"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Μια τρομερή χρονιά τελειώνει (Χ.ν., 29-12-20)

 

 

 

 

 

 1. ΜΙΑ ΤΡΟΜΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ
 2. Ι.-Το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science» ανακήρυξε ως σημαντικότερο επιστημονικό επίτευγμα της χρονιάς την ταχεία ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων για την πανδημική νόσο Covid-19.
 3. Το εμβόλιο/ελπίδα έφτασε και στη χώρα μας, και οι πρώτοι (μια νοσηλεύτρια, ένας υπερήλικας, γιατροί, νοσοκομειακοί, πολιτική και πολιτειακή ηγεσία), ήδη ανήκουν στους εμβολιασθέντες.
 4. «Τι χαρούμενος τρόπος για να τελειώσει το 2020», επισημαίνεται από πολλούς επιστήμονες. Πράγματι, «ποτέ πριν δεν είχαν συνεργασθεί τόσοι πολλοί ανταγωνιστές, τόσο ανοιχτά και τόσο συχνά. Ποτέ πριν δεν είχαν φθάσει τόσα πολλά υποψήφια εμβόλια σε προχωρημένες παράλληλες δοκιμές μεγάλης κλίμακας. Και ποτέ πριν δεν είχαν οι κυβερνήσεις, οι εταιρείες, οι ερευνητές και οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις αφιερώσει τόσα χρήματα, προσπάθεια και μυαλό για την ίδια λοιμώδη νόσο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα». Ο άνθρωπος στο μεγαλείο του!

 

 1. ΙΙ. Μια δυστοπική χρονιά ελπίζουμε -με τον εμβολιασμό του 70% των ανθρώπων του πλανήτη- ότι τελειώνει. Ανατέλλει μια νέα ελπιδοφόρα περίοδος για όλους.
 2. Μικρή αναδρομή της πανδημίας: Στις 11 Ιανουαρίου 2020, μετά την εμφάνιση μιας μυστηριώδους πνευμονίας στην Κίνα, το Πεκίνο ανακοινώνει τον πρώτο επίσημο θάνατο από την ασθένεια που αργότερα ονομάστηκε COVID-19, ενώ η ελληνική λέξη “πανδημία” ως συνέπεια της νόσου αυτής ακούγεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στις 11 Μαρτίου του 2020.
 3. Τον Απρίλιο, η μισή ανθρωπότητα βρίσκεται σε κατάσταση lockdown για να αντιμετωπισθεί η επέλαση κι η διασπορά του κορωνοϊού. Πολλοί οικονομικοί τομείς σταματούν να λειτουργούν και ανακοινώνονται μαζικά σχέδια “σωτηρίας”, για να μη “στραγγαλισθεί” η παγκόσμια οικονομία. Έως και 115 εκατομμύρια άνθρωποι οδηγούνται σε κατάσταση ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας στο 4,4%.
 4. Τον Οκτώβριο του 2020, ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας ξαναοδηγεί σε lockdown την Ευρώπη. Η χώρα μας ακολουθεί το Νοέμβριο, με σωρεία κρουσμάτων και θυμάτων.
 5. Τον Δεκέμβριο η Βρετανία γίνεται η πρώτη δυτική χώρα που ξεκινάει εκστρατεία εμβολιασμού κατά της COVID-19 με τη βοήθεια ενός καινοτόμου εμβολίου που έχει ως βάση το γενετικό υλικό.
 6. ΙΙΙ.-Είδαμε φανταστικά μυθιστορήματα («Η πανούκλα» του Αλμπέρ Καμύ, το «Περί τυφλότητος» του Χοσέ Σαραμάγκου κ.ά.) να παίρνουν σάρκα και οστά στη ζωή μας, το ανθρώπινο γένος να εγκλωβίζεται για μέρες και εβδομάδες σε τέσσερις τοίχους, η ανέπαφη επικοινωνία να γίνεται τρομακτική πραγματικότητα, εμφανίστηκαν νέες περίεργες λέξεις στη ζωή (take away, lock down, click away) κ.ά.
 7. Κι όλα αυτά για να μην έχουμε την τύχη του 1,7 εκατομμυρίου συνανθρώπων μας που πέθαναν- πολλοί από αυτούς έχοντας περάσει την τρομερή δοκιμασία (διασωλήνωση)- στη μοναξιά των ΜΕΘ: χωρίς ένα αγαπημένο πρόσωπο δίπλα τους!
 8. Μακάρι με τη νέα χρονιά να εκλείψει ο εφιάλτης και να αποτελέσει το 2021 την απαρχή της αποκατάστασης και ενίσχυσης του ΕΣΥ που “πληγώθηκε” τόσο κατά την οικονομική δεκαετή κρίση, όσο και κατά την πρόσφατη υγιειονομική περιπέτεια. Μιλάμε για εκείνους που εργάζονται αδιάκοπα και είναι εκτεθειμένοι στον ιό. Μιλάμε γι αυτούς που χειροκροτούσαμε για τον υπέροχο αγώνα τους. Σίγουρα αξίζουν μια καλύτερη θέση στις κοινωνίες μας.
 9. Ας μη μείνει η υπόσχεση της πολιτείας “για βελτίωση των συνθηκών” του “ΕΣΥ” μόνο ελπίδα, αλλά να γίνει και πραγματικότητα το 2021. (Στ.Γ.Κ., www. Stcloris.gr)

——————————————-

 

ΕΝΑ “ΕΛΛΗΝΙΚΟ” ΠΑΡΑΔΟΞΟ

Είναι η πρώτη φορά που, στα μεταπολιτευτικά χρονικά, στον ενάμιση χρόνο μετά τις εκλογές, μια αξιωματική αντιπολίτευση να υπολείπεται της κυβέρνησης στις αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις! Μάλιστα, με μεγαλύτερη διαφορά από αυτήν που έχασε στις εκλογές!

Αν υπολογίσουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφότου έλαβε την εντολή διακυβέρνησης της χώρας, βρέθηκε αντιμέτωπη με τρομακτικές προκλήσεις (Έβρος/προσφυγικό, επιθετικότητα Τουρκίας σε όλα τα μέτωπα, έξαρση του κορωνοϊού), αν λογαριάσουμε επίσης ότι τα 2/3 της θητείας της αναλώθηκαν στην αντιμετώπιση της υγιεινομικής κρίσης με αρκετά λάθη και αδεξιότητες…, είναι απορίας άξιον πώς σε όλες τις δημοσκοπήσεις η ΝΔ διατηρεί το προβάδισμα!

Έτσι, το εσωκομματικό πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ συντηρείται αδικαιολόγητα ή είναι πολύ βαθύ. Ενάμιση χρόνο μετά, το κόμμα αυτό φαίνεται να μη βρίσκει το βηματισμό του. Η ηγετική ομάδα του καθώς και όσοι στηρίζουν τον κ. Τσίπρα, αποδίδουν τα -συνεχώς- αρνητικά δημοσκοπικά ευρήματα- στην γκρίνια, στην πολυγλωσσία, στο γεγονός ότι βασικές πολιτικές επιλογές δεν στηρίζονται απ’ όλα τα στελέχη του κόμματος κ.λπ.

Αλλά, μια αξιωματική αντιπολίτευση για να έχει αποτέλεσμα και προοπτική μέλλοντος, πρέπει να έχει στοιχειώδη ομοφωνία στην έκφρασή της, συγκροτημένο σχέδιο δράσης, πρόγραμμα, πειστικότητα επιχειρημάτων και όραμα. Τα έχει; (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε