Γοργοπόταμος! Τρεις Κρητικοί συμμετέχουν (Χ.ν., 25-11-21)
Posted on 25 Νοε, 2021 in Σχόλια | 0 comments
ΤΡΕΙΣ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΝ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟ
Η ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ της γέφυρας του Γοργοπόταμου έγινε τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου του 1942. Η μέρα καθιερώθηκε να γιορτάζεται- και πολύ σωστά- ως “Ημέρα Εθνικής Αντίστασης”: Στην ανατίναξη της γέφυρας συμμετείχαν με ένοπλες δυνάμεις τους, οι για πρώτη φορά συνεργασθείσες αντιστασιακές οργανώσεις του ΕΔΕΣ (“Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος”- υπό τον Ν. Ζέρβα) και του ΕΛΑΣ (“Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός”-υπό τον Αρη Βελουχιώτη, και παρά την αντίθεση του ΚΚΕ!)
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ του όλου εγχειρήματος ήταν ομάδα Βρετανών κομάντο με διοικητή τον ταξίαρχο μηχανικού, Έντι Μάγερς και με κωδική ονομασία της επιχείρησης “Χάρλινγκ”. Τη γέφυρα υπερασπίζονταν κυρίως Ιταλικές αλλά και γερμανικές δυνάμεις. Το αποτέλεσμα ήταν η καταστροφή της γέφυρας του Γοργοποτάμου (φωτό, 1) και η διακοπή της σιδηροδρομικής επικοινωνίας και ανεφοδιασμού των Γερμανών, επί έξι εβδομάδες. Θεωρείται η πιο σημαντική επιτυχία της Εθνικής Αντίστασης.
ΑΞΙΖΕΙ να σημειωθεί πως στο στενό επιτελείο του Ναπολέοντα Ζέρβα (φωτό, 2) συμμετείχαν και τρεις (3) Κρητικοί: οι Μυριδάκης Μιχάλης (αριστερά), Παπαδάκης Γιάννης (δεξιά) και Κωτσάκης Παντελής (πίσω από τον Ν. Ζέρβα). Νομίζουμε πως η συμμετοχή τους θα πρέπει να τονίζεται κάθε χρόνο, ώστε να αναδεικνύεται η προσφορά της Κρήτης στο μεγάλο κεφάλαιο της Ελληνικής Ιστορίας (Εθνική Αντίσταση), που δεν είναι άλλο παρά η αγαστή συνεργασία των Ελλήνων σε καιρούς κινδύνου: έξω από κόμματα και ιδεολογίες. (Στ.Γ.Κ.)
=====================
ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ
Η ΒΑΣΗ του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ καλείται σε λίγες μέρες να ψηφίσει πρόεδρο του κόμματος. Ο οποίος και θα οδηγήσει την παράταξη στις επερχόμενες, όποτε κι αν γίνουν αυτές, εθνικές εκλογές.
ΑΛΛΑ, με ποια ιδεολογία και ποιο προτεινόμενο πρόγραμμα κατέρχονται; Οι περιοδείες που κάνουν οι 6 υποψήφιοι ανά την Ελλάδα, περισσότερο είναι “προς άγραν ψήφων” (προσωπικών), παρά ιδεολογίας ή προγραμματων.
ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που “απέδρασαν” και πήγαν κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα πεισθούν να επανακάμψουν; Οι μισοί υποψήφιοι είναι άτομα “φθαρμένα” από την πολιτική, ενώ οι άλλοι, οι νεότεροι, φαίνεται να κινούνται πιο “ρεαλιστικά” αλλά με απειρία!
Ο ΔΥΝΗΤΙΚΟΣ ψηφοφόρος “του ΠΑΣΟΚ του μέλλοντός μας”, θα ψηφίσει με “ιδεολογικό” κριτήριο τις παλιές αρχές του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, ή θα κοιτάξει τη σημερινή δεινή κατάσταση στην οποία όλοι βρισκόμαστε; Θα κοιτάξει “οράματα και θάματα” ή ποιες λύσεις προτείνονται για να ξεφύγουμε από τον κλοιό της πανδημίας και των συνεπειών της; Υπάρχει άραγε υποψήφιος που να συνδυάζει το παλιό με το καινούργιο;
ΜΙΑ άλλη, ρηξικέλευθη άποψη, είναι ότι η παλιά κομματική βάση θα ψηφίσει με κριτήριο την ικανότητα των υποψηφίων να ανταποκριθούν σε τρεις φιλόδοξους στόχους: την ενότητα και επανασυγκόλληση του διασπαρμένου κόμματος, την πιθανή νίκη στις εκλογές- ή έστω την αριθμητική ενίσχυση του κόμματος- και τη δυνατότητα εφαρμογής ενός κυβερνητικού προγράμματος. Μακάρι οι καιροί να αναδείξουν μια νέα προσωπικότητα ελπιδοφόρα, ανοιχτή και όχι προσκολλημμένη στα ειωθότα. Φυσικά, μετρούν οι συγκυρίες και οι συμμαχίες… (Στ.Γ.Κ.)
===============
ΜΙΚΡΑ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ
-(προεόρτια) Βέβαια οι γιορτές των Χριστουγέννων, όπως τις γνωρίζαμε, είναι δύσκολο και αμφίβολο αν θα ξανάρθουν. Η αύξηση των κρουσμάτων και θανάτων στην ΕΕ, τα λοκντάουν που η μία χώρα μετά την άλλη κηρύσσουν, η μεγάλη αύξηση της πανδημία στη χώρα και στην Κρήτη, όλα αυτά δεν αποτελούν ααισιόδοξο μήνυμα για τις γιορτές… Ίσως γι αυτό οι περισσότερες πρωτεύουσες του κόσμου-συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας και σύντομα των Χανίων- βιάζονται με το να θεωρούν ως καλύτερο για τους πολίτες τους- να φέρουν τα… Χριστούγεννα νωρίτερα! Πριν κι απ΄την περίφημη -αλλά ακατανόητη για μας, ως ξενόφερτη “γιορτή” -Black Friday!
-(ανεμβολίαστοι) Όσο δεν εμβολιαζόμαστε και αφήνουμε τον κορωνοϊό να πολλαπλασιάζεται (και να μεταλλάσσεται), τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχει αυτός να αυξάνει τον αριθμό των ασθενών (κρούσματα), αλλά και τους θανάτους. Οπότε η πιθανότητα να κολλήσουμε εξαρτάται από εμάς τους ίδιους και τα μέτρα που παίρνουμε. Μέτρα όπως η μάσκα και το εμβόλιο παραμένουν αναντικατάστατα, λένε οι επιστήμονες.
-(«ημέρα του άνδρα» (19/11) Υπάρχει; Ναι! Και καθιερώθηκε για να τιμηθεί, έτσι λένε, η συνεισφορά του στον ανθρώπινο πολιτισμό, ιδιαίτερα στην οικογένεια, το γάμο και τη φροντίδα των παιδιών. Φυσικά η μέρα αυτή είναι τόσο «θορυβώδης» που κανείς δεν την αντιλαμβάνεται, αφού από κτίσεως κόσμου οι ανθρώπινες κοινωνίες είχαν και έχουν ως επικυρίαρχο ον τους άντρες. Κι ας κήρυξε προ αιώνων το ισότιμο των δυο φύλων ο Απ. Παύλος (οὐκ ἔνι ἄρσεν καὶ θῆλυ). Το αρσενικό έχει «πυγμή» (γυναικοκτονίες), δεσπόζει (πολιτική, οικονομία)…, οπότε για ποια γιορτή να μιλήσουμε; (Στ.Γ.Κ.)