"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Σημαδιακή χρονιά (Χ.ν., 22-12-20)

 

 

 

 

 1. ΣΗΜΑΔΙΑΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
 2.  
 3. Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ, θέλαμε δεν θέλαμε, δέσποσε όλη τη χρονιά ως πρώτη και σημαντικότερη είδηση. Μονοπώλησε τις ζωές μας, με τα απαγορευτικά, το κλείσιμο της οικονομίας, τους νέους και “βίαιους” τεχνολογικά τρόπους εξυπηρέτησης βασικών αναγκών μας. Ήλθε και “έκατσε” στην καθημερινότητά μας και κανείς δεν ξέρει πότε θα μας αφήσει.
 4.  
 5. ΚΑΙ ΟΠΩΣ σε κάθε πανδημία ή κάποιο παράδοξο φυσικό φαινόμενο υπάρχουν οι αμφισβητίες, έτσι έχουμε τους αρνητές του Covid-19 (παρά τους πάνω από 1.700.000 νεκρούς παγκοσμίως το 2020) που κάνουν διαδηλώσεις (εναντίον τίνος, άραγε;) με το πρόσχημα ότι “capitalism is the virus”! Πόσοι απ΄αυτούς έχουν συνειδητοποιήσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται όλος ο πλανήτης-και ο καπιταλισμός φυσικά; Η παραπληροφόρηση καλά κρατεί-δυστυχώς και τώρα- επειδή υπάρχει η κατάλληλη πλατφόρμα (το διαδίκτυο) και τα ανεξέλεγκτα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που γεμίζουν από ψευδοεπιστημονικές αναπόδεικτες αμφισβητήσεις. Όμως προκαλούν φόβο και ο φόβος φέρνει άρνηση!
 6.  
 7. ΣΙΓΟΥΡΑ, ένας κόσμος που δεν διαβάζει εφημερίδες, ούτε καν ένα βιβλίο αλλά και ούτε συζητά περί του θέματος, δεχόμενος κάθε ανοησία που κυκλοφορεί ελεύθερα. γίνεται ένας κόσμος επικίνδυνος. Έχει ζήσει παρόμοιους ο πλανήτης στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν με τους φασισμούς να θεριεύουν.
 8.  
 9. ΚΑΘΕ ανεξήγητο στη ζωή μας μένει τέτοιο, μέχρι να έλθει ο καιρός που η επιστήμη θα δώσει την απάντησή της. Και η επιστήμη έδωσε με τα εμβόλια-και μερικά φάρμακα-την απάντηση στην πανδημία. Οι αρνητές της πανδημίας θα τα αρνηθούν κι αυτά; (Στ.Γ.Κ.)
 10.  
 11. ΜΙΚΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
 12.  
 13. -(δωδεκαήμερο) Περίεργο, ίσως το πιο παράξενο της ζωής μας, το δωδεκαήμερο που ξεκινά σε δυο μέρες από σήμερα (24/12) μέχρι τα Φώτα (6/1). Κι όμως σ’ αυτό, έστω και με το “Μένουμε σπίτι“ (Νο 2), θα ξαναζήσουμε τα παραδοσιακά έθιμα, προχριστιανικά και χριστιανικά μαζί -για τα οποία ο σπουδαίος λαογράφος των Χανίων μας Σταμάτης Αποστολάκης δεν παύει να μας ενημερώνει κάθε χρόνο. Είναι οι μέρες που σιγά σιγά το φως κερδίζει σε διάρκεια, που το σκοτάδι και οι “δυνάμεις” του ενοχλούνται από αυτό και θέλουν να το εμποδίσουν να έλθει στη Γη. Στα παλιά χρόνια οι άνθρωποι πίστευαν ότι κατά τις ημέρες αυτές εμφανίζονταν τη νύχτα διάφορα παράξενα και δύσμορφα όντα, όπως οι καλικάντζαροι, οι λυκάνθρωποι και άλλα “κακά πνεύματα” που υποχρέωναν -με “όπλο” το φόβο -τους ανθρώπους να μένουν στα σπίτια τους, γύρω από την αναμμένη φωτιά. Σήμερα το πιο επίφοβο “τερατάκι” του δωδεκαημέρου που κυκλοφορεί έξω εδώ κι ένα χρόνο, είναι ο κορωνοϊός. Ας ελπίσουμε πως των Φώτων -με τη βοήθεια και του εμβολίου- θα μας “αφήσει ήσυχους”: έτσι λέμε, έτσι πιστεύουμε, έτσι ελπίζουμε…
