Σχόλια: εργασιακές σχέσεις, ελληνοτουρκικά (Χ.ν., 17-11-20)
Posted on 17 Νοε, 2020 in Σχόλια | 0 comments
- ΝΕΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΝΕΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΖΩΗΣ;
- ΥΠΑΡΧΟΥΝ η εργοδοσία και οι εργαζόμενοι σε όλα τα οικονομικά συστήματα. Εργοδότης μπορεί να είναι το κράτος, ιδιώτες επιχειρηματίες ή οικογένειες.
- ΚΑΤΑ γενικό κανόνα σε μια φιλελεύθερη οικονομία δεν υπάρχει η έννοια του “φιλεργατισμού”, παρά μόνο στις “λαϊκίστικες” κορώνες των αντιπολιτευομένων κομμάτων, όσο βέβαια βρίσκονται στην αντιπολίτευση.
- ΔΥΣΤΥΧΩΣ, τα έκτακτα μέτρα με το δεύτερο lockdown, εκτός από την οικονομική δυσπραγία που έχουν επιφέρει σε όλους μας, ενέχουν εύλογα το φόβο σε πολλούς για την κατάργηση θέσεων εργασίας, την αύξηση της ανεργίας, την φτωχοποίηση και την αναστολή των ατομικών ή συλλογικών δικαιωμάτων (απεργία, διαδήλωση, διαμαρτυρία).
- Η ΣΥΝΕΧΗΣ επέκταση μορφών τηλεργασίας με όλες τις παρενέργειές της καθώς κι η εφαρμογή του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας, διαμορφώνουν μια άλλη πραγματικότητα: για παράδειγμα, το σχολείο, ειδικά το δημοτικό και το Γυμνάσιο στα οποία η φυσική παρουσία μαθητών και δασκάλων στην τάξη παύει να υφίσταται, τι σχολείο θα είναι και πού θα αποσκοπεί;
- ΥΠΑΡΧΟΥΝ και εργαζόμενοι των οποίων η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο εκτός από ανεκτίμητη είναι και σωτήρια. Εννοούμε όλους αυτούς τους αφανείς εργαζομένους στην πρώτη γραμμή “πυρός” κατά της πανδημίας, δηλαδή στα νοσοκομεία: γιατρούς, νοσηλευτές, καθαρίστριες, εφοδιαστικές αλυσίδες υγιεινομικού υλικού κ.ά. Λαμβάνεται άραγε ειδική μέριμνα γι αυτούς από την πολιτεία;
- ΚΑΝΕΙΣ μας δεν επιθυμεί τον περιορισμό της ελεύθερης μετακίνησής του. Το ότι αυτό συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία και μάλιστα παρατεταμένα, αποδεικνύει ότι η απειλή και μόνο της “αόρατης” θανατηφόρας ασθένειας, μας έχει οδηγήσει στην ούτως ή άλλως αποδοχή των έκτακτων μέτρων. Ο φόβος, οι νεκροί και η αριθμητική με τις άλλες συνέπειές τους αποτρέπουν τα χειρότερα.
- ΑΝ μη τι άλλο, βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις από τις οποίες ελπίζουμε να αναδειχθεί ένας καινούργιος κόσμος σοφότερος και συνετότερος από τον δικό μας. (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)
———————————————————————
ΑΛΛΑΓΗ ΑΤΖΕΝΤΑΣ ΛΟΓΩ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ;
ΑΝ ΣΕ ΚΑΤΙ τα πάει περίφημα ο Τούρκος πρόεδρος, αυτό είναι ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης στο εσωτερικό της χώρας του από τα καθημερινά προβλήματα, με “επιτυχίες” στην εξωτερική πολιτική!
ΤΕΤΟΙΕΣ είναι το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο για ΑΟΖ, η επιθετική τακτική εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου με θέμα τους (μελλοντικούς) υδρογονάνθρακες στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και το Αιγαίο, η επέμβαση στη Συρία καθώς και η συμμετοχή στη διένεξη Αρμενίας-Αζερμπαϊτζαν (Ναγκόρνο Καραμπάχ). Τώρα “βάζει πόδι” και στην Κυπριακή δημοκρατία, αφού πρώτα στις πρόσφατες εκλογές του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους “φρόντισε” να εκλεγεί ο εκλεκτός του!
ΕΤΣΙ, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, αλλά και περιφρονώντας την εξαγγελθείσα πρωτοβουλία του γ. γραμματέα του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες (σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό), ο Ερντογάν προβαίνει σε ενέργειες που δεν τόλμησε μέχρι τώρα να κάνει κανείς ηγέτης της χώρας του.
ΟΥΤΕ λίγο ούτε πολύ, επιδιώκει τη δημιουργία δυο “ανεξάρτητων” κρατών στην Κύπρο, με την πρόφαση ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη και θέλει να προστατεύσει τους Τουρκοκυπρίους! Ουσιαστικά θέλει να ενσωματώσει στην Τουρκία το βόρειο τμήμα της Κύπρου, ώστε να έχει μεγαλύτερο μερίδιο σε ΑΟΖ στη Μεσόγειο περιφρονώντας διεθνείς συνθήκες και υπογραφές προγενεστέρων του!
ΑΛΛΑ μια τέτοια ενέργεια δεν έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με το status, με το οποίο η Κυπριακή δημοκρατία έγινε μέλος της ΕΕ;
ΕΙΝΑΙ ν΄απορεί κανείς με την αποδοχή από τη διεθνή κοινότητα του απροσμέτρητου θράσους αυτού του ανθρώπου που δεν διστάζει να κατασκευάσει παράτες και γιορτές, προκειμένου να σφετερισθεί την Αμμόχωστο: μια πόλη που η ελληνική ιστορία της μετράει πάνω από δυόμιση χιλιάδες χρόνια.
ΑΝΕΚΑΘΕΝ η τουρκική διπλωματία “κατασκεύαζε” τετελεσμένα, ώστε να διαπραγματεύεται από θέσεως ισχύος! Εμείς…; (Στ.Γ.Κ.)
———————–
ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ
Κύριε πρόεδρε,
Μου λέει φίλος αναγνώστης στο τηλέφωνο:
“-Νομίζω πως ο εχθρός -η πανδημία- είναι κοινός για όλους. Ο ιός δεν έχει χρώμα: χτυπά αριστερούς και δεξιούς, σοσιαλιστές και κομμουνιστές… Γι αυτό και το πολιτικό σύστημα οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Τα μικροπολιτικά παιχνίδια πάνω στο ΕΣΥ δεν έχουν θέση αυτές τις ώρες. Μια διακομματική συνεννόηση για κοινή αντιμετώπιση του ιού είναι το ζητούμενο. Οι ευθύνες, για την κατάσταση που εκτραχύνεται, ας αναζητηθούν αργότερα. Προέχει η ζωή των συμπολιτών μας”.
… Άδικο έχει; Όμως, ακούει κανείς;
ΕΡΜΟΛΑΟΣ