"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Μια υπόμνηση (11-9-2001) (Χ.ν., 16-9-21)

 

 

 

 

ΜΙΑ ΥΠΟΜΝΗΣΗ (11-9-2001)

 

ΕΙΚΟΣΙ χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τα τρομερά γεγονότα στη Ν.Υ. που μας έμπασαν βίαια στον 21ο αιώνα. Ήταν το πιο τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Αμερικής: με μερικά λεπτά διαφοράς, οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, και στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, άνεδιξαν την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 ως μια αποφράδα ημέρα.

 

ΕΚΤΟΤΕ η ημερομηνία αυτή αποτελεί ένα κομβικό γεγονός για όλες τις διεθνείς εξελίξεις που σημάδεψαν τις δυτικές κοινωνίες τις δυο τελευταίες δεκαετίες, (2001-2021). Αλλά και την αρχή της υποχώρησης της παντοδυναμίας των ΗΠΑ. Άλλαξαν επίσης οι διεθνείς ισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

ΠΕΡΙΠΟΥ 3.000 Αμερικανοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους-ένα βαρύτατο πλήγμα για το κύρος και την ασφάλεια των ΗΠΑ. Ο κόσμος μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, άλλαξε ως προς την ασφάλεια και τον έλεγχο των συνόρων, αλλά και ως προς την εσωτερική ασφάλεια των χωρών.

ΝΕΟΙ επίδοξοι “πρωταγωνιστές” εμφανίζονται στην παγκόσμια ιστορία, άγνωστοι μέχρι τώρα: μορφές που συμβολίζουν εφεξής νέες απειλές. Νέο λεξιλόγιο εμφανίστηκε στις επίσημες ανακοινώσεις, νέοι τρόποι πολέμων, νέοι εχθροί (Οσάμα Μπιν-Λάντεν, Αλ-Κάιντα, ISIS, Ταλιμπάν κ.λπ.)…

 

Ο ΚΟΣΜΟΣ αλλάζει, η ανασφάλεια μεγαλώνει, νέες ιώσεις προ των πυλών. Βρισκόμαστε σε ένα παρατεταμένο μεταβατικό στάδιο! (Στ.Γ.Κ.)

 

=============

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

Πολλά τα παράδοξα που μας περιβάλλουν. Ένα από αυτά:

-μετά από δυο χρόνια και δυο μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, αυτή μεν σημειώνει-δημοσκοπικά-καλύτερη εικόνα από τις εκλογές του 2019, η δε μείζων αξιωματική αντιπολίτευση χειρότερη!

 

Κάποιοι πρέπει να συνέλθουν!

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 


Σχολιάστε