"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ανεπαισθήτως ή ενσυνείδητα; (Χ.ν., 13-5-21)

 

 

 

 

ΑΝΕΠΑΙΣΘΗΤΩΣ Ή ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΑ;

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΜΑΣΤΕ πια από έξυπνα συστήματα (χάρη και στον κ. Πιερακάκη). Συστήματα που μας παρέχουν άφθονες πληροφορίες στην οθόνη του κινητού ή στον προσωπικό μας υπολογιστή. Συστήματα που αποβλέπουν στη διευκόλυνσή μας και στην ελαχιστοποίηση της φυσικής παρουσίας μας στις δημόσιες ή άλλες υπηρεσίες: κλείνουν ραντεβού πριν από μας για μας (άυλη συνταγογράφηση), διεκπεραιώνουν έγγραφα χωρίς ουρές, διανέμουν αλληλογραφίες, ενημερώνουν για σημαντικά άρθρα και συνεντεύξεις, παραδίδουν μέσω διαδικτύου σχολικά ή άλλα μαθήματα, εντοπίζουν ηλικιακές ομάδες ατόμων για εμβολιασμό, διευκολύνουν τη διαλεύκανση εγκλημάτων, επιμετρούν ποινές στα δικαστήρια κ.ά.

 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ κι άλλα που κάνουν ιατρικές διαγνώσεις, χειρουργούν εκ του μακρόθεν, μεταφράζουν, συντάσσουν ρεπορτάζ, σελιδοποιούν βιβλία, ρυθμίζουν την κυκλοφορία, αυτοματοποιούν οχήματα, αεροσκάφη, οδηγούν drowns, σου παρέχουν τη δυνατότητα να παρακολουθείς την πορεία μιας επιστολής ή μιας πτήσης, κερδίζουν παγκόσμιους πρωταθλητές σε παιχνίδια (σκάκι). Ζούμε δυλαδή σε μια εποχή ψηφιακής ακμής και ταυτόχρονα παρακμής προσωπικών σχέσεων…

 

ΣΗΜΕΡΑ η εισβολή της τεχνολογίας δεν αφήνει άθικτη καμιά ανθρώπινη δραστηριότητα. Κι αλίμονο σε όσους αδυνατούν να εξοικειωθούν μ’ αυτήν. Η τεχνητή νοημοσύνη έφυγε από τα πεδία των ειδικών και των βιβλίων τους και διαχέεται στην καθημερινή ζωή.

 

ΟΜΩΣ, αγνοούμε αν όλα αυτά αποσκοπούν στο να εγγίσει ο άνθρωπος την “ευτυχία”. Μάλλον όχι. Πολλοί παλιοί επαγγελματίες ήδη διαπιστώνουν πως οι λεγόμενες ανέπαφες συναλλαγές και σχέσεις, τούς στερούν την ανθρώπινη παρουσία. Τον “άλλο”. Ας πούμε, τι νόημα έχουν οι μοναχικές βόλτες με τα sms; Καλή είναι η αποδοχή της ατομικής ευθύνης, αλλά ευτυχέστερη δεν είναι η επικοινωνία με τον άλλο; Ποια μοναξιά μπορεί να “θεραπεύσει” ένας αλγόριθμος;

 

ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ πόσοι πεθαίνουν σήμερα μόνοι στα νοσοκοκομεία ή στο σπίτι τους. Κι αυτό δεν περιποιεί ιδιαίτερη τιμή στον αιώνα μας. Ας πούμε, πόσοι από τους διασωληνωμένους τα καταφέρνουν να αναστρέψουν τον χρόνο και να επανακάμψουν; Κι εκείνα τα φοβισμένα βλέμματα του υγιεινομικού προσωπικού στα νοσοκομεία, ποιος αλγόριθμος μπορεί να τα αποτυπώσει; Κι εκείνη την εσωστρέφεια που βασιλεύει στους περισσότερούς μας, ποιο πολιτικό σύστημα, ποια πολιτική ιδεολογία μπορεί να την ανακόψει; (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 

 

 

———————————————-

 

 

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΧΑΝΙΩΝ

ΓΙΑ χρόνια ακούμε ότι η Δημοτική Αγορά, ένα πρότυπο αρχιτεκτονικής (κατά μίμηση, όπως λέγεται της Αγοράς της Μασσαλίας) θα ανακαινιστεί! Αλλά, ποτέ δεν ανακαινίζεται!

 

ΣΑΡΑΝΤΑ χρόνια και βάλε, ακούμε από δημάρχους και πολιτικούς ότι θα επιληφθούν του θέματος -και το μόνο “θετικό” που είδαμε μέχρι τώρα ήταν το … δίχτυ που τοποθετήθηκε στην οροφή της Αγοράς για τα περιστέρια!

 

 

ΠΑΡΑΜΕΛΗΜΕΝΗ, παρόλο ότι τακτικά ρεπορτάζ της εφημερίδας αυτής συχνά πυκνά έθιγαν τα διάφορά προβλήματά της. Έτσι, ήταν θέμα χρόνου να υποστεί κάποια καταστροφή, όπως η προχθεσινή πυρκαγιά -ευτυχώς όχι μεγάλης έκτασης.

 

ΓΙΑ την ιστορία: η θεμελίωση της ξεκίνησε στις 14 Αυγούστου 1911 και ολοκληρώθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 1913. Τα επίσημα εγκαίνια τής λειτουργίας της έγιναν από τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Ελ. Βενιζέλο, στις 4 Δεκεμβρίου 1913, τρείς μέρες μετά την επίσημη τελετή της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

 

ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ πως σε δυο χρόνια που θα γιορταστούν τα 110 χρόνια από την έναρξη λειτουργία της, ο Δήμος θα πρέπει να έχει σοβαρά προχωρήσει στην ανακαίνισή της. Όχι σε μια απλή πυρασφάλεια που κι αυτή είναι αναγκαιότατη.

 

ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΗ την ιστορικότητα του κτηρίου και με την όλο αυξανόμενη επισκεψιμότητά του-ειδικότερα κατά την τουριστική περίοδο, αλλά και από το γεγονός ότι η πλατεία της Αγοράς είναι χώρος αναφοράς (φωτό) ποικίλων εκδηλώσεων (και διαδηλώσεων) των Χανιωτών, μήπως θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να θέσει σε πρώτη προτεραιότητα την ανακατασκευής της; (Στ.Γ.Κ.)

 

  1.  

 


Σχολιάστε