"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Προειδοποίηση ειδημόνων (Χ.ν., 1-12-20)

 

 

 

 

 

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΔΗΜΟΝΩΝ

 

ΑΛΛΟ η πολιτική σκοπιμότητα και άλλο η πραγματικότητα γύρω μας.

 

ΤΑ ΔΥΟ μεγέθη βρίσκονται σε ευνεχή σύγκρουση μεταξύ τους, αφού πολλές φορές η πολιτική σκοπιμότητα αγνοεί ηθελημένα την ωμή πραγματικότητα. Ή, εντέχνως την καλύπτει επικοινωνιακά.

 

ΑΛΛΑ, τί ακριβώς εννοούμε στην περίπτωση του κορωνοϊού; Ο κ. Ν. Καπραβέλος, Πνευμολόγος και διευθυντής ΜΕΘ  στο νοσοκομείο Παπανικολάου (Θεσσαλονίκη), σε τηλεοπτική του εμφάνιση (Αντ1, 29/11/), τόνισε κατ΄επανάληψη ότι, λόγω της βεβαρυμένης κατάστασης με την πανδημία στη χώρα, “δεν πρέπει να ανοίξουμε”. Τα περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν.

 

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ στη Θεσσαλονίκη είναι ήδη πολύ δύσκολη, καθώς τα κρεβάτια εντατικής είναι όλα γεμάτα. Ο ίδιος εξήγησε: «Βιώνουμε μια τραγική κατάσταση. Δεν έχουμε κρεβάτια εντατικής. Έχουμε φτιάξει έναν άλλο χώρο, σε βάρος άλλων ειδικοτήτων για να αντιμετωπίσουμε αυτό το κύμα, το οποίο μας ξέφυγε!» Και συμπλήρωσε επιμένοντας: «Δεν πρέπει να ανοίξουμε. Η διασπορά είναι πλέον στη διπλανή μας πόρτα. Αυτός που θα ανοίξει (το κατάστημά του), αν θα ανοίξει, θα πρέπει να γνωρίζει ότι ανοίγει με κίνδυνο της ζωής του.»

 

ΙΔΟΥ, λοιπόν, το δίλημμα για την κυβέρνηση: οικονομία ή υγεία; Κι έτσι κι αλλιώς έχουμε απώλειες. Στην πρώτη περίπτωση (οικονομία) έχουμε τρομακτική αύξηση της ανεργίας (με όλες τις συνέπειές της για όλους), στη δεύτερη έχουμε εκτατομβες νεκρών (με συναισθηματικές και ουσιαστικές συνέπειες για όλους).

 

Η ΤΑΚΤΙΚΗ του “βλέπουμε και κάνουμε” φυσικά δεν λύνει το πρόβλημα. Είναι καιροσκοπική, όχι σοβαρή. Θα έπρεπε μια κυβέρνηση, εν ώρα πανδημίας και βλέποντας γύρω της το τί γίνεται, να εφαρμόζει μόνο το “προλαμβάνειν και ου θεραπεύειν”.

 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, όπως ομολογεί ο παραπάνω γιατρός, “η κατάσταση μας ξέφυγε”! Υπάρχει άραγε χρόνος για διόρθωση ημαρτημένων; (Στ.Γ.Κ.)

 

———————-

 1. ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ
 2. ΕΙΜΑΣΤΕ σε “πόλεμο” και κάθε πόλεμος έχει τις “παράπλευρες
 3. απώλειές” του. Στον πόλεμο με τον κορωνοϊό έχουν οξυνθεί:
 4. -οι ανθρώπινες σχέσεις [το οικείο έγινε εχθρικό, το “από κοντά”, έγινε “από μακριά κι αγαπημένοι”, το “να τα πούμε”, έγινε “τα λέμε από τηλεφώνου” κ.λπ.]
 5. -η υπερχρήση της τεχνολογίας, ακόμη και για άτομα μεγάλης ηλικίας τα οποία μη γνωρίζοντάς την πελαγώνουν, απογοητεύονται, μελαγχολούν, αγχώνονται.
 6. -η υπέρμετρη αύξηση ατομικού άγχους, εκνευρισμού και βίας στο σπίτι, ασυνεννοησίας με τους γύρω
 7. -η στέρηση αγαπημένων προσώπων, τόπων, συνηθειών, παραδόσεων
 8. -η απουσία πολιτιστικών επαφών (θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, βιβλία, διαλέξεις
 9. -οι μορφωτικές και επαγγελματικές ανταλλαγές σε διεθνές επίπεδο
 10. -η απομόνωση (εγκλεισμός στο σπίτι) ατόμων αλλά και εθνών στα στενά όρια του εαυτού τους και του κράτους τους, με συνέπεια την όξυνση των διεθών σχέσεων, των προκλήσεων και των πολέμων
 11. -οι διπλωματικές ή παιδαγωγικές επαφές που γίνονται πλεον μέσω τηλεδιασκέψεων, οπότε αλλάζει η εικόνα των πραγματικών δεδομένων τέτοιων συναντήσεων.
 12. -η αδυναμία συντονισμού πολιτικών και ειδημόνων με αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως, αλλά και των νεκρών.
 13. ΚΑΘΕ εποχή πληρώνει “λύτρα” επιβίωσης: Δυστυχώς και η Γη με δικά μας έξοδα γυρίζει”, που θά’ λεγε κι ο Ελύτης. (Στ.Γ.Κ.).

 

—————————

 1. ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ
 2. Κύριε πρόεδρε,
 3. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλείται (στις 10 και 11/12/20) να ταχθεί με τη βούληση των ευρωπαίων πολιτών, όπως αυτή εκφράστηκε από τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πώς; Επιβάλλοντας σκληρές οικονομικές ή άλλες κυρώσεις στην Τουρκία.
 4. Οτιδήποτε άλλο (αναβολή κυρώσεων), θα δημιουργήσει πραγματική διάσταση ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το σύνολο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και των αξιών που υπερασπίζεται (;)η ΕΕ.
 5. Ειδικότερα, αν δεν πάρει σκληρές αποφάσεις, θα αποδείξει ότι προτιμά να απωλέσει τμήματα της κυριαρχίας/ιδεολογίας της σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο για να ικανοποιηθούν ορισμένα καθαρώς εθνικά συμφέροντα (κυρίως της Γερμανίας).
 6. Το χειρότερο δε, θα είναι ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, παραβιάζοντας τις αρχές και αξίες μιας Ένωσης κρατών περί δημοκρατίας και αλληλεγγύης, θα τεθεί (έμμεσα) υπέρ μιας δικτατορικής Τουρκίας!
 7. ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 


Σχολιάστε