"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Τα μάτια… (Χ.ν., 3-12-20)

 

 

 

 

 

 1. ΤΑ ΜΑΤΙΑ

 2.  

 3. ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΜΕ παντού με μάσκα”, το σλόγκαν! Απολυμαίνουμε τα χέρια, τηρούμε τις αποστάσεις.
 4.  

 5. ΕΤΣΙ, όσες φορές κατεβαίνουμε για ψώνια ή για οτιδήποτε άλλο, ο νέος τρόπος ζωής αρχίζει να καταντά μια αβάσταχτη και ανιαρή καθημερινότητα. Όταν δε διασταυρωθούμε με κάποιον “γνωστό” (υποθέτουμε, από μακριά), φορώντας μάσκα αδυνατούμε να αλληλοαναγνωριστούμε! Τα χαρακτηριστικά των προσώπων μας καλύπτονται: αυτό αφαιρεί τη δυνατότητα αναγνώρισης του άλλου, αφού βασικά στοιχεία όπως το στόμα, τα χείλη, το πρόσωπο, το πηγούνι… αγνοούνται!

 6.  

 7. ΦΟΡΩΝΤΑΣ μάσκα, δεν εξαφανίζουμε άραγε αμέσως και τα συναισθήματά μας; Δεν φαινόμαστε άχρωμοι, ουδέτεροι; Έστω κι αν μιλάμε συναισθηματικά φορτισμένοι; Η φωνή και η χροιά της, ο τρόπος που θα μας χαιρετίσει ο “άλλος” με το σώμα του, δεν θέτουν συνεχή ερωτηματικά αναγνώρισης;

 8.  

 9. ΚΙΝΗΣΕΙΣ “επιβεβαίωσης” του άλλου παλαιότερα (προ κορωνοϊού) ήταν οι χειραψίες, οι φιλοφρονήσεις, οι αγκαλιές, τα φιλιά (αν και είδαμε δυο ερωτευμένα παιδιά να βγάζουν βιαστικά τη μάσκα, να φιλιούνται στα κλεφτά και γρήγορα να τις ξαναφορούν!)

 10.  

 11. ΜΗΠΩΣ όμως σήμερα, δεν αρκεί μόνον η μιλιά μας; Μάλλον, διότι τα συναισθήματα προδίδονται από τα μάτια! Ανάλογα με τη λάμψη, το χρώμα και το βλέμμα (κοφτό, ήρεμο, φοβισμένο, επίμονο…), τα μάτια μάς επιτρέπουν να διαπιστώσουμε, εάν αυτός που μας μιλάει χαμογελά, κατσουφιάζει, είναι λυπημένος, θυμωμένος ή απελπισμένος.


 1. ΑΝΕΚΑΘΕΝ τα μάτια ήταν η γλώσσα των συναισθημάτων. Έχετε διαπιστώσει πώς μιλούν τα πράσινα, τα μπλε, τα καστανά, τα τσακίρικα, τα μαύρα ή τα “γατίσια” στην κάθε μας εκ του μακρού συνάντηση;

 2. ΠΕΡΑ από τα λόγια, τις εκφράσεις προσώπου και τις πολλές άσκοπες κινήσεις του σώματος, πάντα “προδότης” είναι τα μάτια. Σήμερα δε, πολύ περισσότερο. (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

—————————————————-

 1. ΜΙΚΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ-ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

 2. -(ο καιρός) Ο καιρός έπαψε πια να είναι εκείνος που ξέραμε. Έγινε κι αυτός περίεργος (“ασανσέρ”, τον ονομάζουν οι μετεωρολόγοι). Η ιδιομορφία των σφοδρών ή και καταστροφικών φθινοπωρινών βροχοπτώσεων μάς ξάφνιασε στην Κρήτη, γενικότερα στη νότια Ελλάδα, από ό,τι στην παραδοσιακή “πρωταθλήτρια” των βροχών-τη δυτική Ελλάδα! Φαντάζεστε τι περιμένουμε το χειμώνα; Είμαστε έτοιμοι;
 3. -(προεόρτια) Περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά εφέτος έχουμε την αίσθηση ότι χάνουμε ουσιαστικά τμήματα της παραδοσιακής ζωής μας. Ας πούμε, η εικόνα στολισμένων μπαλκονιών από τα μέσα κιόλας του Νοέμβρη ή η πληθώρα χριστουγεννιάτικων βιτρινών, καρτών, βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τις ανάλογες ευχές και ελπίδες, τί άλλο αποδεικνύει; Νομίζουμε πως έχοντας συνειδητοποιήσει περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά την αίσθηση του εφήμερου της ζωής, προσπαθούμε να φέρουμε τη χαρά (τα Χριστούγεννα) πιο κοντά! Μια ανθρώπινη αντίδραση μπροστά στις σκληρές εικόνες της ανελέητης πραγματικότητας. (Στ.Γ.Κ.)

——————————————-

 1. ΜΟΙΡΑΙΟΙ ΚΑΙ ΑΒΟΥΛΟΙ
 2. ΠΡΙΝ 19 χρόνια (το 2001) δόθηκε εντολή, από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ και μετά από τον ΟΑΣΠ, να γίνει προσεισμικός έλεγχος στα περίπου 80.000 κτήρια του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ωστόσο, σήμερα, δύο δεκαετίες μετά, όπως επισημαίνει μιλώντας στα «ΝΕΑ» (10/11/20) ο ακαδημαϊκός, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Παναγιώτης Καρύδης, έχουν ελεγχθεί μόνον 25.000 κτήρια!
 3. ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ, μετά από πρόσφατη έρευνα των “Χ.ν.” αλλά και παλαιότερη του δημοσιογράφου Γ. Κώνστα (27 Ιουλίου 2018), υπάρχει πλειάδα ετοιμόρροπων δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων – άρα επικίνδυνων- που πρέπει να ελεγχθούν.
 4. ΥΠΑΡΧΕΙ προγραμματισμός για προσεισμικό έλεγχο των δημόσιων κτηρίων; Υπάρχει δυνατότητα ελέγχου ιδιωτικών κτηρίων από δημόσιο φορέα, όταν για παράδειγμα δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ ιδιοκτητών μιας πολυκατοικίας σχετικά με τις αναγκαίες και επικίνδυνες επισκευές;

 5. ΚΙ ΑΚΟΜΗ, υπάρχει μελέτη ασφαλών χώρων στους οποίους θα καταφύγει ο κόσμος μετά από ένα μεγάλο σεισμό; Επί εποχής παλαιότερων νομαρχών είχε εκπονηθεί κάποιο σχέδιο με πινακίδες (φωτό) στην πόλη για την προσφυγή του κόσμου σε ορισμένα σημεία ανά περιοχή. Τί απέγιναν τα σχέδια; Επικαιροποιήθηκαν; Τροποποιήθηκαν; 6. Υπάρχει προγραμματισμός για τακτικές ενημερώσεις του κόσμου ή θα βρεθούμε πάλι προ τετελεσμένων γεγονότων, όπως οι εν δυνάμει “σεισμοί, λιμοί, λοιμοί και καταποντισμοί;” Όπου  να ναι αγριεύει κι ο καιρός! (Στ.Γ.Κ.)

Σχολιάστε