"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Εν συντομία…(Χ.ν., 27-4-21)

 

 

 

 

  1. ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ…

 

Ι.- ΜΕΓΑΛΗ Εβδομάδα από χθες και η πόλη φοράει σιγά σιγά τα γιορτινά της! Καλό καιρό θα έχουμε μας λένε οι μετεωρολόγοι τις υπόλοιπες μέρες. Πάντως οι προσδοκίες όλων μας είναι αυτό το Πάσχα να μην είναι όπως το περσινό, κλειστό τελείως. Από μας εξαρτάται, αν θα είναι και καλύτερο. Θα μας το δείξουν τα κρούσματα που θα έχουμε σε δυο εβδομάδες.

 

ΙΙ.-ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ στην πόλη, όποτε κι αν γίνεται αυτή, αξίζει τον κόπο, για όσα συναντά κανείς:

-(μηνύματα αισιοδοξίας) Μπορεί το μαγαζί να είναι κλειστό για μήνες, όμως ο ιδιοκτήτης του, άνθρωπος εύχαρις, σώφρων και όχι μίζερος, δεν ξέχασε να αφήσει “μηνύματα αισιοδοξίας” για όλους. Αν μη τι άλλο, σήμερα αυτό που έχουμε ανάγκη είναι κάποιος να μας υπενθυμίζει ότι η ζωή -ναι, είναι δύσκολη- αλλά αυτό που αξίζει είναι η οπτική με την οποία τη βλέπει κανείς (φωτό, 1) να είναι αισιόδοξη: “Ο κόσμος ανήκει στους αισιόδοξους, οι απαισιόδοξοι είναι απλοί θεατές”, το ένα μήνυμα. “Ξυπνήστε αυτούς που κοιμούνται, όχι αυτούς που ονειρεύονται!”, το άλλο. Άδικο έχει;


 

-(ρεμβασμός) Τα Χανιά μας, όπου κι αν βρίσκεσαι “εντός ή εκτός”, σου προσφέρουν ένα υπέροχο “σκηνικό” στοχασμού. Είτε στην οργιάζουσα κρητική φύση, είτε στην γαληνεμένη πια θάλασσα βρεθείς. Η ζωή από παντού σε καλεί να τη ζήσεις, έστω κι αν οι καθημερινές στατιστικές θανάτου από την πανδημία είναι τρομακτικές. Εξάλλου ένας ρεμβασμός πάνω στη ζωή και το θάνατο, με φόντο τη θάλασσα (φωτό, 2), μόνο παρηγοριά και ηρεμία μπορεί να σου προσφέρει. Κι αν υπάρχουν θάνατοι στον προσωπικό σου περίγυρο, τόσο οι μέρες του Θείου Πάθους, όσο και η υπαρξιακή σου αναζήτηση επιζητούν την καταλλαγή και την περίσκεψη.

 

-(η λαϊκή της Δευτέρας) Πολύς κόσμος, όπως πάντα. Πιθανόν περισσότερος λόγω των ημερών. Όμως η λαϊκή της Δευτέρας στον Άγιο Ιωάννη (φωτό, 3) είναι πάντα υπερεπαρκής με την ποικιλία προϊόντων που διαθέτει και τις τιμές της… Γενικά οι λαϊκές της πόλης-και όχι μόνο- αποτελούν μια “ανάσα” για τα φτωχά βαλάντια-αν και στην Κρήτη είναι ακριβότερες από αλλού! Ειδικά τη Μεγάλη Εβδομάδα που όλοι έχουμε ανάγκη να προσφέρουμε στον εαυτό μας και τους άλλους κάτι το πιο ξεχωριστό, θα έπρεπε και οι τιμές να είναι προσιτότερες. (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

  1.  

ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΒΟΛΤΑ

 

Η ΠΑΛΙΑ πόλη, με ή χωρίς lockdown, με ή χωρίς αυστηρά μέτρα παραμένει πόλος έλξης όλων των ηλικιών. Σε καθημερινή βάση.

 

ΤΩΡΑ, πόσο “κουρασμένοι” είναι οι νέοι μας, ώστε να αψηφούν τις και τις πιο πρόσφατες αυστηρές κυβερνητικές συστάσεις για την ελαχιστοποίηση της μετάδοσης του κορωνοϊού, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φιλοσοφία.

 

 

Η ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ, η αντίδραση σε οτιδήποτε προέρχεται από τους μεγάλους, είναι ίδιον της νεανικής ηλικίας. Τη διαπιστώνουμε γύρω μας, τη βλέπουμε στις τηλεοπτικές ή διαδικτυακές οθόνες: Πλατείες γεμάτες νεαρούς και ημι-πιτσιρικάδες, με ποτά, σάντουτς, παγωτά, πίτσες ή αραβικές πίτες στο χέρι, ακούν μουσικές σε υψηλούς τόνους και ρυθμούς. Νεαρές κοπέλες λικνίζονται σε χορευτικούς ρυθμούς, σαν να μη συμβαίνει τίποτε στην κοινωνία! Δυστυχώς, οι επιπολαιότητες ορισμένων πληρώνονται αργότερα “στο πολλαπλάσιο”. Τόσο από τους ίδιους, όσο κι από τους κοντινούς τους.

 

ΘΕΩΡΟΥΜΕ πως η καλύτερη απάντηση στο κίνημα των δήθεν “κουρασμένων” (βαριεστημένων) είναι αυτή που επέλεξε το Μαξίμου: διακριτική παρουσία ελεγκτικών μηχανισμών και εντατικοποίηση στο έπακρο των εμβολιασμών. Ασταμάτητα. Ακόμη και μέσα στις γιορτές. Ακόμη και μετά τις δέκα το βράδυ. Μόνον έτσι υπάρχει πιθανότητα να επιτευχθεί μια κάποια ικανή ανοσία του πληθυσμού, όταν ξεφύγουμε από το 8,5% των εμβολιασθέντων (μέχρι σήμερα) και “κυνηγήσουμε” το 25 με 30% μέχρι το καλοκαίρι. Τότε, ναι “οι κυριακάτικες-πιθανόν και οι καθημερινές-βόλτες” στα Χανιά και σε όλη την Ελλάδα θα μπορούν να είναι ξανά απόλυτη και υγειεινή απόλαυση. (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε