"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ζητείται χορηγός!

 

 

 

 

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΧΟΡΗΓΟΣ!

 

ΤΙΣ ΠΡΟΑΛΛΕΣ (28/1/21), είχαμε αναφερθεί στη δημιουργία ενός εγχειριδίου στο οποίο να υπάρχουν τα δημοτικά τραγούδια που εξυμνούν την επανάσταση των Κρητικών, το 1821, με σύντομες ιστορικές αναφορές στα πραγματικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν.

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ στο σχόλιό μας [“Θα μπορούσε, άραγε, ο δήμος, η Περιφέρεια ή κάποιος άλλος φορέας να κάνει μια συλλογή όλων των δημωδών των σχετικών με την εξέγερση των Κρητικών το 1821; Φυσικά, θα πρόκειται για επετειακή, μικρή έκδοση, με ιστορικά σχόλια για κάθε δημοτικό τραγούδι, ώστε να αποτελέσουν αυτά αφορμή για συζήτηση και εξιστόρηση (στα σχολεία) του τί συνέβη στην Κρήτη κατά την Εθνεγερσία;”] ήλθε σχεδόν την επόμενη από τη δημοσίευση, από τον πιο αρμόδιο για μια τέτοια εργασία: τον αιώνιο εραστή και μανιώδη συλλέκτη λαογράφο και πολύτιμο συνεργάτη της εφημερίδας “Χ.ν.”, τον κ. Σταμάτη Αποστολάκη.

 

ΜΑΣ δήλωσε τηλεφωνικά πως ήδη έχει συγκεντρώσει σε τόμο 700 σελίδων όλα τα δημώδη της Κρήτης τα αναφερόμενα στα γεγονότα του ’21. Τεράστιο και ενδιαφέρον έργο, μάλιστα σύντομα και έτοιμο προς έκδοση. Που φυσικά το κόστος του είναι αδύνατο να αναλάβει μόνος του ο εκπονήσας.

 

ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ πως η Περιφέρεια Κρήτης, συνεπικουρούμενη από τους αντιπεριφερειάρχες της, σε συνεννόηση και με τον κ. Σταμάτη Αποστολάκη, θα μπορούσε να αναλάβει τη μνημειώδη αυτή έκδοση, από τα χρήματα που έχει για τα 200 χρόνια της επετείου.

 

ΕΤΣΙ, θα είναι δυνατόν να δοθεί μια απάντηση στους “καλοθελητές” (Έλληνες και ξένους) που αρνούνται τη συμμετοχή των Κρητών σε όλο το φάσμα του Αγώνα του 1821, αλλά και να υπάρχει υλικό για την ενημέρωση -και συζήτηση- της νέας γενιάς για το παρελθόν των προγόνων της. (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

————————-

ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ…

-(περί παιδείας, όπως πάντα)Άνοιξαν χθες τα σχολεία της ΜΕ, φυσικά με ελπίδες αλλά και όλα τα εγγενή γνωστά προβλήματα. Έχει ενδιαφέρον μια πρόσφατη έρευνα (ετήσια έκθεση για την Εκπαίδευση 2019-2020 του “Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ)” της ΓΣΕΕ, 28-1-21), που προβάλλει όλα τα διαχρονικά προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας. Σ’ αυτή αποδεικνύεται για πολλοστή φορά πως τα πάντα στην εκπαίδευση επιδεινώνονται αντί να βελτιώνονται. Τα προβλήματα σχετίζονται με ζητήματα εισροών και εκροών, όπου στις εισροές συμπεριλαμβάνεται το εκπαιδευτικό προσωπικό (διορισμοί), η επάρκεια και η ποιότητα του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και των υποδομών (διαρκές πρόβλημα), τα προγράμματα σπουδών και φυσικά η χρηματοδότηση, ενώ στις εκροές λογίζονται τα μαθησιακά-εκπαιδευτικά αποτελέσματα (όχι πάντα επιτυχή0. Παρατηρείται επίσης διεύρυνση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών ανισοτήτων, οι οποίες οξύνθηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης (πόσο μάλλον τώρα με την υγειονομική κρίση), τοποθετώντας την Ελλάδα σε χαμηλή θέση συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μ.ό. Εκτός αυτών, έχουμε και συνεχείς πειραματισμούς από τον κάθε υπουργό Παιδείας που “αισθάνεται το χρέος” να κάνει τη δική του “μεταρρύθμιση”. Η Παιδεία θα πρέπει να πάψει να είναι πεδίο κομματικών ιδεολογικών διαγκωνισμών, με τη σύσταση μιας μόνιμης “Εθνικής Επιτροπής Παιδείας” ειδημόνων: από όλους τους χώρους, η οποία και θα έχει την ευθύνη των προτάσεων για όποιες αλλαγές.

 

 

-(μια πρόταση) “…Σήμερα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να χαραχτεί η εθνική στρατηγική που έλειπε το 2020, τόσο για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, όσο και για τις διερευνητικές για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ με στόχο μια έντιμη συμφωνία στη βάση του διεθνούς δικαίου, διμερώς ή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με σαφείς κόκκινες γραμμές! Μια εθνική στρατηγική που –σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία– είναι αναγκαίο να υπάρξει και για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ και του πλαισίου Γκουτέρρες”. Τα παραπάνω “συνολικά” τόνισε- πολύ σωστά μερικώς- ο κ. Αλέξης Τσίπρας (27-1-21, στο NEWS 24/7). Απορία μας: Μα, καλά, όταν “έλυνε” εν κρυφώ και παραβύστω το λεγόμενο “μακεδονικό”, ο ίδιος πόση “εθνική στρατηγική” εφάρμοζε; Έφερε ποτέ το θέμα στη Βουλή για συζήτηση; Κάλεσε τους ειδήμονες (διεθνολόγους) και των άλλων πολιτικών χώρων για διαβούλευση; Τί τον ώθησε στην αλαζονική και βεβιασμένη του απόφαση; Η πίεση έξωθεν; (Στ.Γ.Κ.) (Χ.ν., 2-2-21)

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

Ο κ. πρωθυπουργός εγκαινιάζοντας τη νέα εθνική οδό των Τρικάλων τόνισε τη σημασία του έργου, όχι μόνο για τα Τρίκαλα και τη Θεσσαλία, αλλά και για τη Δ. Μακεδονία και την Ήπειρο. Δήλωσε μάλιστα πως “το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί και θα γίνει πράξη ένα όραμα δεκαετιών, είναι ένας δρόμος που πατάει στη σπονδυλική στήλη της Ελλάδας…”

 

Και αναρωτιόμαστε. Εκείνου του έρημου δικού μας ΒΟΑΚ (υπερ-όραμα των Κρητικών για ένα στοιχειώδη δρόμο… ραχοκοκκαλιά της βόρειας Κρήτης) πότε θα δούμε τα εγκαίνιά του;

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 

 

 


Σχολιάστε