"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Κορωνοϊός και νέα χρονιά (Χ.ν., 1-1-2021)

 

 

 

 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ

 

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ του 2020 θα δεσπόσει για πολλά χρόνια. Τόσο στην κοινωνικοοικονομική πολιτική, όσο και στην ψυχολογία των ανθρώπων.

Ο ΑΙΦΝΙΔΙΟΣ θάνατος περί των 2 εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη σ’ ένα μόνο χρόνο αποτελεί ένα φαινόμενο που χρήζει ενδελεχούς μελέτης. Τόσο για την έκθεσή μας σε άγνωστους φονικούς νεο-ιούς, όσο και για την αδυναμία μας να τους αντιμετωπίζουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά.

 

ΣΤΟ ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΟ μας αλλά και στη συλλογική μας μνήμη, το 2020 θα μείνει ως μια χρονιά περίεργων αυταρχικών απαγορεύσεων, λέξεων και τρόπων ζωής: απαγόρευση (μερικής ή γενικής) κυκλοφορίας, αυτοπειθαρχία, απαγόρευση συναντήσεων και επαφών, απαγόρευση συλλογικής διασκέδασης (κινηματογράφος, θεατρικές παραστάσεις, μουσικά δρώμενα κ.λπ.), απαγόρευση εκκλησιασμών, πανηγύρεων και παραδοσιακών συναθροίσεων. Ακόμη και στην έκφραση συναισθημάτων επιβλήθηκε-με τις μάσκες και την αποστασιοποίηση- απαγόρευση!

 

ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ κύτταρο μιας κοινωνίας, η οικογένεια, υπέστη έναν πρωτοφανή διαμελισμό, για χάρη της “σωτηρίας” των μελών της. Κάπου η λέξη αγάπη φορέθηκε ανάποδα: μένουμε μακριά από τα πολυαγαπημένα μας πρόσωπα, δεν τα αγκαλιάζουμε, ούτε πολύ περισσότερο τα φιλάμε, ακριβώς επειδή τα αγαπάμε και τα νοιαζόμαστε!

 

ΠΟΛΥ φοβόμαστε πως οι ψυχολόγοι και ψυχίατροι, στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, θα έχουν περιπτώσεις δύσκολα ιάσιμες, επειδή εξαιτίας του παράλογου των κορωνοϊο-θανάτων, θα είναι και δυσεξήγητες! Όχι μόνο για τους συγγενείς των θανόντων, αλλά και για το υγιεινομικό προσωπικό που έζησε από κοντά τις καταστάσεις.

 

ΕΙΝΑΙ βέβαια στη φύση του ανθρώπου να λησμονεί εύκολα, να “γυρίζει σελίδα”, να επενδύει στην ελπίδα, να προσδοκά τέτοιες χρονιάρες μέρες πάντα κάτι καλύτερο.

 

ΣΤΟ κάθε γύρισμα του χρόνου γινόμαστε πιο αισιόδοξοι. Ειδικά σήμερα που στη διάθεση της ανθρωπότητας είναι τρία εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Αποδείξαμε πως μόνο ενωμένοι θαυματουργούμε.

 

ΚΑΙ βέβαια, εδώ στην Κρήτη, κρούσματα και θύματα υπολείπονται κατά πολύ από την υπόλοιπη Ελλάδα. Το παράδοξο αυτό θα πρέπει να μελετηθεί σε βάθος, ώστε να βγούν συμπεράσματα ικανά να αποτρέψουν μελλοντικές επιθέσεις ιών. Είναι σίγουρα ένα θέμα που, εκτός από αισιοδοξία, χαρίζει στο νησί μια φήμη της οποίας τα θετικά μέλλει να τα δούμε.

 

Καλή χρονιά και καλή υγεία… (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

 

————————————————————————–

 

 

 

 

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 

-(φωταγώγηση) Αν κάτι διαφοροποιεί τις φετινές χρονιάρες μέρες από άλλοτε, εκτός από τον αναγκαστικό περιορισμό μας στο σπίτι-“Μένουμε σπίτι Ασφαλείς”-, είναι και η προσπάθεια του Δήμου Χανίων να “φωτίσει” περισσότερο την πόλη! Οι φετινές γιορτές είναι περισσότερο από ποτέ οπτικές! Βέβαια, αλλού ο φωτισμός ήταν επιτυχής, όπως μπροστά από τα νεώρια με τα ιστία των ιδιωτικών μικρών καραβιών να σχηματίζουν φανταστικές εικόνες (φωτό, 1), αλλού όμως προκάλεσε προβληματισμό (φωτό, 2) τόσο για το είδος και τη σκοπιμότητα του φωτισμού όσο και για το χώρο.

 


 

-(νέος χρόνος) Οι αυξομοιώσεις των κρουσμάτων και η σταθερότητα των αριθμών σε νεκρούς και διασωληνωμένους στις ΜΕΘ μάλλον μας οδηγούν σε αρνητικές αποφάσεις της τελευταίας στιγμής σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα. Έτσι πολλοί από μας θα οδηγηθούμε στα χνάρια των Χριστουγέννων: να περάσουμε δηλαδή μόνοι, ή το πολύ με ένα δυο άτομα ακόμη και την Πρωτοχρονιά (φωτό, 3).

 

Μακριά, δηλαδή, από αγαπημένα οικογενειακά και φιλικά πρόσωπα, με τα οποία είχαμε ταυτίσει αυτές τις μέρες χαράς και ευφροσύνης. Το τίμημα της επιβίωσης με τον εγκλεισμός και η ελπίδα του εμβολιασμού και της ανοσίας φαίνεται πως θα κυριαρχήσουν και το βράδι της Πρωτοχρονιάς. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

  1.  

 

 

 

 


Σχολιάστε