"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Θλιβερό τοπίο

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ 2011

ΟΛΕΣ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα πράγμα: ΚΑΝΕΝΑ από τα δύο μεγάλα κόμματα της Ελλάδας-τα λεγόμενα κόμματα εξουσίας- δενείναι πια σε θέση να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση, αν αύριο προκηρύσσονταν βουλευτικές εκλογές. Οι δύο πόλοι που μάζευαν ΜΕΓΑΛΟ εύρος του πολιτικού φάσματος (η ΚεντροΔΕΞΙΑ με την ΝΔ και η ΚεντροΑΡΙΣΤΕΡΑ με το ΠΑΣΟΚ) δεν καταφέρνουν σήμερα να κινήσουν προς τη πλευρά τους το μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος που απέχει επιδεικτικά.

Εξάλλου, ούτε η λεγόμενη Αριστερά είναι δυνατόν να … τρομοκρατήσει τα δυο μεγάλα κόμματα, αφού μια υποτιθέμενη “σύμπραξη” των μικρότερων κομμάτων της Βουλής απέτυχε-υπαιτιότητι του ΚΚΕ- εν τη γεννέσει της.

Το ΠΑΣΟΚ είχε παλαιότερα μια παραφυάδα, το ΔΗ.ΚΙ. του Τσοβόλα που δεν ευδοκίμησε. Αυτή τη στιγμή δεν κινδυνεύει από αποσχιστικές τάσεις αφού βρίσκεται στην κυβέρνηση και είναι γνωστό ότι η εξουσία δρα σαν συγκολλητικό μέσο. Έστω κι αν παίρνει τα πιο αντιδημοφιλή μέτρα από συστάσεως ελληνικού κράτους, δεν φαίνεται να διασπάται ακόμη.

Η Αριστερά (από το 1968 και εντεύθεν) υπήρξε… πρωτοπόρα στη δημιουργία κομμάτων και η  διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ (με το κόμμα του κ. Φ. Κουβέλη, «Δημοκρατική Αριστερά») δείχνει ότι μπορεί να.. διασπαστεί σε ακόμα μικρότερα κόμματα ! (Να ειναι καλά οι… συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ!)

Η Ν.Δ μετά την… τραυματική της ήττα στις εκλογές του 2009 μπήκε και αυτή σε αυτή την προοπτική της πολυδιάσπασης των δυνάμεων. (ΠΟΛ.ΑΝ. του Σαμαρά,  Ε.Κ.Π. του Αβραμόπουλου κ.λπ.). Την αρχή την έκανε πριν πολύ καιρό το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη που αντιμετωπίστηκε κι από την ΝΔ , αλλά και από τα ΜΜΕ σαν ακραίο Εθνικιστικό κόμμα που δεν θα έμπαινε ΠΟΤΕ στην Βουλή- και δεν παρουσίαζε κίνδυνο για τα ποσοστά της .

Οι εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ και οι διαγραφές στελεχών της άνοιξαν τον δρόμο για ένα ακόμα κόμμα στον χώρο. Η κ. Μπακογιάννη, δεν άργησε να ανακοινώσει την ίδρυση κόμματος με την επωνυμία «Δημοκρατική Συμμαχία», κάτι που θα αποδυναμώσει κι άλλο τη Ν.Δ.

Όντας στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ, για περίπου άλλα δυο χρόνια θα υφίσταται τη ΦΘΟΡΑ της εξουσίας και των αντλαϊκών αποφάσεων (ελέω τρόικας…) πουέχουν μεγάλο πολιτικό κόστος.

…Ποιο είναι το μετά λοιπό ; Σχεδόν με βεβαιότητα μπορούμε να πιθανολογήσουμε ότι θα υπάρξουν και σε αυτόν τον πόλο (ΠΑΣΟΚ)  κινήσεις σαν αυτές που βλέπουμε στον αντίθετο πόλο. Οι ανακατατάξεις στην πολιτική σκακιέρα θα βγάλουν άλλους πολιτικούς συσχετισμούς στις επόμενες εκλογές. Δεν είναι τυχαίο που ανακοινώνονται ΝΕΑ κόμματα σε ΟΛΟ σχεδόν το εύρος του πολιτικού τόξου. Από τον κ. Αλαβάνο και τον κ. Μίκη Θεοδωράκη μέχρι την κ. Μπακογιάννη και ίσως και άλλα πιο ακραία κόμμα.

… Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΑΣ κόσμος είναι τελικά ένα έρμαιο των καιρών και του Μνημονίου. Κανείς μας δεν ελπίζει ότι απ΄τον παλιό πολιτικό κόσμο μπορεί να προκύψει κάτι το θετικό. Όλοι μας περιμένουμε το κάτι άλλο, με καινουργια, αδιάφθορα και γερά μυαλά που μόνο μέλημά τους θα έχουν το  salus populi…, στην πιο δύσκολη καμπή της ιστορίας μας… Ήδη υπάρχει μια νέα κοινωνική πλειοψηφά που απλά ψαχνει τη νέα ηγεσία της…

Στ.Γ.Κ.


