Γεύση… Σαχάρας! (Χ.ν., 5-8-21)
Posted on 8 Αυγ, 2021 in Σχόλια | 0 comments
ΓΕΥΣΗ… ΣΑΧΑΡΑΣ!
.”Από τις πυρκαγιές κάηκαν σπίτια, δάση και περιουσίες” (Ο Τύπος, 4-8-21)
Η ΦΥΣΗ δεν εκδικείται! Προειδοποιεί και “διορθώνει” με τον τρόπο της. Η κλιματική αλλαγή που ακραία φαινόμενά της βιώνουμε έντονα αυτές τις μέρες με τεράστιες καταστροφές, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, είναι ανθρωπογενής.
ΔΕΝ είναι διόλου τυχαίο ότι ο περιορισμός, μέχρι σημείου οριστικής κατάργησης πηγών ενέργειας που βασίζονται σε εξορύξεις (από γη και θάλασσα), αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Όλοι μιλάνε για νέα εποχή, με νέου είδους επενδύσεων που θα έχουν άμεση σχέση με το κλίμα και τις νέες μορφές ενέργειας…
ΕΙΣ τα καθ’ ημάς: βιώνουμε εδώ και μέρες έναν παρατεταμένο, με υψηλούς δείκτες θερμοκρασίας καύσωνα συνδυαζόμενο δυστυχώς με πληθώρα πυρκαγιών. Εκείνο που χαρακτηρίζει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τη σφοδρότητα του φαινομένου δεν είναι μονάχα οι υψηλές θερμοκρασίες την ημέρα, αλλά και εκείνες των βραδινών ωρών οι οποίες δημιουργούν έντονη δυσφορία σε όλους, κυρίως στα αστικά κέντρα.
ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ στη δεύτερη εβδομάδα αφότου οι θερμές αέριες μάζες από την Αφρική βρίσκονται “καρφωμένες” στην περιοχή μας, δημιουργώντας ατμόσφαιρα… Σαχάρας! Σύμφωνα με το meteo.gr, το θερμόμετρο έφτασε την Τρίτη τους 40 βαθμούς Κελσίου σε 205 σταθμούς, και τους 43 βαθμούς Κελσίου σε 59 σταθμούς της χώρας!
ΚΑΤΩ από τέτοιες συνθήκες, το μυαλό μας πάει, κατά πρώτον στους ανθρώπους που χάνουν σπίτια και περιουσίες. Αλλά και σε όσους αναγκάζονται να εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, όπως οι πυροσβέστες και τα άτομα εκείνα των οποίων η δουλειά, εκ των πραγμάτων, δεν “σηκώνει” κλιματισμό (οικοδόμοι, εργάτες συγκομιδής γεωργικών προϊόντων, οργανωμένες παραλίες, “ντελιβεράδες”, συνεργεία αυτοκινήτων, καθαριστήρια κ.λπ. Μόνο δύναμη και κουράγιο μπορούμε να ευχηθούμε, ώσπου κι αυτό το “σύννεφο” να περάσει. (Στ.Γ.Κ.)
===============================
ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΕΣ
- “Ακόμη μια γυναικοκτονία έλαβε χώρα αυτή τη φορά στη Λάρισα. Άνδρας πυροβόλησε και σκότωσε τη γυναίκα του, μητέρα τριών παιδιών, μέσα σε ταβέρνα. (ο Τύπος, 3-8-21)
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ βομβαρδιζόμαστε συνεχώς από τα ΜΜΕ και τον Τύπο, από τον καινούργιο υβριδικό λεκτικό όρο “γυναικοκτονία”. Πρόκειται για μεταφορά στην ελληνική γλώσσα του νέου ξενικού όρου gynocide ή femicide/feminicide: η πρώτη-gynocide- παράγεται από την ελληνική λέξη “γυνή”, η δεύτερη από τη λατινική “femina” (=γυναίκα)· με δεύτερο συνθετικό τους και οι δυο το λατινικό ρήμα “caedo”(=κόβω, φονεύω κ.λπ.)[https://eige.europa.eu/thesaurus/terms/1128?]
ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ πως ο όρος “γυναικοκτονία” δημιουργήθηκε κατ’ απομίμηση του προγενέστερου διεθνούς όρου “Geno-cide” (=Γενοκτονία, από την ελληνική λέξη “Γένος” κ.λπ.). Λέξη που καθιερώθηκε επίσημα από τον ΟΗΕ το 1948.
ΑΠΟ την αρχαία εποχή οι φονιάδες ανθρώπων (ανθρωποκτόνοι) διακρίνονταν, ανάλογα με το θύμα τους, σε πατροκτόνους (πατραλοίας), σε μητροκτόνους (μητραλοίας), παιδοκτόνους, βρεφοκτόνους, συζυγοκτόνους (άντρες ή γυναίκες). Στην εποχή μας, με την οικονομική, υγιεινομική και-τώρα-κλιματική κρίση, οι ανθρωποκτονίες έχουν αυξηθεί, ενώ οι γυναικοκτονίες βρίσκονται πια στην ημερήσια διάταξη!
ΤΟ να αιτιάται όμως, και για την περίπτωση των γυναικοκτονιών, τμήμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, την… κυβέρνηση, μάλλον ανάγεται στη σφαίρα του παραλόγου. (Στ.Γ.Κ.)


