καθημερινή πραγματικότητα άλλα επιτάσσει… Και βέβαια, πού καιρός για τα συνηθισμένα μαγικά Χριστούγεννα του παρελθόντος. Γι αυτό και ο Δήμος, όπως-όπως, προσπαθεί να δώσει εορταστικό τόνο σε διάφορα σημεία της πόλης, με κατασκευές περίεργες (φωτό, 1).

Οι οποίες παραπέμπουν μάλλον σε εκθέσεις τεχνολογίας και όχι σε χριστουγεννιάτικης μαγείας και ονείρου μέρες. Όσο για το πανάκριβο χριστουγεννιάτικο δέντρο στο λιμάνι, ε, το χιούμορ των Χανιωτών τα λέει όλα…

 

-(ακρίβεια παντού) Αγνοούμε κατά πόσον η παγκόσμια ακρίβεια είναι πραγματική ή τεχνητή. Εν πάση περιπτώσει, “το μάρμαρο” το πληρώνει ο καθένας μας που αγκομαχεί να τα βγάλει πέρα. Μια ματιά στις λαϊκές αγορές θα σας πείσει για την -αισθητή- διαφορά στην αγορά ειδών πρώτης ανάγκης (φωτό, 2).

 

 

 

Όσο για το εμπόριο και την ενέργεια, ας μη το συζητάμε: οι τιμές σκαρφαλώνουν επικίνδυνα. Η δε οικονομία είναι πάντοτε ο μεγάλος πονοκέφαλος των κυβερνώντων, διότι ανέκαθεν υπήρξε ο μοχλός για την ανατροπή τους…

 

-(πολυνομίας το ανάγνωσμα) Γνωρίζετε ότι “Το σύνολο των νόμων που εκδόθηκαν από τη Μεταπολίτευση και μετά είναι περίπου 5.000, ενώ αναρίθμητες είναι οι διοικητικές ή κανονιστικές αποφάσεις της ίδιας χρονικής περιόδου”; Αυτό αποκάλυψε σε άρθρο της η δημοσιογράφος Ιωάννα Μάνδρου (“Κ”, 30/11/21).

 

 

 

Έτσι, θεωρείται τελείως φυσικό, λόγω της πολυνομίας, να επικρατεί και η α-νομία σε μια χώρα που κατά τα άλλα θεωρεί εαυτήν ως ευρωπαϊκή! Η κυβέρνηση υπόσχεται να κωδικοποιήσει τη νομοθεσία, ώστε ούτε οι δικηγόροι και δικαστές να χάνονται στους μαιάνδρους των υποσημειώσεων και παραπομπών κάθε νόμου, ούτε να αναβάλλονται δίκες λόγω “πλειόνων διευκρινίσεων”. Και βέβαια, με μια τέτοια πολυνομία, ούτε η πολυπόθητη ανάπτυξη μπορεί να έλθει, ούτε να γίνουν επενδύσεις. Όσο για το κράτος δικαίου και τον εκσυγχρονισμό της δημοσίας διοίκησης, ας μη το συζητάμε… Πού είσαι Πιερρακάκη! (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 


Σχολιάστε