"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Αφγανιστάν: η επόμενη μέρα (Χ.ν., 26-8-21)

 

 

 

 

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

 

  • Το κόστος του αμερικανοαφγανικού πολέμου (2001-2021) για τους Αμερικανούς ήταν υψηλό καθώς πάνω από 2.400 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι δαπάνες ξεπέρασαν τα 2.26 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Brown (ιδιωτικό αμερικανικό ερευνητικό Πανεπιστήμιο)

 

Ι.-(επιδείνωση προσφυγικού) Η επόμενη μέρα της κατάληψης της εξουσίας των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επηρεάζει Τουρκία, Ελλάδα και ΕΕ. Με το προσφυγικό που δημιουργεί αναπόφευκτα κάθε πόλεμος, έστω κι αν Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία διαθέτουν αεροπλάνα για τη μεταφορά χιλιάδων προσφύγων από την Καμπούλ προς ΕΕ, η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα θα επιδεινωθεί: επειδή, δεν έχουν όλοι την πολυτέλεια ενός ταξιδιού με αεροπλάνο. Ναι μεν οι Ταλιμπάν θέλουν να καθησυχάσουν τους συμπατριώτες τους για την δήθεν ακολουθητέα “ήπια” πολιτική τους, όμως κάνουν το πάν να τους εμποδίσουν-και δια της βίας- στο να εκπατρισθούν. Η αγάπη για ελευθερία είναι κατά πολύ ανώτερη από κάθε πίεση, οπότε τα προσφυγικά κύματα θα ενταθούν. Γι αυτό το ανθρωπιστικό πρόβλημα θα οξυνθεί. Γι αυτό και είναι παγκόσμιο..

ΙΙ.-(Τουρκία-Ελλάδα) Ειναι επίσης φανερό πως η διεθνής ενίσχυση της θέσης της Τουρκίας στην περιοχή, δεν θα προκύψει μόνο μέσω των αναπόφευκτων μεταναστευτικών ροών προς τη Δύση, αλλά και λόγω της πλεονεκτικής διαπραγματευτικής θέσης της χώρας: η γεωπολιτική θέση της Τουρκίας είναι κατά πολύ σημαντικότερη από εκείνη της δικής μας. Τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τα συμφέροντα της ΕΕ στην Ασία. Η Τουρκία αποτελεί βασική πύλη εισόδου μεταναστών, αλλά και ένα προπύργιο ελέγχου όλης της περιοχής.

 


 

ΙΙΙ.-(Αφγανιστάν-”νεκροταφείο των Αυτοκρατοριών”-εμφύλιος) Όλοι όσοι προσπάθησαν να καταλάβουν τη χώρα (Μεγας Αλέξανδρος, Βρετανοί, Σοβιετικοί, ΗΠΑ+ΝΑΤΟ) τελικά αποχώρησαν αφήνοντας μόνο νεκρούς στα πεδία των μαχών. Κι αυτό, επειδή άλλο είναι η φιλοδοξία της κατάκτησης και άλλο η πραγματικότητα: Ας πούμε, στα βουνά ο λιτός κι ασκητικός ορεσίβιος μουσουλμάνος, ελαφρά οπλισμένος με καλάσνικοφ και αντιαρματικά βλήματα, είναι σε θέση να δημιουργεί φθοροποιό αντάρτικο! Πολεμάει σε δικό του οικείο χώρο, με δική του τακτική που είναι πιο αποτελεσμαυική έναντι των σαν αστακών οπλισμένων Αμερικανών ή Ρώσων, που για να πολεμήσουν σε άγνωστα και δυσπρόσιτα εδάφη γι αυτούς, στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο σε αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις. Όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που πέρασαν από το Αφγανιστάν μπορεί να παρέμειναν ως δυνάμεις κατοχής για ένα χρονικό διάστημα, αλλά αντιλαμβανόμενες την παγίδα στην οποία πέφτουν αποχωρούν καλλιεργώντας πίσω τους χαιρέκακα τον διχασμό ανάμεσα στους ποικίλους Αφγανούς φυλάρχους. Πώς; Με εμφύλιο. Και είναι αυτός που μαστίζει τη χώρα. Το ίδιο μάλλον θα συμβεί και τώρα, με υποκίνηση αμερικανική, ρωσική, ευρωπαϊκή (;) ή κινέζικη. Το “διαίρει και βασίλευε” εφαρμόζεται ως αρχή, όταν δεν μπορεί μια υπερδύναμη να υποτάξει ένα λαό. (Στ.Γ.Κ.)

 

==============================

ΜΙΚΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

-Όταν δεν υπάρχει συνωστισμός στο λιμάνι και η ημέρα είναι πεντακάθαρη, τότε εικόνες όπως αυτή (φωτό, 1) ευφραίνουν την όραση: αρμονικές γραμμές δένουν όμορφα με τα γλυκά χρώματα του μνημείου.

-Πολλές και ποικίλες οι εκδηλώσεις στην πόλη εν μέσω βαρειας πανδημίας. Πολλά τα κρούσματα στην πόλη, αρκετοί οι ανεμβολίαστοι, ευτυχώς περισσότεροι οι εμβολιασμένοι. Με μάσκα λοιπόν, και στις εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους. Όπως η επίσκεψή μας στην πρωτότυπη, συμπαθητική και επιμελημένη έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Χριστίνας Κανιτσάκη. Με θέμα το παιδικό παιχνίδι και τις παραλλαγές του σε ποικίλα θέματα-όπως ας πούμε ένα καραβάκι- δίνονται διαφορετικές οπτικές που αρέσουν.

Το όλο εγχείρημα αποδεικνύει τη φαντασία αλλά και την αθωότητα της καλλιτέχνιδας. Εντυπωσιάζουν τα χρώματα, αρέσουν οι ακουαρέλες (φωτό, 2), αξίζουν τον κόπο οι πειραματισμοί και οι “σπουδές” σε ευφρόσυνα θέματα. Και, η δημιουργία συνεχίζεται… (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

Η οικονομική κρίση είχε φέρει τους “μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς”.

 

Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφερε το “Ή αυτοί, ή εμείς”.

 

Λέτε η υγιεινομική κρίση (πανδημία) να φέρει το “εμβολιασθέντες ή ανεμβολιασθέντες”;

 

… Αλίμονό μας! Μια ζωή με διχόνοιες. “Γιορτάζουμε” και τα 200 χρόνια της Εθνεγερσίας, εν ομονοία! Έτσι λέμε.

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 

 


Σχολιάστε