"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Διπλωματικός διαγκωνισμός

 

 

 

 

 

Ο ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΔΙΑΓΚΩΝΙΣΜΟΣ

 

  • «Δεν είναι δυνατόν να κρύψουμε κάτω από το χαλί τα ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετική αντίληψη».(Ν. Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών, στην «Κ», 18/4/21)

 

ΣΩΣΤΑ! Δεν μπορούμε να στουθοκαμηλίζουμε συνεχώς επικαλούμενοι μόνο το διεθνές δίκαιο. Ήταν εντυπωσιακή συνεπώς για τη συνήθη διεθνή διπλωματία, η έντονη αντπαράθεση ανάμεσα στον κ. Δένδια και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. Και μάλιστα στην Άγκυρα, μπροστά στους εκπροσώπους του Τύπου, Έλληνες, ξένους και Τούρκους.

 

Η ΕΛΛΑΔΑ, πολύ ορθά παρουσίασε τα πολλά- και εν πολλοίς κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών (Λωζάννης) και των κανόνων διεθνούς δικαίου (ΑΟΖ)- προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία εις βάρος μας. Τόσο στο Αιγαίο και στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, όσο και στην Κύπρο.

 

ΑΝ και πολλοί πιστεύουν ότι δεν προστέθηκε ουσιαστικά τίποτε στις τεταμένες σχέσεις των δυο χωρών, νομίζουμε πως η χώρα μας βγήκε κερδισμένη, αλλάζοντας τουλάχιστον τους όρους του παιχνιδιού. Διότι, αυτά που είναι γνωστά “υπογείως” στους διπλωματικούς κύκλους, έγιναν και διεθνώς φανερά!

 

Ο ΗΜΕΤΕΡΟΣ υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας αποδείχθηκε πανέτοιμος στο να απαντήσει σε κάθε πρόκληση του ομολόγου του. Αρχής γενομένης από το θέμα που έθεσε ο κ. Ταβούσογλου μιλώντας περί “τουρκικής μειονότητας” στη δυτική Θράκη της οποίας, λέει, καταπατούνται τα δικαιώματα! Υποστήριξε επιπλέον ότι ο διάλογος με την Ελλάδα θα πρέπει “άνευ προϋποθέσεων”! Αν είναι δυνατόν. Διότι, όποιος γνωρίζει τι σημαίνει διάλογος άνευ όρων α λα τούρκα, αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από καμιά ελληνική κυβέρνηση.

 

ΕΤΣΙ, ο κ. Δένδιας, με τη σειρά του “ξεμπρόστιασε” τη βουλιμία των Τούρκων: μίλησε για την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού στον Εβρο, για τη Συνθήκη της Λωζάννης που αναγνωρίζει μόνο «μουσουλμανική μειονότητα» στη δυτική Θράκη, για τις παράνομες και συνεχείς παραβιάσεις των εναέριων και θαλάσσιων κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, για το έκνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, για τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, για το ιδιο το Κυπριακό ζήτημα και τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, για την “μουσουλμανοποίηση” της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας, για το αυθαίρετο τουρκικό casus belli, για τα fake news από συγκεκριμένους κύκλους κ.λπ. Υπενθύμισε ακόμη ότι υπάρχουν μέτρα στο τραπέζι της ΕΕ, αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας στην τακτική της.

 

ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ κάτι που μας ικανοποιεί είναι ότι επιτέλους η Αθήνα ξεφεύγει από τη συνήθη τακτική της “άμυνας” στις τουρκικές επιθέσεις: ξεκαθαρίζει τις διαφορές και οριοθετεί μόνο τα προς συζήτηση θέματα. Γι αυτό και μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης αισθάνθηκε ικανοποίηση από τη στάση του κ. Δένδια. Κι αν ακόμη, τελικά προκύψει κάποιος ουσιαστικός διάλογος- κάπως αμφίβολο- ανάμεσα στις δύο πλευρές, η Τουρκία θα πρέπει να δεχθεί ότι αυτός θα γίνεται μόνο βάσει του του διεθνούς δικαίου, όχι του τσαμπουκά και της “πυγμής”. (Στ.Γ.Κ.)

——————————————-

Μικρά της πόλης και όχι μόνο

 

-(η “ηλικία” της απανδημίας) Αυτό που ανησυχεί τους λοιμωξιολόγους σήμερα, είναι τα κορωνοϊοπάρτι που έχουν ως αντίκρισμα την αύξηση εισαγωμένων στα νοσοκομεία μικρότερων ηλικιών: «Οι ηλικίες που βλέπουμε πλέον στα νοσοκομεία”, λένε, “είναι μικρότερες σε σχέση με το πρώτο κύμα. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι μεταξύ 40 και 60 ετών. Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στο ότι οι άνω των 70 ετών έχουν εμβολιαστεί στην πλειονότητά τους και είναι πλέον πιο προσεκτικοί ως προς τη συμπεριφορά τους και την τήρηση των μέτρων προστασίας”. Αυτό, κατά την άποψή μας, σημαίνει δυο πράγματα για τους νεότερους: μεγαλύτερη προσοχή και ταχύτατη προσέλευση για εμβολιασμό.

 

-(Χανιά, άνοιξη, ομορφιά και αιώνια προβλήματα) Είναι φορές που ο καιρός “παίζει” με τα χρώματα της πόλης. Όλες της εποχές η πόλη, ειδικά το παλιό λιμάνι, προσφέρει τέτοιες εκπλήξεις (φωτό, α), ώστε ο επισκέπτης να μη πλήττει ποτέ! Είναι όμως και περιοχές σχεδόν στο κέντρο της πόλης που, αν δεν είναι κανείς τρομερά προσεκτικός, κινδυνεύει να ταξιδεύσει στον άλλο κόσμο από τα τη συνεχή και πολλαπλή κίνηση των οχημάτων.

 

 

 

Μιλάμε για το σταυροδρόμι των 4 οδών (Σφακίων, Βαλαωρίτου, Διον. Σολωμού και Βύρωνος) (φωτό, β) στο οποίο δεν υπάρχει μια στοιχειώδης σήμανση, έστω μια διαγράμμιση για τους πεζούς εκεί που χρειάζεται.

 

 

 

Και καλά οι ντόπιοι που ξέρουν το πρόβλημα, αλλά οι ξένοι; (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 


Σχολιάστε