"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Νέα εποχή; (Χ.ν., 21-1-21)

 

 

 

 

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΥΠΟ ΕΚΚΟΛΑΨΗ;

Ι.-ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ χθες (20/1/21) του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν, κλείνει μια παρένθεση στις ΗΠΑ και στον κόσμο. Ξεκινά μια νέα περίοδος, με κύριο χαρακτηριστικό της τον “βαθύ διχασμό” της αμερικανικής κοινωνίας που “καλλιεργήθηκε” συστηματικά από την κυβέρνηση Τραμπ και την πολιτική του. Μια τετραετία που, όπως λέγεται, επανακαθόρισε διαγράφοντας πολυεπίπεδα “το αμερικανικό αποτύπωμα στο διεθνές στερέωμα”. Είναι δε η πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ που, ένας απερχόμενος πρόεδρος δεν παρέστη στην κορυφαία στιγμή της εναλλαγής εξουσίας!

 

ΙΙ.-ΟΥΤΩΣ ή άλλως, μπαίνουμε σε μια περίοδο παγκόσμιων ανακατατάξεων (οικονομικών, γεωπολιτικών), σε όλο τον πλανήτη. Οι μεταβατικές περίοδοι που προκύπτουν έπειτα από πολιτικοοικονομικές ή κοινωνικές/κλιματικές/υγιεινομικές αλλαγές αποτελούν την απαρχή και αναταραχών! Από τη δεκαετία του 1970, με την επιβολή της λέξης consommation (=κατανάλωση) που άλλαξε άρδην τον τρόπο ζωής των δυτικών κοινωνιών και αύξησε κατακόρυφα τις ανισότητες, με τα σουπερμάρκετ, τα μεγάλα πολυεθνικά καταστήματα αγορών, τις διεθνείς μεταφορές και την απίθανη ροή χρήματος και “δανείων” σε χώρες και άτομα, οι οικονομικά ανεπτυγμένες δυτικές χώρες βρέθηκαν αντιμέτωπες με βαθιές αλλαγές: τόσο στον έλεγχο των οικονομιών τους, τόσο στην σπατάλη των φυσικών πόρων, όσο και στην καθιερωμένη μέχρι τότε συντηρητική πολιτική που αντικαταστήθηκε από τη σοσιαλδημοκρατία/αριστερά.

 

ΕΚΤΟΤΕ η συμμετοχή της Δύσης στον παγκόσμιο πλούτο μειώθηκε, η δε ανάπτυξη των χωρών της επιβραδύνθηκε. Ακολούθησαν πολλές κρίσεις. Η δυναμική που άρχισε να φαίνεται στην ανατολική Ασία (Κίνα, Ινδίες κ.λπ.) συρρίκνωσε τις οικονομίες της Δύσης, ενώ και οι φιλελεύθεροι δυτικοί θεσμοί άρχισαν να αμφισβητούνται. Οι ανισότητες αυξήθηκαν με την αδικη κατανομή εισοδημάτων (ΗΠΑ), η ανεργία παραμένει στα ύψη (ΕΕ), οι οικονομικές κρίσεις πολλαπλασιάστηκαν (θύμα και η Ελλάδα). Αντίθετα, στις ανατολικές χώρες είχαμε έκρηξη ανάπτυξης…

 

ΙΙΙ.-Η ΕΕ έδειξε μια αδικαιολόγητη ολιγωρία στο να καταστεί ισχυρή πλανητική οντότητα με ουσιαστικό περιεχόμενο, πλην της οικονομίας: με ευρωπαϊκούς θεσμούς, δηλαδή, που να δρουν γρήγορα και προς όφελος όλων των μελών της κοινότητας (κρίση Ελλάδας-Κύπρου-Τουρκίας). Στις πιο κρίσιμες μεταπολεμικά στιγμές, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αποδείχθηκαν ανίκανοι να επιβάλλουν αυτό που το διεθνές δίκαιο επιτάσσει (Συρία, Λιβύη, Ουκρανία, Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Ναγκόρνο Καραμπάχ, προσφυγικό, κορωνοϊός κ.ά.), παρά ο καθένας κοίταξε μόνο το “εθνικό του συμφέρον”.

 

Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ πάλι, ως θανατηφόρα πανδημία (έχει στο “ενεργητικό” του πάνω από δυο εκατομμύρια νεκρούς παγκοσμίως), άλλαξε μεν αισθητά τον τρόπο ζωής μας, αλλά όχι τη σκέψη μας. Η τεχνολογία, με τα social media απέδειξε (με τη “φίμωση” του Τραμπ) ότι υπεράνω πλανηταρχών, EE και κυβερνήσεων στέκεται κυρίαρχος αυτή!

IV.-ΒΕΒΑΙΑ, κάθε κρίση οδηγεί στο λαϊκισμό που με τη σειρά του, αν βρει “ευήκοον ους”, είναι δυνατόν να μετατραπεί σε αυταρχισμό, μάλιστα με οργουλικές “επιδόσεις”… Ας ελπίσουμε ότι, ξεπερνώντας την πανδημία που ταλαιπώρησε όλον τον πλανήτη και έθεσε σε δοκιμασία κυβερνήσεις, καθεστώτα, οικονομίες, εθνικά συστήματα υγείας και ψυχισμό των πολιτών, θα είμαστε σε θέση να υποδεχθούμε το καινούργιο που έτσι κι αλλιώς γεννιέτα. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

——————–

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

Είναι χαρακτηριστικό το πώς οι συνήγοροι του Δημοσίου υποστήριξαν τη μη καταβολή των “κλαπέντων” από τις συντάξεις των συνταξιούχων χρημάτων, αν και αυτά επιδικάσθηκαν να τους επιστραφούν με δικαστικές αποφάσεις: Ισχυρίστηκαν πως υπάρχουν ταμιακές δυσκολίες (στο κράτος) λόγω της πανδημίας, και άρα θα πρέπει να απορριφθούν οι αιτήσεις των συνταξιούχων, λόγω υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος!Ανέφεραν επίσης πως, λόγω της πανδημίας, δαπανήθηκαν χρήματα για να αυξηθούν οι ΜΕΘ. Κι ας ξεπερνούν οι θάνατοι από κορωνοϊό στη χώρα μας τους 5.000! Κι ας φωνάζουν οι γιατροί των νοσοκομείων για ΜΕΘ! Επικαλούνται επίσης την…κρίση στον Έβρο και την…αγορά των 18 γαλλικών αεροσκαφών Rafale, ακόμη και το προσφυγικό!

… Μα, γιατί δεν λένε ξεκάθαρα πως οι συνταξιούχοι “κακώς ζούνε ακόμη;”, οπότε ας μην έχουν απαιτήσεις;

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 

 


Σχολιάστε