"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Επανάσταση του 1821 και Κρήτη (28-1-21)

 

 

 

 

Η ΛΑΪΚΗ ΜΟΥΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ (1821)

 

Ο ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ του γένους το 1821, υμνήθηκε περισσότερο από όλα τα άλλα γεγονότα στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία. Δεν υπάρχει χωριό, τόπος, πόλη που να μην έχει τους ήρωές του. Ειδικά στην Κρήτη, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, αίμα ηρώων θα βρεις. Σ΄ όποιο βουνό κι αν πας, τραγούδι ηρωικό θα σου πουν τα δέντρα κι ο αγέρας.

 

… ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ του Αριστείδη Κριάρη (φωτό, 1) “Κρητικά Δημοτικά Τραγούδια” (συγκεντρωτικό των δημωδών της Κρήτης, γ’ έκδοση, 1969, Αθ. Πούντζας – εκδ. Γρηγ. Πετράκης, Αθήνα-Χανιά), βρίσκουμε πολλά δημοτικά που αναφέρονται στα τότε εναρκτήρια και κατοπινά γεγονότα του Κρητικού ξεσηκωμού. Με τίτλο “Τ΄ αναλώματα του 1821” και παρενθετικό υπότιτλο “Η επανάστασις του 1821” διαβάζουμε ένα (σελ. 63, αποσπάσματα):

 

Πάσα ταχύ με τη δροσιά π΄ανοίγει το ζιμπούλι,

Αφουγκραστήτε να σας πω τση Κρήτης το τραγούδι,

Να κάτσω να συλλογιστώ χρουσή μηλιά με τ΄άθη

Να κάτσω να διηγηθώ τω Κρητικώ τα πάθη (…)

 

Η Κρήτη ‘πανεστάτησε αφέντη χωρίς άλλο

και την αρμάδα δε μπορεί’ς τη Κρήτη να περάση

Και τόνε στείλη στράτεμμα και ζαερέ να φάσι,

και γράφει του Μεμέντ Αλή απού’ νε’ ς το Μισίρι

Στείλε’ ς την Κρήτη στράτεμμα δεν έχι’ άλλο χαϊρι

Και στέλνει το Χασάν πασά με δώδεκα χιλιάδες…”

 

ΚΑΙ συνεχίζει η δημώδης μούσα να εξυμνεί τα ανάλογα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο νησί… Θα μπορούσε, άραγε, ο δήμος, η Περιφέρεια ή κάποιος άλλος φορέας να κάνει μια συλλογή όλων των δημωδών των σχετικών με τη εξέγερση των Κρητικών το 1821; Φυσικά, θα πρόκειται για επετειακή, μικρή έκδοση, με ιστορικά σχόλια για κάθε δημοτικό τραγούδι, ώστε να αποτελέσουν αυτά αφορμή για συζήτηση και εξιστόρηση (στα σχολεία) του τί συνέβη στην Κρήτη κατά την Εθνεγερσία; (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

 

  1. ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
  2. -(ο ήλιος) Ένα αγαθό που στερηθήκαμε αφάνταστα εδώ και μήνες. Κατά πολύ σημαντικότερο από όλα τα άλλα. Ευτυχώς που ο φετινός χειμώνας, εδώ στην Κρήτη- τουλάχιστον μέχρι τώρα- ήταν ήπιος. Κι ας λέει η παροιμία πως “πίσω έχει η αχλάδα την ουρά”! Εμείς, απολαμβάνουμε τον καθημερινό ήλιο, μάλιστα μαζικά (φωτό,1 ) σε μια πόλη (Χανιά) φωτεινή, με πανέμορφες γειτονιές κι ένα υπέροχο παλιό λιμάνι. Να δώσει ο Θεός της Κρήτης να συνεχιστεί αυτή η καλωσύνη…

  1. -(ζωή σε γυάλα) Και ξαφνικά, τα σπίτια μας μετατράπηκαν σε γραφείο εργασίας, αίθουσα συσκέψεων, σχολική τάξη, αμφιθέατρο Πανεπιστημίου, γυμναστήριο, θεατρική σκηνή, συναυλία, μπαράκι για ψηφιακά ποτά, χώρος για φλερτ και συζητήσεις… Η ζωή σε γυάλα, δηλαδή.
  2. Η μόνη μας ελπίδα (αν και μετά πολλών εμποδίων) για επιστροφή σε κάποια στοιχειώδη κανονικότητα -κατά τον κ. Πρωθυπουργό-είναι η, μετά την άνοιξη, περίοδος! Να ελπίσουμε πως, η αλλαγή σελίδας που φέρνει το νέο εμβόλιο και η υπόσχεση της σταδιακής επιστροφής στην καινούργια κανονικότητα, είναι ένα στοίχημα για όλους μας; Το 2021 είναι ήδη φορτωμένο με πολλές προσδοκίες. (Στ.Γ.Κ.)

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

 

Σοφά, τα επιλογικά λόγια από το “Ένα μικρό γραμματάκι” της Λιάνας Κανέλλη, που απευθύνεται στη Σοφία Μπεκατώρου- και σε κάθε μικρή Σοφία που ξεκινάει τη ζωή της με όμορφα όνειρα:

 

…Θα σου πω ό,τι είπα κάποτε για τη ζωή, στο δικό μου το παιδί: Κράτα το τιμόνι σου. Χάραξε την πορεία σου. Βρες τις θάλασσες και τα λιμάνια σου. Εγώ μπορώ μόνο να φυσάω μ’ όλες μου τις δυνάμεις, άνεμο ούριο στα πανιά σου. Ώσπου ν’ ανοίξει ο καιρός, να καθαρίσει ο ουρανός και να σκιαχτεί η γενική άπνοια. Την άδολη αγάπη σου εύχομαι να συναντάς, σε κάθε λιμάνι που θα δένεις”.

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 

 

 

 

 


Σχολιάστε