"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Η αλληλεγγύη και πάλι (Χ.ν., 24-11-20)

 

 

 

 

 

 

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ

 

ΚΑΙ πάλι-και πάντα- το πολύ ευαίσθητο θέμα της αλληλεγγύης του λαού στο προσκήνιο· ειδικά σήμερα που όλη η χώρα πλήττεται-για δεύτερη φορά και βαρύτερα από τον κορωνοϊό.

 

ΣΤΗΝ πρώτη γραμμή οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία (εντατικολόγοι) που δίνουν έναν ασύμμετρο αγώνα για τη διατήρηση στη ζωή των ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ. Ο θάνατος δεν περιμένει… Θερίζει όσους υπήρξαν απρόσεκτοι, ασύνετοι, αρνητές του ιού, άτυχοι ή δεν είχαν τη φροντίδα που έπρεπε.

 

Η ΜΟΝΗ μας ασπίδα είναι η πιστή εφαρμογή των μέτρων αυτοπροστασίας, η επιστημοσύνη των ειδικών και το αναμενόμενο εμβόλιο. Η μόνη μας βοήθεια, η αλληλεγγύη-με τροφό την καλωσύνη και την αγάπη προς τον πλησίον.

 

ΟΛΟΙ οι επαγγελματίες υγείας (γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, καθαρίστριες κ.λπ.) αξίζουν το θαυμασμό και τη συμπαράστασή μας.

 

ΟΜΩΣ, οφείλουμε να εκφράσουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες στις νοσηλεύτριες που ξεκίνησαν εθελοντικά από το Ηράκλειο για να ενταχθούν στις ΜΕΘ Θεσσαλονίκης προκειμένου να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας υγιεινομικούς στη Βόρεια Ελλάδα.

 

ΟΙ ΔΕΚΑ νοσηλεύτριες που αποτελούν ήδη αναπόσπαστο κομμάτι του νοσηλευτικού προσωπικού του Ιπποκρατείου νσοκομείου Θεσσαλονίκης (εξειδικευμένες στη φροντίδα ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ) διδάσκουν. Μια υπέροχη πράξη αλληλοβοήθειας σε κρίσιμους καιρούς για όλους. Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο της κρητικής τους-και όχι μόνο.


Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ κίνηση βρήκε μιμητές. Δεν είναι
απλά ένα μήνυμα αλληλεγγύης που έστειλαν οι νοσηλεύτριες, αλλά μια βαθιά ανθρώπινη στάση απέναντι στον άλλο που υποφέρει.

 

Η ΚΡΗΤΗ παραμένει σταθερά το νησί των εκπλήξεων και της πρωτοπορίας. Μακάρι η λέξη αλληλεγγύη να γίνει “μεταδοτική” σε άτομα, κρατικούς και μη κρατικούς φορείς, πολιτικούς κομμάτων, εφοπλιστές και άλλους, ώστε να βοηθήσουμε “με όλα τα όπλα που διαθέτουμε” το ΕΣΥ, για να ξεπεράσουμε την κρίση που πλήττει τις κοινωνίες μας. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΝΙΑ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Δημοκρατίας κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, στο πρόσφατο μήνυμά της, την ημέρα της γιορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου που είναι και Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην Εθνική Αντίσταση και τον Γοργοπόταμο. Είπε:

«Η Εθνική Αντίσταση κατά των δυνάμεων της κατοχής (1941-44) είναι μία από τις πιο λαμπρές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας. Η ανατίναξη της σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοποτάμου, στις 25 Νοεμβρίου του 1942, συμβολίζει διαχρονικά την εκρηκτική δύναμη της ενότητας του έθνους μας».

 


 

ΠΡΑΓΜΑΤΙ, η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, που έγινε από Άγγλους σαμποτέρ με την καταλυτική βοήθεια των δυο τότε αντάρτικων ομάδων (του Ναπολέοντα Ζέρβα/ΕΔΕΣ και Άρη Βελουχιώτη/ΕΛΑΣ), υπήρξε από τις πιο λαμπρές- σπάνιες δυστυχώς- σελίδες ομόνοιας και σύμπραξης του έθνους. Σήμερα κανείς δεν αμφισβητεί τη συμβολή και των δυο παρατάξεων στο κατόρθωμα. Μάλιστα, για τον Άγγλο, γνωστο και στην Κρήτη αντιστασιακό, Κρις Γούντχάουζ (Christopher Montague Woodhouse, 1917–2001), επιλεγόμενο και “Χρήστο”, “ο Γοργοπόταμος χωρίς τον Ζέρβα δεν θα γινόταν και χωρίς τον Άρη δεν θα πετύχαινε”!

 

ΓΙΑ την Ιστορία του γεγονότος προσθέτουμε πως στην ομάδα του Ναπ. Ζέρβα συμμετείχαν, σε νευραλγικές θέσεις κατά την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, και 4 Κρητικοί αγωνιστές, από τους οποίους οι τρεις Μυριδάκης, Κωτσάκης και Παπαδάκης (φωτό) ήσαν Χανιώτες. (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

 

 

—————————–

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

Το χειρότερο πράγμα στη ζωή, αλλά και στη διπλωματία, είναι η συνήθεια: έχουμε συνηθίσει, δυστυχώς χωρίς δυναμικές αντιδράσεις, να ανεχόμαστε τις σεισμικές ερευνητικές δραστηριότητες του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Συνηθίσαμε και στο θράσος, ενορχηστρωμένο πάντα, των Τούρκων να ισχυρίζονται ότι οι έρευνές τους γίνονται “στην τουρκική υφαλοκρηπίδα”!

 

Κερδίζοντας δε το παιχνίδι των εντυπώσεων, αφού δεν αντιδρούμε στις τουρκικές προκλήσεις, δεν μας κοροϊδεύουν οι Τούρκοι καλώντας μας να απαντήσουμε θετικά (!) στην «πρόσκληση” τους για διάλογο”;

 

 

 

Οι Τούρκοι, ό,τι σχεδιάζουν, αργά αλλά σταθερά και επίμονα το επιτυγχάνουν! Κι εμείς;

Περιμένουμε να αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι το… Δεκέμβριο για εμάς!

Μέχρι τότε το “τουρκικό γκριζάρισμα” δεν θα περιλαμβάνει την Κρήτη και το Αιγαίο;

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 

 


Σχολιάστε