"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

47η επέτειος της Δημοκρατίας και επικαιρότητα

 

 

 

 

 

47η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

  • Η πολιτεία μας δεν διαλέγεται με την πολιτική βία, ούτε ανέχεται την έμφυλη καταπίεση και τις διακρίσεις σε βάρος των ευάλωτων και μειοψηφικών ομάδων. Κάθε θύμα εκμετάλλευσης, κάθε χαμένη ευκαιρία για τις ζωές των ανθρώπων, είναι και μια οδυνηρή αποτυχία της συνύπαρξής μας” (Αικ. Σακελλαροπούλου, ΠτΔ, 24-7-21)

 

Ι.-Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ κρίση και περισσότερο η πανδημία συνετέλεσαν στο να αυξηθούν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, συχνά με φόνους νεαρών γυναικών/συζύγων (γυναικοκτονία). Γίνονται επίσης, συνεχείς αποκαλύψεις στον Τύπο, τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο, περιστατικά κατάχρησης εξουσίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

 

ΑΝΕΚΑΘΕΝ η σωματική ή λεκτική βία υπήρχε στο “ελληνικό σπίτι”-και όχι μόνο. Όμως, για λόγους κακώς εννοούμενης “κοινωνικής κατακραυγής” και φοβίας, τα περιστατικά δεν έβλεπαν το φως της δημοσιότητας. Εφέτος δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στο θέμα από άλλες χρονιές, επειδή και τα θύματα είναι περισσότερα.

 

ΙΙ.-ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ συνεπώς εξαιρετικά σωστή η ενέργεια της ΠτΔ κας Αικατ. Σακελλαροπούλου, να προσκαλέσει (μεταξύ πολλών άλλων σπουδαίων προσωπικοτήτων της επικαιρότητας) στο προεδρικό Μέγαρο την Ημέρα (24/7), και εκπροσώπους γυναικείων οργανώσεων, δομών κοινωνικής πρόνοιας θυμάτων βίας και προστασίας ανηλίκων, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Διαμόρφωσης Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, ώστε τα φαινόμενα βίας να καταγγελθούν και σε ανώτατο επίπεδο.

ΑΠΟ την άλλη, είναι δυσάρεστο το γεγονός ότι οι δολοφονίες γυναικών από τους συντρόφους τους (γυναικοκτονίες) καθώς και οι βιασμοί ανηλίκων, έγιναν “ρουτίνα” στα αδηφάγα και εν πολλοίς ανεξέλεγκτα δελτία ειδήσεων των ΜΜΕ. Και, ενώ πληθαίνουν οι περιπτώσεις, ταυτόχρονα τα ελληνικά ΜΜΕ εμφανίζονται σε αρκετές περιπτώσεις ανέτοιμα (χωρίς στοιχειώδη δεοντολογία), αμήχανα, εγκλωβισμένα σε στερεότυπα που, αν μη τι άλλο, ανατροφοδοτούν ττο φαινόμενο της βίας.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ τα φαινόμενα των γυναικοκτονιών (gynocides) συνυπάρχουν με τις κοινωνίες μας. Είναι διαχρονικά και παγκόσμια. Πανάρχαιες παραδοχές και πρακτικές, αναπαραγόμενη στερεοτυπική παιδεία (οικογενειακή και δημόσια) με ανάλογες συμπεριφορές κ.λπ., ανατροφοδοτούν τον φαύλο κύκλο. Που ενισχύεται πολλές φορές από (δήθεν) πολιτισμικές πρωτοτυπίες! Στη “συντήρηση” του θέματος συμμετέχει και η λογοτεχνία ως μέσο πολιτισμικής μνήμης. Το πρόβλημα συνεπώς δεν πρέπει να εντοπίζεται μόνο στην καταγγελία και την προβολή του. Οι κοινωνίες μας οφείλουν να αλλάξουν στάση και νοοτροπίες. Και σ’ αυτό δεν αρκούν μόνον οι νόμοι. (Στ.Γ.Κ.)

————————

ΜΙΚΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 

-(Ηρώον Χανίων) Συνήθως τα Ηρώα, λόγω της Ιστορίας και της Μνήμης που εμπεριέχουν, βρίσκονται σε χώρους ξέχωρους που επιβάλλουν σιωπή και υποβάλλουν αναστοχασμό. Με την “ωραία” έμπνευση του δήμου Χανίων να κάνει την οδό Πλουμιδάκη (από την πλευρά του Ηρώου) χώρο στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων, νομίζουμε ότι έμμεσα καταστρέφεται το πνεύμα του Ηρώου.

 

Ενός Ηρώου (φωτό, 1) που εκτός του ότι θέλει γενική ανακαίνιση, πιθανόν να ζητούσε νέα χωροθέτηση. Ή, η οδός μπροστά του, να γίνει πεζόδρομος.

 

-(η εκατόφυλλη “Ελευθερόπολις”)Δεν είναι εύκολο στους χαλαιπούς καιρούς μας να διατηρήσεις “ζωντανό” ένα τοπικό έντυπο (φωτό, 2).

Και μάλιστα για ένα τέταρο του αιώνα (και παραπάνω) με 100 συνολικά φύλλα και χωρίς τακτικούς συνδρομητές! Μόνο το μεράκι των ιδρυτών της Αρμενιανών, αλλά και η συμβολή πολλών λογίων, όπως ο Χαράλαμπος Μπουρνάζος, ο γιος του Στρατής καθώς και πλήθους άλλων σπουδαίων συνεργατών, η έκτακτη συμβολή, θα μπορούσαν να κρατήσουν “εν ζωή” την τόσο αξιόλογη τριμηνιαία εφημεριδούλα. Το σημαντικότερο είναι ότι μπορεί κανείς να βρει όλα τα φύλλα της εφημ. “Ελευθερόπολις”, αλλά και το σπουδαίο βιβλίο του αρμενιανού Κριτοβουλίδη στην ηλεκτρονική δ/νση www.armenoi.gr Τα συγχαρητήρια μας, σε όλους τους συντελεστές της και η ευχή μας να τα χιλιάσουν: γράφουν έτσι μια “ωραία ιστορία/παρακαταθήκη” του τόπου τους, τους Αρμένους, για τις επόμενες γενιές.

 

-(υγρά λύματα) Δεν είναι ό,τι ωραιότερο για τον τουρισμό μας.

Η εικόνα (φωτό, 3) από τους Αγ. Αποστόλους -παρακαμπτήριος δρόμος με τα ενοικιαζόμενα καταλύματα- είναι εύγλωττη: μέρα μεσημέρι, με κάυσωνα υγρά λύματα εκχέονται στο δρόμο, μάλλον από παρακείμενη (ενοικιαζόμενη;) οικία. Καλός ο τουρισμός, αλλά κι ο σεβασμός των πολιτών/συμπολιτών να μη λείπει. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 

 

 


Σχολιάστε