"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Τοπικά σχόλια και σημασία “διερευνητικών” με την Τουρκία (Χ.ν., 26-1-21)

 

 

 

 

 

ΠΕΡΙ “ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΠΑΦΩΝ”

ΑΠΟ χθες ξεκίνησαν στην Κωνσταντινούπολη οι λεγόμενες “διερευνητικές” συνομιλίες ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. Ένας διπλωματικός ελιγμός των Τούρκων, όχι επειδή επιθυμούν να λύσουν τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιουργούν εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, μάλιστα προσθέτοντάς προς συζήτηση πολλά περισσότερα, αλλά επειδή σ’ αυτή τη συγκυρία συμφέρει στους Τούρκους να “χαμηλώσουν τους τόνους”: βλέπετε, επικρέμανται ως “δαμόκλειος σπάθη”, τόσο οι ψηφισμένες κυρώσεις από τις ΗΠΑ (υπόθεση αγοράς ρωσικών πυραύλων S-400), όσο κι εκείνες που πρόκειται να συζητηθούν το Μάρτη από την ΕΕ!

 

ΔΕΝ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΜΕ για κάποια ισχνή θετική έκβαση αυτών των διερευνητικών επαφών, ούτε καν για την ειλικρίνεια των Τούρκων. Εμείς πάμε με μόνο υπαρκτό θέμα την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ενώ οι Τούρκοι, σύμφωνα με προσφιλή τους τακτική, βάζουν στο τραπέζι εκτός από τις γκρίζες ζώνες (Αιγαίο) και ζήτημα μειονότητας (Θράκη). Προσθέτουν την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και επιπλέον, διαμηνύουν ότι δεν αποσύρουν το casus belli σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών μας υδάτων από τα έξι στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο! Γι αυτό εκ προοιμίου, λέμε, πως αυτές οι διερευνητικές επαφές θα είναι πολύ «χαμηλών-ή και μηδαμινών- προσδοκιών»

 

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ διαχρονικά διατυπώνουν τις ίδιες αξιώσεις, μάλιστα επαυξημένες κάθε φορά. Ανεξάρτητα, αν βρίσκεται ο Ερντογάν στην εξουσία ή άλλος, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στη θέση του υπουργού Εξωτερικών στη χώρα τους. Ακόμη και τώρα οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να επιβάλλουν δική τους ατζέντα συζητήσεων για όλα τα θέματα και «χωρίς προϋποθέσεις»!

 

ΚΑΙ Ο ΠΙΟ ΑΔΑΗΣ αντιλαμβάνεται τί σημαίνει συζήτηση “χωρίς προϋποθέσεις” σε διπλωματικό πεδίο. Αλλά κι όλοι γνωρίζουμε την κρυφή και διαχρονική υποστήριξη της Γερμανίας στο να γίνει “διαπραγμάτευση” των δυο χωρών σ’ αυτό το επίπεδο (“χωρίς προϋποθέσεις”), ώστε η ευνοούμενή της Τουρκία να κερδίσει κάτι από μας! Θα υποχωρήσουμε στις ασφυκτικές πιέσεις τους; Οι ΗΠΑ τελικά θα επιβάλλουν κυρώσεις σε έναν αναξιόπιστο σύμμαχό τους, μέλος του ΝΑΤΟ, ή θα συνεννοηθούν με τη Γερμανία περί του (μελλοντικού) πρακτέου; Ούτως ή άλλως, έχει πολύ ενδιαφέρον η διπλωματία. (Στ.Γ.Κ.)

