"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Τί καταλάβαμε από την πανδημία; (Χ.ν., 25-5-21)

 

 

 

 

ΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ;

 

Ασ πούμε ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους τη! Τί καταλάβαμε από μια πανδημία που μας ταλαιπωρεί κοντά ενάμισι χρόνο; Κατά την άποψή μας:

-Καταλάβαμε πρώτ΄απ΄όλα να μη τα περιμένουμε όλα από το κρατος. Είναι αδύνατον! Κράτος είμαστε όλοι.

-Ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους με τους οποίους αλληλεπιδρούμε σε καθημερινή βάση, αλλά και τους εαυτούς μας.

-Να σεβόμαστε τα δικαιώματα των άλλων για ζωή τηρώντας τις δικές μας υποχρεώσεις.

-Τα “δεδομένα” του παρελθόντος μάς τέλειωσαν! Τίποτε δεν είναι δεδομένο στη ζωή. Κάθε μέρα απαιτείται και νέος αγώνας: όχι για νέες κατακτήσεις αλλά για τη στοιχειώδη διατήρηση αυτών που μπορούμε και πρέπει να διατηρήσουμε (υγεία, επιβίωση).

-Αντιληφθήκαμε ότι ένας συνεχής “εγκλωβισμός” μάς στερεί τον καθαρό αέρα, το περπάτημα στη φύση, την εκδρομή, την απόλαυση του ήλιου, του φωτός, της θάλασσας, της παρέας.

-Η απομόνωση μάς έκανε να εκτιμήσουμε φίλους και συγγενείς, να αναζητήσουμε την επικοινωνία μαζί τους αλλιώς, να αναλογισθούμε ότι έξω από τον εαυτό μας υπάρχουν κι άλλοι για τους οποίους πρέπει να νοιαζόμαστε.

-Οι πιο φιλοστοχαστικοί ξανασκέφτηκαν την έννοια του χρόνου, αλλά και της ύπαρξής μας πάνω στον πλανήτη γη: αποδεικνύεται περίτρανα ότι είμαστε περαστικοί, “εφήμερα” όντα.

-Ο χρόνος μας εκτός του ότι είναι μετρημένος, έρχεται στιγμή (πανδημία) που “κόβεται” απότομα.

 

Γι αυτό, νομίζουμε ότι, ό,τι από πλευράς ζωής μας αναλογεί, οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε έτσι ώστε να είναι ωφέλιμο και για το σύνολο. Όχι μόνο για μας. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

————————————

ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ)

 

-(η ηλεκτρική διασύνδεση) Να κι ένα ευχάριστο! Επετεύχθη επιτέλους η “μικρή” ηλεκτρική διασύνδεση Πελοποννήσου-Κρήτης (Χανιά). Ένα έργο που δεκαετίες εκκρεμούσε δημιουργώντας καλοκαίρι και χειμώνα προβλήματα ηλεκτρικής επάρκειας στο νησί, με τις συνεχείς διακοπές του ρεύματος. Οι τοπικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ποτέ δεν επαρκούν, λόγω αύξησης καταναλωτών αλλά και παλαιότητας. Έτσι, έχουμε -έστω και μικρό-το πρώτο βήμα για την “άρση του ενεργειακού αποκλεισμού και τη μετάβαση της Κρήτης σε ένα καθαρότερο μείγμα ενέργειας”! Η πρώτη αυτή ενεργειακή καλωδίωση θα καλύπτει το 1/3 των ενεργειακών αναγκών του νησιού, υποκαθιστώντας την παραγωγή των παλαιότερων τοπικών μονάδων. Θα ακολουθήσει η μεγάλη διασύνδεση Ηράκλειο-Αττική που ελπίζουμε να τελειώσει κι αυτή σύντομα. Ερώτημα προς τη ΔΕΗ. Ο απλός καταναλωτής πότε θα δει να ελαττώνεται ο συνήθως φουσκωμένος λογαριασμός του, λόγω, λέει μεταύ των άλλων και της ΥΚΩ;

 

-(διακριτικός παρατηρητής) Είτε οικονομική κρίση έχουμε, είτε πανδημία, αυτός (φωτό, 1) πάντα εκεί: σταθερός “καταγραφέας” των γεγονότων επί της Τζανακάκη και θαμώνας των συμβάντων. Δεν ζητιανεύει, έχει περήφανο βλέμμα και κατά πως φαίνεται είναι έτοιμος να… δώσει συνέντευξη, να απαντήσει σε οτιδήποτε τον ρωτήσετε… Αν μπορούσε να μιλήσει ή να γράψει τις εντυπώσεις του από το κεντρικότερο σημείο της πόλης για όσα είδε-και βλέπει, έζησε-και ζει στην πανδημία, μάλλον ένα βιβλίο δεν θα του αρκούσε!

 


 

-(τα χρώματα της πόλης) Τα μαγαζιά ανοίγουν, ο καιρός ανοίγει, η διάθεση για ζωή επανέρχεται, οι παλιές καλές (;) συνήθειες επιστρέφουν, οι συνωστισμοί εν όψει! Μπαίνουμε στη μετά-πανδημία εποχή και όλα θα κυλήσουν ομαλά, αν είμαστε προσεκτικοί. Μαγιάτικο κυριακάτικο σούρουπο, λοιπόν, και η πόλη με τα πρώτα φώτα της να ανάβουν στο παλιό λιμάνι (φωτό, 2) ξαναμπαίνει στο όνειρο!

 


 

-(επικίνδυνο σταυροδρόμι) Από τα πιο επικίνδυνα περάσματα για πεζούς, μανάδες με παιδιά ή καροτσάκια, για αναπήρους και ηλικιωμένους, είναι το σημείο στο οποίο διασταυρώνονται η Σφακίων με τη Βαλαωρίτου, και η Σολωμού με τη Βύρωνος (φωτό,3). Τα ατυχήματα δεν σπανίζουν.

Με δεδομένο δε ότι πλησιάζει καλοκαίρι, πράγμα που σημαίνει πύκνωση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων και πεζών, σκέφτεται ο δήμος Χανίων κάποια λύση; Ή, έστω κάποιες διαβάσεις πεζών διαγραμμίσμένες, ώστε να υπάρχει μια στοιχειώδης προειδοποίηση για τα οχήματα; (Στ.Γ.Κ.)

 

  1.  

 

 

 


Σχολιάστε