"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Της ημέρας: Στο καλό! Καλό σας ταξίδι! (Γράφει η κα Ευδοκία Σκορδαλά-Κακατσάκη)

 

 

[Μια απ΄τις εκλεκτές και ευαίσθητες συγγραφείς που διαθέτουν τα Χανιά σήμερα είναι η κα Ευδοκία Σκορδαλά-Κακατσάκη, σύζυγος του πολυγραφότατου και καλού μας ποιητή Βαγγέλη Κακατσάκη, συνεργατών και των δυο των Χ.ν.

Το παρακάτω μικρό, περιεκτικό, υπέροχο, ονειρικό φθινοπωρινό χρονογράφημα είναι ένα δείγμα-από τα πολλά- της  εξαιρετικής γραφής της κας Ευδοκίας. Απολαύστε το…!

———————————————————————————————————

 

Της ημέρας: Στο καλό! Καλό σας ταξίδι!

(Γράφει η κα Ευδοκία Σκορδαλά-Κακατσάκη) (Χ.ν., 2-10-21)

 

 

“Και ξαφνικά, λίγο μετά το μεσημέρι, η αυλή μας γέμισε πουλιά!  Ήταν χελιδόνια.

Φορούσαν το μαύρο φράκο και τα λευκά τους πουκάμισα, κι άρχισαν να χορεύουν!

Ήταν ένας χορός κυκλωτικός, αρμονικός, χαριτωμένος. Ένα ξέσπασμα χαράς!

Οι χορευτές διέγραφαν κύκλους πάνω από τα δέντρα, διασταυρώνονταν, έσμιγαν, χωρίζονταν, σπάθιζαν τον αέρα, χαμήλωναν στη γη, λικνίζονταν μέσα στο χρυσάφι του ήλιου, λες μεθυσμένοι από το φως του. « Ποια μελωδία μυστική αφουγκράζονται; Σε ποιου αόρατου χορογράφου τη μπαγκέτα υπακούουν; Ποιος τα προσκάλεσε σε τούτο τον χορό;» αναρωτιόμουν, έκθαμβη μπροστά στο θεσπέσιο θέαμα…

Κι ύστερα, μέσα σε μια στιγμή, οι φτερωτοί χορευτές αποσύρθηκαν από τη σκηνή!

 


Κι όλοι μαζί, ακροζυγιάστηκαν στα απέναντι καλώδια της ΔΕΗ. Έμοιαζαν σύνεδροι, που συζητούσαν ήσυχα, κουνώντας τα κεφάλια τους!
«Ετοιμάζονται για το μεγάλο ταξίδι! Θα φύγουν!» σκέφτηκα…
Και πριν προλάβω να το καλοσκεφτώ, τα είδα ν’ ανοίγουν τα φτερά, ν’ αφήνουν τα καλώδια, να φτεροκοπούν κοπαδιαστά, ν’ αλαργεύουν, να γίνονται μικρές μαύρες κουκίδες, να χάνονται στην απεραντοσύνη τ’ ουρανού…


Έτσι απλά! Χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, διαβατήρια και εισιτήρια. Χωρίς πυξίδες και αποσκευές! Χωρίς φόβους, ανησυχίες και αμφιβολίες. Με μόνα εφόδια την υπόσχεση της Άνοιξης πάνω στα μικρά φτερά και την καρδιά τους.
Την πίστη και την εμπιστοσύνη τους σ’ Εκείνον που τα έπλασε και καθοδηγεί τα μικρά και μεγάλα πετάγματά τους, τα μικρά και μεγάλα ταξίδια τους…


«Στο καλό! Καλό σας ταξίδι!» τους φώναξα. Κι έκανα τον σταυρό μου.”


2 Σχόλια

  1. Ευδοκία Σκορδαλά Κακατσάκη

    Κάλιο αργά παρά ποτέ, λέει ο σοφός λαός μας. Κι εγώ μόνο σήμερα, τώρα, είδα την αναδημοσίευση του κειμένου μου στον υπέροχο ιστότοπό σας! Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την φιλοξενία! Σας ευχαριστώ πολύ για τον τρυφερό πρόλογό σας! Μεγάλη τιμή και χαρά για μένα, τα λόγια σας. Λόγια ενός ανθρώπου που ξέρει να γράφει και συγκινεί με την ιδιαίτερη και ευαίσθητη γραφή του. Σας ευχαριστώ! Να είστε πάντα καλά! Με εκτίμηση, Ευδοκία.

  2. Αν σπανίζει κάτι στην εποχή μας, είναι ο απλός και ταυτόχρονα μεστός λόγος.
    Πολλοί χάνονται “μες τες πολλαίς κινήσεις και ομιλίαις” που θα έλεγε ο Αλεξανδρινός.
    Ο λόγος σας αρέσει και είναι κρίμα που σπανίζει.
    Ο Θεός να σας δίνει δύναμη και κουράγιο, υγεία και χαρές ανείπωτες κοντά στον υπέροχο σύζυγό σας, τον Βαγγέλη.

Σχολιάστε