"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ο διαλυτικός κορωνοϊός (Χ.ν., 17-12-20)

 

 

 

 






  1. Ο ΔΙΑΛΥΤΙΚΟΣ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

 

ΤΑ ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΑ που συμβαίνουν με την εφαρμογή του click away (κάνε κλικ” και “πάρε δρόμο με το εμπόρευμα”!), μόνο σε θεατρικά έργα του παραλόγου θα μπορούσε κανείς να τα συναντήσει και να πικρογελάσει.

 

ΕΝΤΑΞΕΙ, πρώτη φορά καλούμαστε ως σύνολο να αντιμετωπίσουμε ένα “δεύτερο κύμα” του κορωνοϊού, κατά πολύ ισχυρότερο του πρώτου. Όμως, θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί τότε το καλοκαίρι που “ξεσαλώσαμε”. Άντε τώρα να συμμαζέψουμε τα ασυμμάζευτα…

 

Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ, δυστυχώς, διάβρωσε την ουσία της ανθρώπινης υπόστασης που έγκειται στη “διά ζώσης επικοινωνία” και τη συνύπαρξη, μετατρέποντάς τες σε όπλα του!

 

ΕΤΣΙ, εκμηδένισε το άτομο και διέλυσε τη συντροφικότητα. Κι όμως! Αυτά τα δυο “όπλα” είναι κι αυτά που θα τον εξαφανίσουν, διότι ο υποχρεωτικός εγκλωβισμός μας καθώς και η αποστασιοποίηση (με μασκα/αντισηπτικό) αποδεικνύονται ως η μόνη αποτελεσματική αντιμετώπιση του κορωνοϊού, μέχρι την ώρα του εμβολίου.

 

ΟΣΟ οι ημερήσιες ανακοινώσεις περί κρουσμάτων, διασωληνωμένων και νεκρών δεν δείχνουν σημαντική κάμψη, είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση. Εντάξει! Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, όλοι θέλουμε να τα γιορτάσουμε “παραδοσιακά”, αλλά ο κορωνοϊός αυτό θέλει: να σπάσουμε την καραντίνα.

 

ΑΠΛΑ, όσοι σκέφτονται να “χαλαρώσουν” μη αντέχοντας περιορισμούς στις γιορτές, πριν κάνουν οτιδήποτε άλλο, ας σκεφτούν όσους έφυγαν (ή φεύγουν) μόνοι στις ΜΕΘ. Αλλά και τους συγγενείς τους που δεν μπόρεσαν να τους αποχαιρετίσουν. Λίγη υπομονή ακόμη, δεν βλάπτει. (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

—————————–

 

 

  1. ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

 

ΔΕΝ είναι πάντα αυτονόητα, ούτε παρέχονται αυτοδίκαια. Χρειάζονται αγώνες, ακόμη και για την απόκτηση των στοιχειωδών από αυτά.

 

ΚΙ ΑΣ λέει ο Rousseau (στο “Κοινωνικό Συμβόλαιό” του) πως ο άνθρωπος γεννιέται ελεύθερος -για να προσθέσει ευθύς αμέσως- όμως παντού είναι “σιδεροδέσμιος”, εννοώντας τους περιορισμούς στους οποίους υποβάλλεται.

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ, λοιπόν, τα όσα πρόσφατα επισήμανε για τα δικαιώματα (ατομικά και συλλογικά) η ΠτΔ κα Σακελλαροπούλου: διέκρινε μιαν αντίστροφη πορεία υποχώρησης των ατομικών δικαιωμάτων, που έγινε με αφορμή το πρόταγμα της ασφάλειας του πολίτη απέναντι στην πανδημία. Η ασφάλεια, είπε, έναντι των τρομοκρατικών απειλών, η δημοσιονομική ασφάλεια και, τέλος, η υγειονομική ασφάλεια διέβρωσαν την ασφάλεια που εξασφαλίζουν τα δικαιώματα.

ΩΣ ΑΡΙΣΤΗ νομικός εξηγήσε πως τα δικαιώματα χάνουν την αυτάρκειά τους και εισέρχονται στην εποχή της στάθμισης, της ευελιξίας και της σχετικοποίησής τους, στο όνομα των εύλογων, πλην επίπονων, συμβιβασμών του καιρού μας. Αρκεί φυσικά να είναι προσωρινά…

 

ΒΕΒΑΙΑ πολλοί φοβούνται πως όταν γίνεται τέτοιας έκτασης περιστολή δικαιωμάτων, ελλοχεύει κάπου ο πειρασμός στους κυβερνώντες για επιβολή ολοκληρωτικού καθεστώτος ή κάποιας άλλης μορφής δημοκρατίας (δημοκτατορίας). Το είδαμε στην Τουρκία. Μπορεί μεν οι περιορισμοί να υπαγορεύονται από αναγκαίους και έκτακτους “συμβιβασμούς των καιρών” (όπως είπε η κα Πρόεδρος), όμως υπάρχει στην πολιτική και το πασίγνωστο ρεφρέν πως “ουδεν μονιμότερον του προσωρινού”, όταν αυτά διαρκούν περισσότερο από το συνηθισμένο! (Στ.Γ.Κ.)

  1. —————-

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

Ο κ. Ερντογάν, με τα καμώματά του στη Μεσόγειο και το Αιγαίο πίστεψε πως είναι ο εκλεκτός της τουρκικής Ιστορίας και πως θα μπορούσε να πατάει ταυτόχρονα σε δυο ή και τρεις βάρκες, ώστε να εκτελέσει το νεοθωμανικό όνειρό του!

 

Λησμόνησε αυτό που έλεγαν οι Αρχαίοι Έλληνες: “Ουδείς δύναται δυσί κυρίοις δουλεύειν” (=Δεν είναι δυνατόν να υπηρετείς ταυτόχρονα δυο αφεντικά). Ήδη τιμωρείται για την παρασπονδία του από τις ΗΠΑ. Η πεποίθησή μας είναι ότι δεν θα αργήσει να “τιμωρηθεί” απ΄τη Ρωσία, αλλά κι από το λαό του.

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 


Σχολιάστε