 14. -(η ποίηση στους δρόμους) Ωραία αθηναϊκή πρωτοβουλία: Συγκεκριμένα στη Γλυφάδα, η οδός Λαμπράκη είναι πλέον στρωμένη με πρωτότυπους κυβόλιθους, με νέα δέντρα και παγκάκια, αλλά και με αποσπάσματα από ποιήματα των Γιάννη Ρίτσου (φωτό), Κωνσταντίνου Καβάφη, Κώστα Καρυωτάκη, Γιώργου Σεφέρη, Μαρίας Πολυδούρη και πολλών άλλων σπουδαίων ποιητών της χώρας μας… 15. Κάπως έτσι θα μπορούσαν να γίνουν δρόμοι “ποιητικοί” κι εδώ στα Χανιά, όπως η οδός Πειραιώς (που περιμένουμε να μετονομασθεί σε “οδό Γιώργη Μανουσάκη”), όπως η οδός Σελίνου, αλλά και κεντρικότερες, που θα μπορούσαν κάλλιστα να γεμίσουν από στίχους της Βικτώριας Θεοδώρου, του Γ. Μανουσάκη, του Κ. Χιωτάκη και άλλων Χανιωτών ποιητών.
 16.  
 17. - (ελληνική δικαιοσύνη: καθυστερήσεις και παρεμβάσεις) Σε πρόσφατη (18/12) δημοσκόπηση της aboutpeople για το 20/20- που δοργάνωσε το NEWS 24/7-, στο ερώτημα για την απόδοση δικαιοσύνης στα δικαστήρια-πλην της πράγματι γενναίας στάσης των δικαστών/γυναικών στη δίκη και καταδίκη της Χρυσής Αυγής- μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού δεν εκτιμά γενικότερα την ελληνική Δικαιοσύνη. Ως σημαντικότερα προβλήματα αξιολογούνται οι πιθανές παρεμβάσεις σ΄αυτήν από οικονομικά και άλλα συμφέροντα, σε ποσοστό 39,5%. Ακολουθούν οι δυσανάλογες χρονικά καθυστερήσεις -έχω προσωπική πείρα-με 34,4%, οι πολιτικές παρεμβάσεις (16,6%) και το οικονομικό κόστος για να εμπλακείς σε δίκη (7,2%). Στην περίπτωση “ελληνική δικαιοσύνη” δεν υπάρχει ακόμη το “click away”: να είναι δηλαδή μια απόφαση στην ώρα της. (Στ.Γ.Κ.)
 18.  
 19.  

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

Αν υπάρχει μια “αλεπού” στη σύγχρονη διπλωματίας, αυτή είναι η τουρκική διπλωματία του Ερντογάν. Προσέξτε! Μετά την επιβολή αμετάκλητων κυρώσεω από τις ΗΠΑ και γνωρίζοντας καλώς ότι η Γερμανία είναι “σύμμαχος” στις οποιεσδήποτε αποφάσεις της, η τουρκική διπλωματία απευθύνεται ανερυθρίαστα στην ΕΕ.: «Ελπίζουμε ότι η Ε.Ε. θα υιοθετήσει μια εποικοδομητική και συνετή στάση απέναντι στην Τουρκία»! Αυτό δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, μια μέρα μετά την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος της χώρας του, εξαιτίας της αγοράς και απόκτησης των ρωσικών συστημάτων S-400.

 

… Τώρα, πόσο “εποικοδομητική” και “συνετή” (διάβαζε, υποστηρικτική) στάση θα έχει εφεξής η ΕΕ., δυστυχώς μόνο η Γερμανία το αποφασίζει. Ερήμην ημών-και όχι μόνο- των αδυνάτων.

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 

 1.  

 


Σχολιάστε