2 Σχόλια

 1. Παναγιώτης

  Από το on-line λεξικό της Νεοελληνικής (1) αν κάνουμε αναζήτηση στη σημασία του ρήματος προδίδω:

  1α. παραβαίνω, αθετώ μια (ηθική) υποχρέωση, δέσμευση, αρχή κτλ.· δεν ανταποκρίνομαι σε ελπίδες, σε προσδοκίες κτλ., διαψεύδω, εξαπατώ: Πρόδωσε τον όρκο / τη φιλία / τον έρωτα / τις αρχές του. Πρόδωσαν την εμπιστοσύνη του λαού. Aισθάνθηκαν προδομένοι. Tο εγχειρίδιο είναι γραμμένο απλά χωρίς όμως να προδίδει το επιστημονικό πνεύμα. β. (ειδικότ.) β1. κάνω ενέργειες, πράξεις (αποκαλύπτω μυστικά, δίνω πληροφορίες κτλ.), που βλάπτουν την πατρίδα μου προς όφελος εχθρών ή αντιπάλων: Kαταδικάστηκε σε θάνατο, γιατί πρόδωσε την πατρίδα του. β2. καταδίδω, παραδίδω κπ. σε εχθρό, σε αντίπαλο: H αντιστασιακή οργάνωση προδόθηκε στους Γερμανούς. 2α. αποκαλύπτω, κοινολογώ κτ. (που όφειλε να παραμείνει μυστικό): ~ τα μυστικά / τα σχέδια / τις κινήσεις κάποιου. β. υποδηλώνω, αποκαλύπτω, φανερώνω κπ. ή κτ. (που δεν ομολογείται, που αποκρύπτεται): Tον πρόδωσε η νευρικότητά του / ένα κοκκίνισμα στο πρόσωπο. Οι τρόποι του προδίδουν έλλειψη καλής ανατροφής. Οι κινήσεις του πρόδιδαν αμηχανία. 3. αδυνατώ, δεν επαρκώ να εξυπηρετήσω, να βοηθήσω κπ. σε κτ. ή να ανταποκριθώ σε κάποια ανάγκη: H μνήμη του τον προδίδει συχνά, δεν μπορεί να θυμηθεί κτ. Mε πρόδωσαν τα πόδια μου στην ανηφόρα.

  Από τις σημερινές ειδήσεις (2): …ο Ντομινίκ Στρος Καν φέρεται να λέει, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Όταν λέω υπερβάλλοντας ότι, όταν ήρθε το ΔΝΤ (σ.σ. στην Ελλάδα), κλείσαμε το θέμα σε 15 ημέρες. Το κλείσαμε σε 15 ημέρες, διότι δουλέψαμε επί μήνες πριν με τις ελληνικές αρχές και το κάναμε υπόγεια. Γιατί αυτό; Γιατί οι ελληνικές αρχές επιθυμούσαν την παρέμβαση του ΔΝΤ, αν και ο Παπανδρέου για πολιτικούς λόγους δεν το έλεγε στο λαό. Αλλά από την αρχή με είχε πάρει πολλές φορές τηλέφωνο»…

  Τα όποια συμπεράσματα ας τα εξάγει ο καθένας μόνος του. Για να έρθει “νέα ηγεσία” πρέπει να αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα στο πολιτικό σύστημα. Δεν είναι π.χ. καθόλου εύκολη η δημιουργία ενός νέου κόμματος. Και αυτό δεν το επιτρέπουν οι τωρινοί κρατούντες οι οποίοι έχουν γαντζωθεί στην εξουσία και ψάχνουν τον πιο αναίμακτο τρόπο για να ξεπουλήσουν τη χώρα. Οι “κρεμάλες”(3) θα έρθουν τελικά, είναι μαθηματικά βέβαιο, αλλά όσο αργούν τόσο ζημιώνεται η χώρα.

  Παναγιώτης

  (1)http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/

  (2) http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231106550

  (3) Με ή χωρίς εισαγωγικά.

 2. Θαυμάσια ανάλυση που παρ΄όλα αυτά, σηκώνει συζήτηση:
  1.- Κάθε είδηση που συνοδεύεται από το ρήμα “φέρεται” σημαίνει αυτόματα ότι είναι και αμφισβητήσιμη. Εξάλλου, ο κ. Ντομινίκ του ΔΝΤ είναι- ή θα είναι μάλλον- υποψήφιος για τη Γαλλική Προεδρία, ως αντίπαλος του Σαρκοζί. Γι αυτό, θέλει να έχει “έργα” στις αποσκευές του, όπως η σωτηρία της Ελλάδας που τον βολεύει για το προφίλ του!
  2.-Τα καινούργια κόμματα, για να δημιουργηθούν, δεν ζητούν την… άδεια από τα παλιά κόμματα της Βουλής. Αν εννοείς ότι τα παλιά θα συμπράξουν, για να εμποδίσουν το καινούργιο, δεν νομίζω ότι οι εγωισμοί και τα πιστεύω τους θα τους το επιτρέψουν. Δες, για παράδειγμα πώς απάντησε το ΚΚΕ στα άλλα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς, ειδικά στον κ. Τσίπρα, που ζήτησαν να γίνει προεκλογική σύμπραξη. Εξάλλου, και η ίδια η Ν.Δ. το κατανοεί πλήρως ότι χρειάζεται πολύ… θράσος για να θεωρεί τον εαυτό της ως εναλλακτική λύση!
  3.-Όσο για τις… κρεμάλες που επιμένεις, μάλλον δεν θα τις … χαρούμε, διότι οι κυβερνώντες ήδη έχουν πάρει τα μέτρα τους. Η μόνη “κρεμάλα” γι αυτούς είναι η δουλειά, η πολλή δουλειά. Η μόνη “κρεμάλα” για τον ΓΑΠ είναι η … κόπωση των συνεργατών του. Όλα τα άλλα βρίσκονται στη σφαίρα-για την ώρα- της science fiction…

Σχολιάστε