"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Η κρητική λύρα στην όπερα του Σίδνεϊ

 

 

 

 

 

Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΛΥΡΑ ΣΤΗΝ ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ ΣΙΔΝΕΥ!

 

ΕΧΕΙ την ηχητική ιδιομορφία της, η κρητική λύρα: γλυκόλαλη, άλλοτε με γρήγορο παίξιμο, άλλοτε με αργό, συνοδεύεται σχεδόν πάντοτε από τραγούδι (μαντινάδα ή ριζίτικο) καλώντας τον κάθε μερακλή σε χορό. Και όχι μόνον αυτό. Η λύρα είναι ένα μουσικό όργανο που μπορεί να αποδώσει όλες τις άλλες μουσικές. Είδαμε τον επιτυχήμένο συνδυασμό με την ποντιακή λύρα και τους χορούς Κρητών και Ποντίων (Ηρώδειο), αλλά και τον Ρος Ντέιλι με τους συζεύξεις του με άλλα ανατολίτικα μουσικά όργανα.

 

Ο ΗΧΟΣ της της, λοιπόν, θα μαγέψει σε λίγες μέρες, για πρώτη φορά, το πιο απαιτητικό κοινό της Αυστραλίας. Η κρητική λύρα θα ακουστεί στην όπερα του Σίδνεϊ -μια εμβληματική μοντέρνα κατασκευή- στο πλαίσιο της παράστασης «Τραγούδια χωρίς σύνορα». Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη συνύπαρξη των λαών και μουσικής, μια και η Αυστραλία είναι κατ΄εξοχήν ήπειρος πολυεθνική.

 

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή τριών Ελλήνων και τριών Τούρκων καλλιτεχνών. Και βέβαια ο κρητικός λυράρης πρέπει να βάλει όλη την τέχνη του για να συναγωνιστεί τους Μικρασιάτες. Οπως, μάλιστα, είπε στα «ΝΕΑ» (5/12) ο ομογενής λυράρης Μιχάλης Πλατύρραχος (είναι ο λυράρης που θα πρωτοπαίξει την κρητική λύρα στην Οπερα του Σίδνεϊ), αυτό που θα συμβεί στις 13 Δεκεμβρίου είναι η πραγματοποίηση ενός ονείρου που γεννήθηκε το 1997 και αφορά στην ειρηνική συνύπαρξη διαφορετικών λαών με διαφορετικές μουσικές… Μακάρι το όνειρο της ειρηνικής συνύπαρξης κάποτε να γίνει μια παγκόσμια πραγματικότητα, έστω μέσω της μουσικής. (Στ.Γ.Κ.)

——————————————-

 

 

ΜΙΚΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ)

 

-(το ρολόι): μετά από…επώδυνο τοκετό ετών, επιτέλους, παρουσιάστηκε ανακαινισμένο το ρολόι (φωτό, 1).

 

 

Το καλό να λέγεται! Η εμφανισιακή ανανέωση του ρολογιού της πόλης -σήμα κατατεθέν κι αυτό μαζί με το Φάρο στο παλιό λιμάνι- είναι στα υπέρ της τωρινής δημοτικής αρχής, αν και οι εργασίες είχαν ξεκινήσει προ πολλού, επί Βάμβουκα. Πρότασή μας: σκέφτεται ο Δήμος να το φωτίζει καταλλήλως τη νύχτα; Κι ακόμη, να έχουμε… εμπιστοσύνη στην ώρα που θα δείχνει;

 

-(η βόλτα της γάτας): είναι γνωστό πως η γάτα δεν “σηκώνει” αλυσίδα, ούτε λουρί όπως ο σκύλος. Το πολύ-πολύ καμιά κορδελίτσα και πολύ μας πάει! Αυτή, ως απόλυτα ανεξάρτητο ον, κάνει τις βόλτες της όποτε θέλει, όπου θέλει και χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα. Ούτε καν στον… κορωνοϊό!

Επομένως, εντυπωσιάζει η εικόνα (φωτό, 2) της γάτας κάποιου κυρ-Γιάννη (όπως κυκλοφόρησε στον αθηναϊκό Τύπο) που κάνει βόλτα δίπλα στο αφεντικό της! Μάλλον, μια εξαίρεση που δείχνει έναν πολύ δυνατό και ιδιαίτερο δεσμό ανθρώπου και ζώου…

 

-(ηλίου απόλαυση): ευτυχώς που οι ωραίες ηλιόλουστες μέρες συνεχίζονται στα Χανιά (αλλά ως πότε;) επιτρέποντας σε όλους μας να κάνουμε -πάντα σύμφωνα με τα υγιεινομικά πρωτόκολλα -μια βόλτα χαλάρωσης στο λιμάνι (φωτό, 3).

 

 

Ξέρετε, η πολλή κλεισούρα στο σπίτι εκτός του ότι είναι “ανθυγιεινή”, ευνοεί και τη μελαγχολία. Το λιμάνι παραμένει πάντα ένας πανέμορφος τόπος εκτόνωσης (συναισθηματικής και σωματικής), όταν η καθημερινότητα μάς βομβαρδίζει με τραγικές εικόνες. (Στ.Γ.)

 

 

—————————–

  1. ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ
  2. Κύριε πρόεδρε,

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας (8/12), ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν διαμήνυσε στον Τούρκο ομόλογό του ότι μόνο αν η Άγκυρα ξεκαθαρίσει τις θέσεις της σε σειρά ζητημάτων, είναι εφικτή μια εποικοδομητική σχέση Ε.Ε. – Τουρκίας.

 

… Μα, έχει μπέσα η Τουρκία, για να “ξεκαθαρίσει τις θέσεις της”; Κι αν τις ξεκαθαρίσει, ποιος θα την εμποδίσει να πραγματοποιήσει το μεγάλο “όνειρό” της για κυριαρχία στη Μεσόγειο;

Η Γαλλία;

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 

 

 


Σχολιάστε