  ————————————————————

   

  ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

   

  -(οι κορωνο-ουρές) Καταργήσαμε τα δυσλειτουργικά click away και click in shop (λέξεις που αμφιβάλλω αν τις χρησιμοποιούν οι αγγλόφωνες χώρες) και επανήλθαμε -και καλώς- στο κανονικό άνοιγμα των καταστημάτων. Αλλά, με αυστηρούς όρους εισόδου και αριθμού ατόμων σ’ αυτά. Έτσι, το φαινόμενο σχηματισμού ατέρμονων ουρών έξω από τα εμπορικά καταστήματα (φωτό, 1) και όχι μόνο, μάλιστα χωρίς να τηρούνται πάντα οι απαραίτητες αποστάσεις, μάλλον θα έχει μελλοντικά αρνητικά αποτελέσματα. Ανέκαθεν το πολυπόθητο άνοιγμα της αγοράς αποτελούσε και αποτελεί γρίφο για τις κυβερνήσεις στην κορωνοϊο-εποχή. Ο Θεός, λοιπόν, να βάλει το χέρι του, και να βρεθεί μια μέση λύση…

   


   

  -(εμβόλιο) Αν πρέπει να εξάρουμε ως θετικότατο έργο της κυβέρνησης κάτι, αυτό είναι η ηλεκτρονική οργάνωση πάμπολλων υπηρεσιών που άλλοτε απαιτούσαν την προσωπική μας παρουσία! Η κυβέρνηση επέλεξε στη θέση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης ένα νέο δραστήριο άτομο, εξωκοινοβουλευτικό, τον κ. Κυριάκο Πιερρακάκη: πολιτικό επιστήμονα, απόφοιτο του MIT (M.Sc. στην τεχνολογική πολιτική), του Harvard Kennedy School (M.A. στη δημόσια πολιτική) και του τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δεν είναι, ας πούμε, καθόλου “ελληνικό φαινόμενο” να παίρνεις μήνυμα στο κινητό σου που να σου ορίζει εξαρχής πότε, ποια ώρα και που θα κάνεις το εμβόλιο! Χωρίς να έχεις προβεί εσύ σε καμιά άλλη ενέργεια, πλην της εγγραφής σου στην άϋλη συνταγογράφηση (στο gοv.gr). Όταν η τεχνολογία γίνεται αξεπέραστη στην “ανθρωπιστική” της μορφή, είναι και αξιοθαύμαστη…

   

  -(βιβλίοπωλεία) Πρώτα η οικονομική κρίση, τώρα η πανδημία, από τους κλάδους που χτυπήθηκαν πολύ άγρια είναι και τα βιβλία/βιβλιοπωλεία. Το χειρότερο είναι ότι βιβλιοπωλεία που είχαν μια λαμπρή τροχιά στην πολιτιστική πορεία των Χανίων (“Το Σχήμα”) έκλεισαν δια παντός (;), ενώ άλλα ετοιμάζονται, δυστυχώς κι αυτά, να κλείσουν (“Πετράκη” (φωτό), “Επιλογές” κ.ά.). Φτωχαίνουμε ανεπανόρθωτα και ασυγχώρητα!

   

  -(Σήφης Βαλυράκης) Από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του πρώτου ΠΑΣΟΚ, δραστήριος και δημοκρατικός, άφησε-μαζί με το Μανόλη Σκουλάκη- το αποτύπωμά του στην εξέλιξη των Χανίων: τόσο με τη δημιουργία του Αστυνομικού μεγάρου (Βαλυράκης), όσο και με το νέο σύγχρονο νοσοκομείο (Σκουλάκης), στις Μουρνιές. Δίκαια, η κα Φώφη Γενηματά, πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, αποχαιρέτησε τον Σήφη Βαλυράκη με τα παρακάτω λιτά λόγια: «Από όπου και αν υπηρέτησε τη χώρα και  την προοδευτική παράταξη, βουλευτής και υπουργός, διακρίθηκε για το ήθος του, την εργατικότητα του, την αφοσίωση στους στόχους της παράταξης και το χρέος στην πατρίδα», είπε και νομίζουμε πολύ ορθά. Εμείς, ως δήμος Χανίων, τί κάνουμε; (Στ.Γ.Κ.)

   

   

   


  Σχολιάστε