"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Τέλος καλοκαιριού; (Χ.ν., 31-8-21)

 

 

 

 

 

ΤΕΛΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ;

 

ΕΙΝΑΙ ακατανόητο, αν όχι λυπηρό, το γεγονός ότι εδώ στην Κρήτη, ενώ έχουμε εμπειρία από κάθε είδος τουρισμού και πολυκοσμίας, δεν παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα που επιτάσσει η πανδημία και οι επισημάνσεις των επιστημόνων, ώστε να αποφύγουμε τα πολλά κρούσματα στο νησί και τη συνακόλουθη αύξηση των νεκρών.

 

Η ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΤΗΤΑ πληρώνεται, κι αυτό δυστυχώς αποτυπώνεται κάθε μέρα…

 

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ στο τέλος ενός οδυνηρού για όλους Αυγούστου, πρωτοφανούς σε θανατηφόρα γεγονότα: είτε λόγω πανδημίας είτε εξαιτίας τρομοκρατικών ενεργειών (Αφγανιστάν) ή και φονικών σεισμών. Εξάλλου, φυσικές καταστροφές, πόλεμοι και λοιμοί δεν έλειψαν ποτέ από τη γη, ενώ και οι παμφάγες, παρατεταμένες σε διάρκεια πυρκαγιές που ενέσκηψαν σε χώρες της Μεσογείου (Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία) προκάλεσαν ανυπολόγιστες οικολογικές καταστροφές, ικανές να ρίξουν οποιαδήποτε κυβέρνηση!

 

ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ο καιρός από χθες (φωτό, 1). Νεφελώδης. Είχαμε να δούμε σύννεφα μήνες. Κυρίαρχος και βασιλιάς της μέρας ήταν πάντα ένας αυγουστιάτικος πρεβελάκειος “ήλιος του θανάτου”, ενώ και οι βραδιές μας, με αμείωτα υψηλές θερμοκρασίες, μας έλουζαν στον ιδρώτα, τη δυσφορία, τη νευρικότητα, τα συχνά λουσίματα.

 

ΑΣ ελπίσουμε τουλάχιστον, πως ο φετινός Σεπτέμβρης που διαβαίνει το κατώφλι της θητείας του, να είναι εκείνος ο γλυκός μήνας που συνηθίσαμε τόσα και τόσα χρόνια να προσμένουμε. Με το κλασικό άνοιγμα των σχολείων και τις αγορές εποχής, με την επιστροφή των παραθεριστών στους τόπους τους, με το συμμάζεμα και σήκωμα των θερινών ρούχων, με την αλλαγή του καιρού και την αναμονή του φθινοπώρου, την καθιερωμένη ΔΕΘ και τις “συνηθισμένες” πρωθυπουργικές εξαγγελίες, με την αισιοδοξία υπό μάλης κ.λπ….

 

ΤΟ ελπίζουμε… (Στ.Γ.Κ.)

========================

ΠΕΡΙ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ

 

-(η αμφισβήτηση) Είναι γεγονός πως μερίδα ανεμβολίαστων πιστεύει ότι, με το να… εμβολιάζονται οι άλλοι (όχι, όμως και οι ίδιοι), θα αποκτήσουν την περίφημη “ανοσία της αγέλης”! Όμως, κακώς υπολογίζουν, διότι η μετάλλαξη “Δέλτα” που θερίζει εδώ στην Κρήτη, δεν λογαριάζει “ανοσίες αγέλης” και κυρίως “ανοησίες” του συρμού. Είναι επίσης αλήθεια ότι μερίδα της ιατρικής κοινότητας αλλά και τμήμα του κλήρου, τάσσονται (όχι φωναχτά) κατά του εμβολίου επηρεάζοντας τους αναποφάσιστους πολίτες. Κυρίως τους εύπιστους. Κι όταν δυο σημαίνοντες κοινωνικοί φορείς -ιατροί και κληρικοί-αμφισβητούν τη χρησιμότητα και αποτελεσματικότητα των εμβολίων, τότε γιατί οι απλοί πολίτες που είναι επιρρεπείς στο να πιστεύουν ό,τι θέλουν, ό,τι νομίζουν σωστό, ή ό,τι κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, να πειστούν για την ανάγκαιότητα του εμβολίου;

-(η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και η κομματικοποίησή τους) Μπορεί άραγε ένας εμβολιασμός να αποτελέσει θέμα…κομματικής αντιπαράθεσης; Στην Ελλάδα όλα είναι δυνατά. Αλλά, εδώ που τα λέμε, ως πού φτάνουν τα όρια της πολιτικής διαχείρισης των εμβολιασμών, της πανδημίας εν γένει, και πόσο η υπόθεση αυτή-δημόσια υγεία-σηκώνει εκμετάλλευση από την αντιπολίτευση; Είναι δυνατόν να επιμένει η κυβέρνηση στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, ενώ πρωτίστως ευθύνη της είναι η πειθώ των πολιτών; Είναι δυνατόν η αντιπολίτευση να διατείνεται υποκριτικά ότι είναι μεν υπέρ των εμβολιασμών, αλλά ουσιαστικά επιδιώκει ανεύθυνα την κρυφή κομματική εκμετάλλευσή τους;

 

-(το Σύνταγμα) Το Ελληνικό Σύνταγμα ορίζει πως το κράτος μεριμνά για την υγεία των Πολιτών. Στο άρθρο 21, παράγροφς 3 λέει: “Το Kράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων”. Στο δε άρθρο 5, παράγραφος 5, λέει επίσης: “Καθένας έχει δικαίωμα στην προστασία της υγείας και της γενετικής του ταυτότητας…”, ορίζοντας έτσι πως ο καθένας έχει δικαίωμα και ευθύνη στην προστασία της υγείας του. Άρα, η προστασία της υγείας είναι ένα συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολίτη, απαιτεί όμως τη λήψη θετικών μέτρων εκ μέρους της πολιτείας. Κι αυτό, θέλουμε να πιστεύουμε πως πρέττει μέχρι τώρα η πολιτεία, όπως και όλη η ΕΕ. (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε