"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Tων ημερών… (σχόλια, Χ.ν., 29-4-21)

 

 

 

 

ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

-(επιβεβλημένη τιμή που καθυστέρησε) Στην Ακρόπολη, στη βόρεια πλευρά της, θα αναρτηθεί επιτέλους μία πινακίδα με την αναγραφή των δύο ονομάτων, του Μανώλη Γλέζου και του Απόστολου Σάντα (φωτό, 1), στο σημείο από το οποίο κατάφεραν να ανεβούν στην Ακρόπολη και να κατεβάσουν την γερμανική σημαία! Επρόκειτο για την πρώτη αντιστασιακή πράξη με μεγάλη απήχηση στον ελληνικό -και στο διεθνή- κόσμο. Είναι πρέπον “η μακρά ιστορική διάρκεια, η μεγάλη διαχρονία αυτού του τόπου να αναγνωρίζεται και να τιμάται”, είπε η κα Λίνα Μενδώνη στη Βουλή. Αρκεί βέβαια, τα λόγια να γίνονται και πράξεις και σε άλλες περιπτώσεις…

 


 

-(τεστ κορωνοϊού) Προχθές στην πλατεία της Αγοράς έγιναν πάλι πολλά τεστ για τον κορωνοϊό. Το ευχάριστο είναι ότι είχαν προσέλθει πάρα πολλοί νέοι (φωτό, 2) κάτι που σημαίνει πως η νεολαία ξεπερνάει σιγά σιγά τις αμφιβολίες και τους δισταγμούς τους απέναντι στον εμβολιασμό. Είναι πια επιβεβλμένο να αυτοπροστατευθούμε προστατεύοντας και τους γύρω μας. Κι αυτό θα γίνει μόνο όταν συνειδητοποιήσουμε όλοι (όλες οι ηλικίες) ότι ο κορωνοϊός δεν αστειεύεται…

 


 

-(ΤΟΜΥ Χανίων) Αν πρέπει να εξάρουμε μια δράση, αυτή είναι ο άψογος τρόπος με τον οποίον εκτελούνται οι εμβολιασμοί. Και όχι μόνο στα ΤΟΜΥ Χανίων (παλιό νοσοκομείο), αλλά παντού. Εκτός από την πρωτοφανή-για τα ελληνικά δεδομενα σε θέματα υγείας-οργάνωση των ραντεβού, είναι και η πολλή ανθρώπινη συμπεριφορά των νεαρών γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού. Κάτι που προσμετράται στα θετικά της κυβέρνησης και -πιστεύουμε- στην αλλαγή νοοτροπίας απέναντι στους ασθενείς.

 


 

-(ευχές από τον…Ελ. Βενιζέλο!) Δεν θα μπορούσαν να λείψουν! Πριν περίπου 9Ο χρόνια (1932) εζητήθη (από εφημερίδα των Αθηνών) από τον Εθνάρχη να ευχηθεί στο λαό με αφορμή τις γιορτές του Πάσχα (φωτό, 4). Το έπραξε ευχαρίστως και μεταξύ άλλων στις σύντομες ευχές του σημείωνε τα παρακάτω που είναι και σήμερα επίκαιρα:

 


Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανατολή αυτού του Πάσχα θα επέλθη τόσω γρηγορότερη όσω περισσότερη είναι η ευψυχία με την οποία αντιμετωπίζει τις σημερινές δυσκολίες ο ελληνικός λαός- και όσω στερεότερη η πεποίθησίς του για την αύριον”. Μακάρι η λέξη “ευψυχία” να μας διακρίνει πάντα ως έθνος…” ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ! (Στ.Γ.Κ.)

 

————————————————

 1. ΦΥΣΗ, ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ…

 

Ι.- ΜΕΓΑΛΗ Πέμπτη σήμερα. Με την κορύφωση του Θείου Πάθους να είναι “καθ’ οδόν”: “Μυστικός Δείπνος”, “Ιερός νιπτήρας”, προδοσία του Ιούδα, σύλληψη του Χριστού, δίκη.

 

ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟ τελετουργικό με τα 12 ευαγγέλια, έστω κι από την τηλεόραση…

 1. ΑΥΤΕΣ τις μέρες και η κρητική φύση συμμετέχει στο Θείο Πάθος: Κρητική Άνοιξη, Κρητικό Πάσχα, Κρητική Προσμονή για “απελευθέρωση” σώματος και ψυχής.

 2.  

 3. ΒΕΒΑΙΑ, οι εποχές έρχονται και παρέρχονται χωρίς να μας ρωτούν, χωρίς να νοιάζονται για πανδημίες που “καταβροχθίζουν” αδιακρίτως εκατομμύρια ανθρώπων. Είναι αμέτοχες στα ανθρώπινα. Έρχονται σιωπηλά, ομορφαίνοντας ή καταστρέφοντας τις ζωές μας, όταν τις προκαλούμε…

 4.  

 5. ΚΑΘΕ φορά που επεμβαίνουμε στη φύση πειραματιζόμενοι με αυτήν, “την πληρώνουμε” όλοι! Επειδή, η φύση πάντα “απαντά” στις προκλήσεις και έχει τον τρόπο να μας υπενθυμίζει πόσο μηδαμινοί είμαστε μπροστά της.

 1. ΙΙ.-ΣΧΕΔΟΝ κάθε αιώνα -όπως τώρα με τον κορωνοϊό- η φύση, ή κάποιες συγκυρίες της, ”κατασκευάζει” λιμούς, λοιμούς και καταποντισμούς που “κονταίνουν” την ανθρώπινη υπεροψία και έπαρση. Η ανθρώπινη “ύβρις” πάντα τιμωρείται.

 2. ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ κάθε χρόνο την ανημποριά μας μπροστά σε τυφώνες, πυρκαγιές, σεισμούς ή τσουνάμια, μπροστά σε καινοφανείς θανατηφόρες ασθένειες -όπως ο Covid-19. Συμπεριφερόμαστε με όχημα δήθεν την “πρόοδο”, αλλά καταχρώμενοι τους πόρους της φύσης και το κλίμα, παραμένουμε “μαθητευόμενοι μάγοι”.
 3. ΕΣΤΩ κι αν γνωρίζουμε από την ιστορία πως κάθε πείραμα, “ευεργετεί” μεν ορισμένους, συνθλίβει όμως τους περισσότερους, τους ανήμπορους και φτωχούς του κόσμου, επιμένουμε στην έπαρσή μας. Όπως συμβαίνει σήμερα με το θέμα των εμβολιασμών: η έλλειψή του στις φτωχές χώρες αποδεκατίζει τους πληθυσμούς τους αφήνοντάς μας αδιάφορους.

 4.  

 5. ΠΟΙΟ θα είναι, άραγε, το “αποτύπωμα” του κορωνοϊού, όταν με το καλό εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού και πούμε πως ξαναγίναμε “ελεύθεροι”;

 6.  

 7. ΜΑΛΛΟΝ, θα μας έχει αφήσει, πλην των εκατομμυρίων νεκρών, άλλο ένα πικρό μάθημα ταπεινοσύνης μπροστα στα στοιχεία και τα “τέρατα” της φύσης. Πολλά από τα οποία “γεννιούνται” έμμεσα από το μη σεβασμό μας στον περιβάλλοντα χώρο, από τις άστοχες ενέργειες, τις φιλοδοξίες και τις έκνομες επιδιώξεις μας. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 


Σχολιάστε