"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Μάσκες και “μάσκες” (Χ.ν., 6-7-21)

 

 

 

 

 

ΜΑΣΚΑ ΚΑΙ “ΜΑΣΚΕΣ”

 

ΤΟ ΣΗΜΑ κατατεθέν της πανδημίας ήταν και παραμένει η μάσκα. Η οποία, από είδος πρώτης ανάγκης και διαφύλαξής μας από τη νόσο Covid-19 (άσχετα με τους αρνητές της), τελικά δεν ξέφυγε από το εμπορικό δαιμόνιο να γίνει κι αυτή ένα χαριτωμένο accessoire καθημερινής μόδας!

 

ΚΑΘΕ τι δε που γίνεται μόδα αποτελεί και συλλεκτικό αντικείμενο.

 

ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ η μάσκα αποτέλεσε -κι αποτελεί- ένα είδος “προφύλαξης των ατομικών συναισθημάτων”. Ας πούμε, φορώντας τη μάσκα από έξω μπορείς να μορφάζεις από μέσα, χωρίς να το αντιλαμβάνεται ο συνομιλητής σου! Αν κοροϊδεύεις τον άλλο, αν επικροτείς αυτά που σου λέει, αν αδιαφορείς, αν διαφωνείς ή συμφωνείς, όλα καλύπτονται.

 

Ή, ΘΕΛΕΙΣ να δείξεις την κακοδιαθεσία σου, μα ο άλλος δεν το αντιλαμβάνεται ώστε να σου πει “τί έχεις και είσαι κακόκεφος;”. Θέλεις να εκφράσεις τη χαρά σου, αλλά ο συνομιλητής δεν σου συμπαραστέκεται γιατί δεν υπάρχει καμιά έκφραση-κάλεσμα!

 

ΤΗ ΜΑΣΚΑ, άλλοι την εκλαμβάνουν ως ένα “μέσον” υποστηρικτικό τής “συναισθηματικής” τους ελευθερίας, ενώ άλλοι ως εμπόδιο για ελεύθερη έκφραση.

 

ΚΑΠΟΙΟΙ αισθάνονται ασφάλεια πίσω από τη μάσκα, άλλοι απειλή.

 

ΔΕΝ έχουμε πάντα τη διάθεση να χαμογελάσουμε στον απέναντί μας, να του φερθούμε ευγενικά ή ήρεμα. Έτσι η μάσκα καλύπτει όχι μόνο πρόσωπα αλλά και εσωτερικούς κόσμους: αυτό για μερικούς είναι λυτωτική διέξοδος, για άλλους ανυπόφορο κι απάνθρωπο.

 

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ παραμένει: Μπορεί άραγε να κάνει κανείς ψυχανάλυση φορώντας μάσκα; Μπορεί να δικαστεί με μάσκα, να πει την αλήθεια, να ερωτευθεί, να κάνει σχέσεις, να εξεταστεί ή να δεχθεί μια διδασκαλία σε μια τάξη;

 

ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ πως στο μέλλον η σημειολογία της μάσκας, όπως διαμορφώνεται σήμερα, θα απασχολεί πολύ περισσότερο ψυχολόγους, συγγραφείς, εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς, δικαστικούς, διπλωμάτες, κινηματογραφιστές κ.λπ. Εκτός κι αν βρεθεί κάποιος άλλος, διάφανος τρόπος διαφύλαξής μας από τους θανατηφόρους ιούς και ταυτόχρονα να είναι κι αποκαλυπτικός του ψυχισμού μας. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

——————————————-

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

 

ΣΕ ΜΙΑ διάλεξή του, κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, που οργάνωσε η “Πολυδράση” καθηγητών, ο καλός ομιλητής μετεωρολόγος κ. Μανώλης Λέκκας συσχέτισε πολύ επιτυχημένα την εξάρτηση της παγκόσμιας ιστορίας από τις μεγάλες κλιματικές αλλαγές που σνέβησαν και συμβαίνουν στον πλανήτη. Αντιληφθήκαμε τότε πως κλιματικές αλλαγές, πανδημίες και ιστορία συμβαδίζουν.

 

ΣΙΓΟΥΡΑ υπήρξαν πολλές πανδημίες με ή χωρίς κλιματικές αλλαγές στο παρελθόν. Σίγουρα όμως υπήρξαν κι άλλες που είχαν ως συνέπεια ανατροπές καθεστώτων και κυβερνήσεων, επιδρομές λαών αλλά και μετακινήσεις πληθυσμών. Σίγουρα τέτοιες κλιματικές αλλαγές ή πανδημίες συνετέλεσαν υποχρεωτικά στην “ανανέωση” ή καθιέρωση νέων πολιτισμικών συμπεριφορών, ατόμων και λαών. Εξάλλου κάτι ανάλογο βιώνουμε στην καθημερινή μας ζωή, με τη βίαιη αποστασιοποίηση και την ανάδειξη της τεχνολογίας, με τη βίαιη χρήση νέων μορφών επικοινωνίας, υγιειονομικής περίθαλψης, δημιουργίας πολιτιστικών αγαθών, τηλεργασίας, τηλεμάθησης, τηλεκπαίδευσης, τηλετραπεζικών συναλλαγών.

 

ΕΙΝΑΙ συνεπώς αναμενόμενες οι κοσμογονικές αλλαγές, μετά την εκδήλωση μιας πανδημίας (που όπως φημολογείται μπορεί να οφείλεται και στην κλιματική αλλαγή). Ήδη, η θερμοκρασία στα Χανιά “χτύπησε κόκκινο” με 44,3 βαθμούς Κελσίου, αφού προηγουμένως χτύπησε 50άρι στον Καναδά, 35άρι στη Μόσχα κ.λπ., Ακόμη και στην Κύπρο η καταστροφική πυρκαγιά που την έπληξε είναι η χειρότερη στην ιστορίας της!

 

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ στην περίπτωση του κορωνοϊού στη χώρα μας αφορούν στην οικονομία, τον πολιτισμό, την κοινωνία, αλλά και την αναμενόμενη γεωπολιτική ανακατάταξη συμμαχιών στην περιοχή (Μεσόγειος, ανατολική Ασία, Τουρκία, Β. Αφρική κ.α.)(Στ.Γ.Κ.)

————————————-

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,


 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με το κλάσμα 800/35, δηλ. 800 ευρώ κατώτατος μισθός στον πρωτοεισερχόμενο στον κόσμο της εργασίας και 35 ώρες εβδομαδιαίως δουλειά, δείχνει να υιοθετεί ένα ευρωπαϊκό, σύγχρονο, αριστερό και «πράσινο» πρόγραμμα με ριζοσπαστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις, πρόγραμμα που φαίνεται να ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, όπως ισχυρίζεται.

 

… Ναι, αλλά λησμονεί, ή νομίζει πως λησμονούμε, το περίφημο προεκλογικό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης στο οποίο πάλι είχε υιοθετήσει ένα … κλάσμα, σχετικά με το μισητό μνημόνιο: είχε υποσχεθεί πως “εν μια νυκτί/ και με ένα νόμο” θα το καταργούσε! Η πραγματικότητα που ακολούθησε δυστυχώς γνωστή πια σε όλους μας, αποδείχθηκε εντελώς διαφορετική!

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Σχολιάστε