"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Υπό πίεση… (Χ.ν., 12-11-20)

 

 

 

 

ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ

 

ΥΠΟ πίεση παντού:

 • από τους Τούρκους στη Μεσόγειο (όπου να΄ναι στο Αιγαίο και νότια της Κρήτης),
 • από τον κορωνοϊό, τα κρούσματα, τις ΜΕΘ και τα νοσοκομεία που εγγίζουν τα όριά τους,
 • από το συνεχές απαγορευτικό (lockdown) στη χώρα που έχει τεράστιες συνέπειες στην οικονομία και τον ψυχισμό μας,
 • από το σεισμό στη Σάμο αλλά και τις βιβλικές καταστροφές στην ανατολική Κρήτη με τις σφοδρές νοεμβριάτικες βροχοπτώσεις,
 • από το μη λειτουργικό σύστημα της τηλεκπαίδευσης κ.λπ.

 

ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ μια από τις χειρότερες περιόδους στην παγκόσμια Ιστορία. Όχι μόνο ως έθνος, ως περιοχή, ως ΕΕ, αλλά και ως πλανήτης: βρισκόμαστε υπό διαρκή πίεση και η… αποσυμπίεση αργεί!

 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν υπάρχουν παγκόσμιοι ηγέτες που να μπορούν με γρήγορες και συντονισμένες κινήσεις να ξεπεράσουν πρώτα τη θανατηφόρα υγιεινομική κρίση και έπειτα τις άλλες, ενώ και η περίοδος προεδρίας Τραμπ δημιούργησε περισσότερα προβλήματα σε όλο τον πλανήτη.

 

ΠΑΡΟΛΑ αυτά γεννιούνται αμυδρές ελπίδες:

 • η αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ,
 • το εμβόλιο εναντίον του κορωνοϊού από την φαρμακευτική εταιρία-κολοσό Pfizer (με τον πρωτοπόρο Έλληνα Αλμπερτ Μπουρλά πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο στο τομέα της διάθεσης των προϊόντων της εταιρίας),
 • η συεχιζόμενη αλληλεγγύη του απλού κόσμου σε δομές και φορείς εθελοντικής προσφοράς…

 

ΥΠΟ πίεση, λοιπόν, τα πάντα, αλλά ελπίζουμε πως όλα στο τέλος θα πάνε καλύτερα. (Στ.Γ.Κ.)

 

————————————————–

 

Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΙΩΣΕΙΣ

 

Η διπλωματία -και δη η τουρκική!- δεν γνωρίζει κορωνοϊούς και ασθένειες. Τραβά το δρόμο της ό,τι κι αν συμβαίνει. Είτε έχουμε παραιτήσεις γαμπρών (Αλ Μπαϊράκ-Ερντογάν) και αλλαγή υπουργών Οικονομίας, είτε υπάρχει συνεχής πτώση της τουρκικής λίρας.

 

Ο πανισλαμισμός κι ο παν οθωμανισμός, το μεγαλειώδες όνειρο του Ερντογάν, έχουν ως προανακρούσματα τα ωμά δολοφονικά χτυπήματα ισλαμιστών σε Γαλλία, Αυστρία, Καναδά, αλλά και τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των θαλασσίων περιοχών Ελλάδας και Κύπρου.

 


 

Η Τουρκία του νεοσουλτάνου, παρόλο ότι έχασε τον καλύτερο “φίλο” της, τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, θεωρεί εαυτήν περιφερειακή δύναμη και “εν δυνάμει” μια από τις 10, λέει, μελλοντικά πλουσιότερες (!) χώρες του κόσμου. Γι αυτό, για τον Ερντογάν, πρέπει η χώρα να απλωθεί γεωγραφικά προς όλες τις κατευθύνσεις!

 

Οι συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), οι διαρκείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, οι μεθοδεύσεις για επιβολή τετελεσμένων σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, μέσω του τουρκολυβικού μνημονίου, η συνέχιση ανάμιξής της στη διαμάχη Αζερμπαϊτζαν-Αρμενίας (και μετά την πρόσφατη ανακωχή των εμπολέμων) για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, τί άλλο αποδεικνύουν παρά ότι η σύγκρουση με Ελλάδα και Κύπρο, δηλαδή την ΕΕ, έχει ήδη δρομολογηθεί (;)

Με τις όποιες συνέπειές της για την ειρήνη στην περιοχή. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

———————————

 1. ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

 1. Έγινε μάλλον ευρωπαϊκή πεποίθηση ότι τα ευρωπαϊκά σχολεία θα πρέπει να διασφαλίσουν στις κοινωνίες τους ότι οι εκπαιδευτικοί -μετά τον τραγικό θάνατο ενός Γάλλου φιλολόγου από ακραίο ισλαμιστή στο Παρίσι, αλλά και τα άλλα συμβάντα σε άλλες χώρες- οφείλουν να συνεχίσουν να διδάσκουν τις ευρωπαϊκές αξίες.
 2. Μιλάμε για τις αξίες στις οποίες βασίζεται ολόκληρη η Δύση. Αξίες για τις οποίες έγιναν και γίνονται διαρκείς πόλεμοι. Οι εκπαιδευτικοί επιφορτισμένοι στο να διδάσκουν και την “ελευθερία έκφρασης”, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να αισθάνονται ότι απειλούνται από πουθενά. 1. Φυσικά, όπου υπάρχουν μαθητές αλλοδαποί αλλόθρησκοι, οι εκπ/κοί δεν πρέπει να αποφεύγουν μια οποιαδήποτε σύγκρουση με τους γονείς που θέλουν να κρατήσουν τα παιδιά τους μακριά από τις ευρωπαϊκές αξίες. Αν οι ευρωπαϊκές αξίες κι ο τρόπος ζωής μας, δεν τους αρέσουν, ας επιστρέψουν στις χώρες τους, να ζήσουν σύμφωνα “με τις δικές τους αξίες”.

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 


Σχολιάστε