"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Αλλαγή πολιτικών συσχετισμών; (Χ.ν., 19-5-21)

 

 

 

ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΩΝ;

 

ΠΕΡΑΣΑΝ σχεδόν απαρατήρητες οι ειδήσεις: Η μεγάλη αποτυχία των Ποδέμος (Podemos) στην Ισπανία από τη μια και η σταθερή άνοδος του “Εθνικού Μετώπου” (FN) της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία. Και τα δυο αυτά γεγονότα είναι δείγματα της αποτυχίας της ευρωπαϊκής αριστεράς. Επιπλέον, η σταθερή δημοσκοπική προσκόλληση του ημέτερου ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά γύρω από το εύθραυστο 20%, δεν αποτελεί ένδειξη του γεγονότος, ότι η αριστερά (με ό,τι πια σημαίνει η λέξη) στην Ευρώπη μάλλον χάνει έδαφος;

 

ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ πρόβλημα με την αριστερά-ειδικά την ελληνική- είναι οι εμμονές της. Οι οποίες έχουν ως συνέπεια να μη μπορεί αυτή να προσαρμόζεται γρήγορα στις εκάστοτε νέες συνθήκες. Και οι συνθήκες στην ΕΕ αλλάζουν άρδην. Γι αυτό και είναι πολύ ευκολότερο για τις μάζες που ακολουθούν “αριστερές ιδεολογίες” (όπως και δεξιές) να μεταπηδούν από μια παράταξη σε άλλη. Και σ’ αυτό δεν φταίει μόνο μια οικονομική ή υγιεινομική κρίση. Στην Ελλάδα η κατάκτηση της κυβέρνησης είναι εύκολη, όχι όμως και της εξουσίας: οι περίφημοι “αρμοί” (προσφιλής λέξη στο ΣΥΡΙΖΑ) δεν κατακτώνται. Κερδίζονται με πολιτικές, καταργούνται με την ψηφιακή διακυβέρνηση ή ανανεώνονται έξυπνα. Όχι με την έννοια του πελατειακού κράτους.

 

ΣΤΗΝ πραγματικότητα, μόνο στην Ελλάδα η αριστερά διατηρεί κάπως ευρεία λαϊκή αποδοχή: έστω κι αν η πολιτική στήριξη από το λαό στην αριστερά είναι μάλλον… μεταφυσική (το ζήσαμε από το 2015 μέχρι το 2019). Επιπλέον, στην Ελλάδα, μπορεί μεν να έχεις “βιολογικές” αριστερές ή δεξιές καταβολές, πέρασαν όμως οι εποχές -του αλήστου μνήμης Χαρ. Φλωράκη- που επέμενε στο ό,τι “ένα είναι το κόμμα!”… Άλλοι και “άλλα” ρυθμίζουν σήμερα τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων. Και πρώτ’ απ’ όλα η ίδια η ζωή. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 

 

ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

 

-(η φωτιά στην Αγορά) Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόσφατη φωτιά στη Δημοτική Αγορά, εκδηλώθηκε από έκρηξη περί την 7η πρωινή ώρα, την ώρα, δηλαδή, που μερικοί ανοίγουν τα καταστήματά τους. Αν, μάλιστα, δεν γινόταν γρήγορα αντιληπτή, η φωτιά θα είχε επεκταθεί ταχύτατα σε όλη την αγορά! Σκεφθείτε μόνο τι θα γινόταν, αν η έκρηξη -μάλλον από βραχυκύκλωμα- γινόταν μια ή δυο ώρες νωρίτερα! Γι αυτό νομίζουμε πως ο Δήμος, επειδή όλο το ηλεκτρικό σύστημα της Δημοτικής Αγοράς είναι πεπαλαιωμένο, θα πρέπει να φροντίσει, ώστε αυτό να ανανεωθεί. Πριν δημιουργηθούν κι άλλα προβλήματα…

-(παγκόσμια ημέρα νοσηλευτών, η 15-5-21). Αν πρέπει να τιμώνται κάθε χρόνο κάποιοι, αυτοί θα πρέπει να είναι το υγιεινομικό προσωπικό και περισσότερο οι νοσηλευτές (φωτό). Ο κορωνοϊός ανέδειξε την πολύτιμη προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο. Να, τί επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η κα Ελένη Πισιμίση, η διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου «Αττικόν» (Αθήνα):

 


«Οι Νοσηλευτές – ακούραστες φιγούρες κάνουν ατέλειωτες βάρδιες με τις μάσκες κολλημένες στο πρόσωπό τους και μια ημέρα δεν αρκεί για να αναγνωριστεί το έργο τους, ιδιαίτερα όταν διανύουμε μια ακόμη πιο δύσκολη και απαιτητική χρονιά εξαιτίας της πανδημίας. Με προσφορά που ξεπερνά τις ανθρώπινες δυνατότητες, αλλά και προβλήματα που δυσχεραίνουν την καθημερινότητά τους, το νοσηλευτικό προσωπικό γιορτάζει σήμερα όπως και κάθε χρόνο, την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών, με μήνυμα: “Νοσηλευτές: μια φωνή που οδηγεί – ένα όραμα για τη μελλοντική υγειονομική περίθαλψη” (…) Και συνεχίζει: “Η φετινή παγκόσμια ημέρα των Νοσηλευτών συνοδεύεται από την υλοποίηση ενός μακροχρόνιου αιτήματος των νοσηλευτών, για σύγχρονες νοσηλευτικές ειδικότητες. Ευελπιστούμε σύντομα να ολοκληρωθεί και η θεσμοθέτηση του κλάδου νοσηλευτών του ΕΣΥ, που παραμένει ένα από τα πάγια αιτήματα της νοσηλευτικής μας κοινότητας». Μακάρι τα δίκαια αιτήματά τους να εκπληρωθούν, ώστε να αναβαθμισθεί η δημόσια υγεία και εμείς να αισθανόμαστε πιο ασφαλείς.

 

-(η Μεγάλη Μάχη, ογδόντα χρόνια μετά: 1941-2021) Ογδόντα χρόνια από τη μυθική αντίσταση των Κρητικών εναντίον των σιδερόφρακτων Γερμανών κατακτητών και η συγκυρία με τη μεγάλη ελληνική εθνική εξέγερση κάθε άλλο παρά αδιάφορους μας αφήνει για εκείνη τη Μεγάλη, την τραγική και μεγαλειώδη στιγμή της κρητικής ιστορίας… Μικρή υπόμνηση κάνουμε παραθέτοντας την άποψη του Ταξίαρχυ Σωλσμπουργκ Τζόουν για τη Μάχη της Κρήτης. Ενός ανθρώπου που ανήκε στο Επιτελείου του Στρατηγού Φρεϋμπεργκ, του τότε στρατηγού, διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στο νησί (1941): “Ήταν υπέροχο το θέαμα να βλέπει κανείς χωρικούς όλων των ηλικιών να ζητούν όπλα και μόνον όπλα. Το ηθικόν των Κρητών είναι αδύνατο να περιγραφτεί. Όταν ολόκληρος η ιστορία έλθει εις φώς θα συγκαταλεχθεί μεταξύ των ευγενέστερων παραδειγμάτων της Ιστορίας.” (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

 

  1.  

 


Σχολιάστε