Ευέλικτο 8ωρο! (Χ.ν., 11-5-21)
Posted on 11 Μάι, 2021 in Σχόλια | 0 comments
“ΕΥΕΛΙΚΤΟ ΟΚΤΑΩΡΟ”!
Η ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ενός πολιτικού να πείθει τους πολίτες για το δίκαιο ενός μέτρου ή ενός νομοθετήματος βασίζεται πρωτίστως στη χρήση, σύνθεση και διαχείριση λέξεων.
ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ μόνο κάποιες παλιές ή πρόσφατες λέξεις (“αλλαγή”, “εκσυγχρονισμός”, “part time” εργασία, “τηλεργασία”, “πρώτη φορά αριστερά”, “ηθικό πλεονέκτημα”, “βελτιστοποίηση”, “δημιουργική (!) ασάφεια”, “θεσμοί”, “αρμοί εξουσίας” κ.λπ., κ.λπ.) και πόσο δεινοπάθησαν στα χείλη τους. Θυμηθείτε τί σήμαιναν αυτές και πως εφαρμόστηκαν στην πράξη.
ΣΗΜΕΡΑ, λέει, με δυο “ασφαλιστικές δικλείδες” για την προστασία (!) του εργαζομένου, θα εφαρμοστεί το “ευέλικτο 8ωρο”. Κι αυτό σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία με το συνδικάτο της επιχείρησης ή δεν υπάρχει καθόλου συνδικάτο. Πώς;
-Πρώτον, το αίτημα για το ευέλικτο 8ωρο θα πρέπει να υποβληθεί από τον ίδιο τον εργαζόμενο (!) και
-δεύτερον, θα είναι άκυρη η απόλυση εργαζόμενου επειδή αρνήθηκε πρόταση του εργοδότη για διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
ΜΑ, σε ποια “παραδεισένια εργασιακή εποχή” πρόκειται να ζήσουμε; Τα παραπάνω “ωραία” δεν προϋποθέτουν πώς ένας εργοδότης και ένας εργαζομένους ξεκινούν από την ίδια “ισότιμη” αφετηρία; Είναι δυνατόν να ξεκινούν ισοδύναμα, όταν “το μαχαίρι και το πεπόνι” (ερφασία και απόλυση) τα κρατάει ο εργοδότης; Ή μήπως όχι; Τί συμφωνίες λοιπόν -μάλιστα “ελεύθερες” και “επί ίσοις όροις”!- θα προκύψουν, όταν η ανεργία θερίζει εν καιρώ πανδημίας; Εκ των πραγμάτων στις διαπραγματεύσεις δεν θα υπερέχει η εργοδοτική πλευρά;
ΕΠΙ{ΛΕΟΝ απορία “κορωνοϊόπληκτου εργαζομένου”: Υπάρχει σήμερα συνδικαλισμός που να εμπνέει εμπιστοσύνη στον απλό εργαζόμενο για συμπαράσταση σε περίπτωση διένεξής του με το κράτος ή με μια επιχείρηση; Είναι ποτέ δυνατόν να μπορεί ο εργαζόμενος να επιβάλει (!) το ωράριο αρεσκείας “του”; Κι αν απολυθεί; Πώς θα δικαιωθεί στα δικαστήρια και με ποιους νόμους;
ΜΕ ωραίες λέξεις (“ευέλικτο 8ωρο”) δεν ωραιοποιούνται και οι εργασιακές σχέσεις. Αυτές, δυστυχώς-ζούμε σε καπιταλιστικές κοινωνίες- εξαρτώνται από τη δυναμική της αγοράς (προσφορά και ζήτηση). Όχι από ευχολόγια. (Στ.Γ.Κ.)
————————–
Η ΜΙΚΡΗ ΜΑΣ ΠΟΛΗ
ΣΕ ΣΧΕΣΗ με άλλες, ναι, είναι μικρή η πόλη μας. Αλλά ζωντανή, αυτάρκης και πανέμορφη. Με οικονομική κρίση ή πανδημίες, με απεργίες ή διαδηλώσεις, με μπλοκαρίσματα στους δρόμους ή συνωστισμούς στο παλιό λιμάνι, τα Χανιά μας ακολουθούν μια πορεία ξεχωριστή:
-(Νέα Χώρα) Με το άνοιγμα της εστίασης (8/5) τα περισσότερα σχετικα καταστήματα ήταν ήδη έτοιμα να υποδεχθούν κόσμο. Η δε παραλία της Νέας Χώρας (φωτό) σιγά σιγά γέμισε θερινούς κολυμβητές.
Ευνόησαν και οι υψηλές θερμοκρασίες. Η ζωή, δειλά-δειλά, ξεκινά κι αυτή τη φορά με προσεκτικότερα βήματα. Για μια “κανονικότητα”. Με ό,τι πια θα σημαίνει από δω και πέρα η λέξη. Με τα μέτρα αυτοπροστασίας να τηρούνται αυλαβικά. Μακάρι οι βηματισμοί-και οι εμβολιασμοί-να επιταχυνθούν.
-(εκκλησάκι προφήτη Ηλία) Κομψότατος και μικρός ο ναός που δεσπόζει στους τάφους των Βενιζέλων, ο αφιερωμένος στον προφήτη Ηλία και στον προφήτη Ελισσαίο.ΕΑποτελεί πραγματική απόλαυση μια στάση εκεί, ένα άναμα κεριού, μια βαθιά ανάσα κάτω από τα πεύκα.
Το πανέμορφο ξωκκλήσι-κόσμημα (φωτό) έχει τη δική του ιστορία. Ξεκινάει από την εποχή των Βενετών (16ος αι.) περνάει από τις επαναστάσεις του νησιού και φθάνει μέχρι σήμερα: περιποιημένο και αγαπημένο από τους Χανιώτες, για βαφτίσια, γάμους ή απλούς περιπάτους.
-(εκπαίδευση) Σε “ζωντανή” λειτουργία επανήλθαν από χθές τα Στοιχειώδους και Μέσης Εκπαίδευσης σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια) καθώς και τα τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων Ξ.Γ. που σχετίζονται με Πανελλήνιες εξετάσεις παροχής τίτλων γλωσσομάθειας. Φυσικά, επαναλειτουργούν από χθες και τα λύκεια, μετά τις διακοπές του Πάσχα… Αλλά, ως που να πουν “καλημέρα” δάσκαλοι, καθηγητές και μαθητές, θα κληθούν πολύ σύντομα να πουν και το “αντίο”. Για τις θερινές διακοπές.
Σίγουρα η φετινή χρονιά θα τους μείνει αλησμόνητη. Τόσο για τις πρωτόγονες και πρωτόγνωρες συνθήκες μάθησης (τηλεκπαίδευση), όσο και κυρίως για την απώλεια της ζωντανής επαφής. Και μάλλον μια φετινή αναμνηστική φωτογραφία της χρονιάς θα είναι κάπως έτσι (φωτό) (Στ.Γ.Κ.)