"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

ΗΠΑ, Ελλάδα, Κόσμος (Χ.ν., 12-1-21)

 

 

 

 

ΑΜΕΡΙΚΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΚΟΣΜΟΣ

 

Ι.-Ο,ΤΙ συμβαίνει στην Αμερική (ΗΠΑ), έχει αντίκτυπο και στην Ελλάδα. Τα πρόσφατα γεγονότα, απαράδεκτα για μια δημοκρατική -μάλιστα πρότυπο-χώρα, που προκάλεσαν ορισμένοι ανεγκέφαλοι οπαδοί του Τραμπ στην προσπάθειά τους να καταλάβουν (!)το Καπιτώλιο, μόνο ανησυχία και απορία για το μέλλον προκαλούν.

 

Ο ΤΡΑΜΠ (φωτό), 45ος Αμερικανός Πρόεδρος και πλανητάρχης, αποδείχθηκε ένας αδίστακτος δημαγωγός, εξουσιομανής και νάρκισσος που αρνείται σήμερα πεισματικά να αποδεχθεί την αδιαμφισβήτητη πλέον εκλογική του ήττα. Μια ήττα που όλοι οι αρμόδιοι συντεταγμένοι θεσμοί της αμερικανικής ομοσπονδίας και των πολιτειών της έχουν αναγνωρίσει!

 

ΑΥΤΟ που μας ανησυχεί, σύμφωνα και με πολλούς σχολιογράφους Έλληνες και ξένους, είναι ότι ο Τραμπ κατάφερε, πριν εγκαταλείψει τη “γλυκιά” εξουσία του, να αφήσει έναν “εθνικό διχασμό” άνευ προηγουμένου για τα αμερικανικά δεδομένα” και που τον ξεκίνησε από το 2016.

 

ΙΙ.- ΑΛΛΑ και στην Ελλάδα γνωρίσαμε ανάλογες σκηνές μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων στα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης, με τους “Αγανακτισμένους”. Μερικοί σχολιαστές σήμερα διαπιστώνουν κοινά σημεία ανάμεσα στην εισβολή στο Καπιτώλιο και στα γεγονότα του 2011 στην Αθήνα, όταν στο Σύνταγμα είχαμε ακραία συνθήματα και διαμαρτυρίες ενός συνονθυλεύματος “Αγανακτισμένων”, με φωτιές, απόπειρες εισβολής και κατάλυσης της ελληνικής Βουλής: και τότε είχαν στηθεί εικονικές κρεμάλες, όπως τώρα στην αμερικανική πρωτεύουσα!

 

Η ΚΑΘΕ είδους εισβολή, άραγε, σε κτήριο του (οποιουδήποτε) Κοινοβουλίου δεν αποτελεί πρωτίστως επίθεση εναντίον των δημοκρατικών θεσμών μιας χώρας, είτε σε συμβολικό είτε σε πραγματικό επίπεδο; Όμως, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις ΗΠΑ οι δημοκρατίες αποδείχθηκαν ισχυρές. Άντεξαν…

 

ΒΕΒΑΙΑ, όταν δεν ξέρουμε τί ακριβώς συμβαίνει ή τί κρύβεται πίσω από κάθε “κίνημα”, είναι πολύ εύκολο να βγάζουμε αυθαίρετα ή άστοχα συμπεράσματα. Μόνο ο χρόνος αναλύει και φανερώνει τα πραγματικά αίτια. Γι αυτό, είμαστε επιφυλακτικοί -και σε αναμονή- στο τί θα επακολουθήσει στις ΗΠΑ, μετά την εκλογή Μπάιντεν.

ΙΙΙ.- ΔΥΣΤΥΧΩΣ, μπαίνουμε σε μια σκοτεινή ιστορική περίοδο. Με φόντο τον κορωνοϊό και την οικονομία, αυτά που κινδυνεύουν σήμερα εκτός από την ίδια τη ζωή μας, είναι η δημοκρατία και οι θεσμοί της. Από κοντά και η ελεύθερη έκφραση στο διαδίκτυο, που αποδείχθηκε πως δεν είναι και τόσο ελεύθερο! Η δήθεν, λοιπόν, ελεύθερη διαδικτυακή έκφραση (fb, twitter, instagram, linkedin κ.λπ) απειλείται ολοένα και περισσότερο, ελέγχεται συχνότερα, λογοκρίνεται ή κατευθύνεται. Tα λεγόμενα social media (=κοινωνικά δίκτυα) έχουν αποκτήσει “ανεπαισθήτως” τρομακτική δύναμη με όχημα την παγκοσμιοποίηση.

 

ΑΝ μη τι άλλο, οι αμερικανικές εκλογές (τόσο αυτές του 2016 με τα διαθρυλούμενα ρώσικα fake news, όσο και οι πρόσφατες (με την ήττα Τραμπ), δείχνουν ότι οι εκλογείς του 21ου αι., είναι δυνατόν να ελέγχονται και να κατευθύνονται κατά το δοκούν από πανίσχυρες εξωθεσμικές δυνάμεις. Αυτός είναι ένας άγνωστος κι “αόρατος” κίνδυνος που απειλεί με διάβρωση ή και εξαφάνιση, λέξεις κατακτημένες με πολλούς αγώνες και πολύ αίμα: αντιπροσωπευτική δημοκρατία, ελευθερία, ανεξαρτησία. Κι όμως, τα μόνα ισχυρά αντίδοτα εναντίον αυτού του κινδύνου είναι-και πρέπει να είναι- μια πάντα ζητούμενη σωστή παιδεία κι ένας πολιτισμός. (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

———————————————-

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ ΚΡΗΤΗ

 

ΕΙΜΑΣΤΕ στα μισά του πρώτου επετειακού μήνα και αναρωτιόμαστε, αν, εκτός από ορισμένα ενδιαφέροντα δημοσιεύματα για το 1821 και την Κρήτη στα “Χ.ν.”, θα υπάρξουν, έστω και διαδικτυακά, εκδηλώσεις αφιερωμένες στη σημαδιακή αυτή χρονιά.

 


Ο ΥΠΕΡ της Ανεξαρτησίας Πόλεμος των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων διάρκεσε περίπου επτά χρόνια (1821-1828). Δεν ήταν μόνο αγώνες στα πεδία των μαχών αλλά και πολλές εσωτερικές διαμάχες (συγκρούσεις, εμφύλιοι) για την επικυριαρχία στο νεοπαγές κράτος. Είχαμε και τους άλλους σφοδρούς αγώνες (μεταξύ των “μεγάλων” δυνάμεων) στα κέντρα αποφάσεων της διεθνούς διπλωματίας. Βλέπετε, ως έθνος ήμασταν “σβησμένοι από το Χάρτη των εθνών”. Τελικά, χάρη στην πολυεθνική επέμβαση Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας (1827) είχαμε την Παλιγγενεσία με την ίδρυση του πρώτου ανεξάρτητου εθνικού κράτους στην ελληνική ιστορία, με σύνορα και πρώτο Κυβερνήτη τον Κερκυραίο Ιωάννη Καποδίστρια, γνωστό διπλωμάτη/υπουργό των Εξωτερικών της Ρωσίας.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ επίσης είναι ότι πολλά απελευθερωτικά “προδρομικά” κινήματα (Δασκαλογιάννης) προηγήθηκαν -και στην Κρήτη- ή προετοίμασαν την Ελληνική Επανάσταση, η οποία αποτέλεσε το έναυσμα για την εξέγερση εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κι άλλων κρατών που σήμερα αποτελούν ανεξάρτητες οντότητες -μέλη της ΕΕ. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 

 

 

 


Σχολιάστε