"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Καινοτομίες απ’ το μέλλον (Χ.ν., 10-6-21)

 

 

 

 

 

 

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ!

ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ κάτι μας εκπλήσσει, αυτό είναι η ταχύτατη επέκταση των ηλεκτρονικών διευκολύνσεων που παρέχει στους πολίτες το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Κυριάκος Πιερρακάκης).

ΚΑΙ δεν είναι μόνο το κρίσιμο θέμα των εμβολιασμών, ούτε η καθιερωμένη προ πολλού άϋλη συνταγογράφηση. Είναι και η ηλεκτρονική/ψηφιακή έκδοση πολλών πιστοποιητικών (όπως ας πούμε η κοινοποίηση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών με ένα sms, ή η επικείμενη έκδοση γυμνασιακού ή λυκειακού Απολυτηρίου) καθώς και η απλοποίηση άλλων διαδικασιών που αφορούν τον πολίτη κ.λπ.

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΣ πρωθυπουργός, κατά την άποψή μας, είναι αυτός που έχει την εφυϊα να επιλέγει κυβερνητικά στελέχη όχι με κομματικά κριτήρια αλλά με κριτήριο το γενικό συμφέρον. Έτσι που να έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους, στις κατάλληλες θέσεις και μάλιστα στον κατάλληλο χρόνο.

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ του υπουργείου Ψηφιακής διακυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, “οφείλεται στο ότι υπήρχε ήδη ένα ψηφιακό σύστημα έτοιμο (από τον ίδιο εδώ κι ένα χρόνο), πάνω στο οποίο, ακολουθήθηκαν τρεις αρχές: Πρώτη, ότι το κράτος πάει στον πολίτη και όχι ο πολίτης στο κράτος, δεύτερη, ο σχεδιασμός υπηρεσιών με τον πολίτη στο επίκεντρο του και τρίτη, ότι το κράτος αξιοποιεί στο βέλτιστο βαθμό τις υποδομές του“. ΒΕΒΑΙΑ, η καθιέρωση της “ψηφιακής πολιτικής” δυσκολεύει αφανταστα τους “ψηφιακά αναλφάβητους” (μεσήλικες και ηλικιωμένους) οι οποίοι από τη μια πελαγώνουν με την ταχύτατη αλλαγή των πάντων γύρω τους, από την άλλη όμως διευκολύνονται αφάνταστα στην καθημερινότητά τους (εμβολιασμοί, άϋλη συνταγογράφηση για εξετάσεις και φάρμακα κ.λπ.)

ΕΝ ΠΑΣΗ περιπτώσει, φαίνεται πως πρωτοπορούμε στην ΕΕ και με το πιστοποιητικό Covid-19 για τα ταξίδια (που η Ελλάδα πρότεινε πρώτη).ΘΕΛΟΥΜΕ, δεν θέλουμε, λοιπόν, μπαίνουμε σε νέα εποχή που δεν έχει απολύτως καμιά σχέση με την, πριν μόλις λίγα χρόνια, κατάσταση στη χώρα. Τέρμα (;) τα “ρουσφέτια”, οι “μεσάζοντες”, το περίφημο “μέσον”, τα “φακελλάκια” για να εξυπηρετηθείς. Κάπως νωρίς και να το σκεφτόμαστε. Όμως…ΕΚΕΙ που πάσχουμε ακόμη, αλλά ευελπιστούμε πως κι αυτό θα βρει τη λύση του, είναι στον τομέα των πολύμηνων “ραντεβού” στα νοσοκομεία. Κάτι ακούσαμε για “ειδοποιήσεις/υπενθυμίσεις, με sms στο κινητό ή τον υπολογιστή για επιβεβλημένα check-up κ.λπ.! Οψόμεθα… (Στ.Γ.Κ.)

 

———————-

ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ…

-(ένα σχολείο, μια ιστορία) Η φωτογραφία (φωτό, 1, σχολή Παπαϊωάννου) τα λέει όλα: παρελθόν, παρόν, μέλλον.

 

Από τα ιδιωτικά σχολεία στα Χανιά που άφησαν εποχή για την προσφορά τους. Τότε που η ιδιωτική εκπαίδευση δεν συμπλήρωνε απλά τα “κενά” της δημόσιας αλλά διευκόλυνε όσους αδυνατούσαν-για τον άλφα ή βήτα λόγο-να ακολουθήσουν ή να τελειώσουν το δημόσιο σχολείο.

 

-(Γερμανία και Τουρκία) H απόφαση της Γερμανίας (μαζί με τα Ηνωμένα Εθνη!) να μη προσκληθεί (για 2η φορά) η Ελλάδα στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, προκάλεσε-και πολύ σωστά- τη σφοδρή ενόχληση όλων. Η γερμανική πλευρά δικαιολογήθηκε σπασμωδικά επικαλούμενη το ψευδοεπιχείρημα ότι προσκλήθηκαν στη διάσκεψη οι χώρες που είχαν κληθεί και στην πρώτη! Αλλά και τότε στη διαμαρτυρία της ελληνικής, η απάντηση ήταν ότι δήθεν θα μπορούσε η συνάντηση να μεταβληθεί σε ελληνοτουρκική αντιπαράθεση λόγω του τουρκολιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες! Διαχρονικός, λοιπόν, ο γεωπολιτικός έρωτας μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας: ανατρέχοντας στην ιστορία, ήδη από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, διαπιστώνουμε ότι στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Τουρκία ήταν σύμμαχος της Γερμανίας. Γερμανοί στρατιωτικοί “δίδαξαν” στους νεότουρκους κεμαλιστές πώς να κάνουν τις εθνοκαθάρσεις (εκδίωξη ή εξολόθρευση Αρμενίων, Ασσυρίων, Ελλήνων της Μ. Ασίας και του Πόντου, γενικά Ορθόδοξων κ.λπ.), ώστε οι Τούρκοι να αποκτήσουν έθνος, μετά την απόφαση των τότε μεγάλων δυνάμεων για διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αλλά και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Τουρκία κράτησε ευνοϊκή θέση (ουδετερότητα!) υπέρ της Γερμανίας, και μόνο λίγους μήνες πριν τη λήξη του πολέμου βλέποντας την κατάρρευση του Άξονα, έκανε στροφή προς τους νικητές του πολέμου! Γιατί να μας εκπλήσσει η φιλοτουρκική στάση της Γερμανίας; (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε