"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Η Μεγάλη Μάχη (Κρήτη, 1941) (Χ.ν., 20-5-21)

 

 

 

 

 

 1. Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ (1941-2021)

 2. Ι.-ΟΣΑ και να γραφτούν για τη μεγάλη Μάχη της Κρήτης (1941) η οποία υπήρξε ανελέητη σε θύματα για το νησί, αλλά και καταστροφική για τους Γερµανούς, θα είναι πάντα λίγα.

 3. ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ είχαν βαριές απώλειες. Η σπουδαιότερη συνέπεια, έστω και με τίμημα την κυριαρχία στην Κρήτη, μετά από 10 ημέρες σκληρότατων μαχών, ήταν η πλήρης αχρήστευση ενός σηµαντικού όπλου της ναζιστικής υπεροχής από αέρος: των αλεξιπτωτιστών. Που, αν και είχαν διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία της κατάκτησης της ευρωπαϊκής ηπείρου, όμως στη µάχη της Κρήτης είχαν τέτοιες απώλειες που το σώμα δεν ξαναχρησιµοποιήθηκε, τουλάχιστον με την ίδια μορφή και σε τέτοια έκταση.
 4. Μέχρι το τέλος του πολέμου.

 5. ΙΙ.-ΤΗΝ ΟΔΥΝΗΡΗ “ήττα” τους στην Κρήτη, οι Γερμανοί δεν “χώνεψαν” και δεν λησμόνησαν ποτέ! Γι αυτό και έχουμε “αναθεωρητισμούς” σήμερα από την πλευρά Γερμανών ιστορικών (Heinz A. Richter), για αυτό και κάποιοι νεοφασιστικοί ευρωπαϊκοί σύλλογοι Αλεξιπτωστιτών επιθυμούν να τιμούν κάθε χρόνο -μάλιστα στο ιστορικό Μάλεμε των Χανίων-τους ναζιστές αλεξιπτωτιστές.

 6. ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ είναι ότι οι Γερμανοί, εξαιτίας των χιλιάδων νεκρών τους στην Κρήτη και εν καιρώ Κατοχής, αποφάσισαν σκληρά αντίποινα στον τοπικό πληθυσµό. Από την επόμενη κιόλας της κυριαρχίας τους επιδόθηκαν στην πιο φρικιαστική εκδίκησή τους: µια µονάδα αλεξιπτωτιστών υπό τον υπολοχαγό Horst Trebes, ως αντίποινα κατά του λαού που προέβαλλε λυσσαλέα αντίσταση µε αποτέλεσµα οι Γερµανοί, αν και νικητές να έχουν περισσότερες απώλειες από τους ηττηµένους, εισέβαλλαν στο χωριό Κοντοµαρί (2/6/41), και έπραξαν μια από τις μεγαλύτερες φρικαλεότητες του πολέμου (φωτό, 1 και 2) εκεί-και όχι μόνο. 7. Μετά το τέλος του Πολέµου ειπώθηκε πως την εντολή για τη σφαγή έδωσε ο στρατηγός Kurt Student που όμως ομολόγησε στη δίκη της Νυρεµβέργης ότι διατάχθηκε από τον ίδιο τον Hermann Göring, τον επικεφαλής της γερµανικής αεροπορίας. 8. ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ, οι ναζιστικές ορδές προχώρησαν σε άλλο ένα έγκληµα πολέµου: το Ολοκαύτωµα της Καντάνου (φωτό,3). Οι Γερµανοί εκτέλεσαν όσους κατοίκους του χωριού βρήκαν και έσφαξαν ακόµα και τα ζώα τους, ενώ δεν παρέλειψαν να πυρπολήσουν όλα τα σπίτια.


 1. ΕΙΝΑΙ αξιοσημείωτο ότι τα εγκλήματα πολέμου στο Κοντοµάρι κατέγραψε µε το φωτογραφικό φακό του ο Γερµανός υπολοχαγός Franz-Peter Weixler φωτό, 1,2), ο οποίος υπηρετούσε ως ανταποκριτής προπαγάνδας για τη Wehrmacht. Ενώ την ίδια χρονιά αποµακρύνθηκε από τη θέση του για «πολιτικούς λόγους» και µάλιστα κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία, λόγω διαρροής των συγκεκριµένων φωτογραφιών.


 2. ΙΙΙ.- ΠΡΩΤΟΣ που έφερε στο φως αυτές τις φωτογραφίες στην Ελλάδα (περιοδικό “ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ”) ήταν ο δημοσιογράφος Βάσος Μαθιόπουλος, ανταποκριτής του ΔΟΛ στη Γερμανία. Πριν από πολλλές-πολλές δεκαετίες. Σήμερα είναι πασίγνωστες.
 3. ΟΜΩΣ, αυτό που είναι ανεπίτρεπτο για το νησί και γενικά για την Ελλάδα μετά από ογδόντα χρόνια, να υπάρχουν ακόμη και σήμερα νοσταλγοί (!) εκείνων των ωμοτήτων, οπαδοί του περί ανωτέρας φυλής και εν γένει εραστές φασιστικών νοοτροπιών. Οι “μαρτυρικές πολεις”, ας επαγρυπνούν, ας τονίζουν κάθε χρόνο τα πάθη τους με εκθέσεις ντοκουμέντων κι ας γίνει συνείδηση από τα σχολικά θρανία το σύνθημα “Ποτέ φασισμός” και πουθενά στον κόσμο. (Στ.Γ.Κ.)
 4. —————————————–

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ κι αυτό το υπέροχο ποίημα του Χανιώτη ποιητή ΓΙΩΡΓΗ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ:

 


Σχολιάστε