"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Κορωνοϊός και οικονομία

 

 

 

 

 

 

Covid-19 και Οικονομία (φωτό)

 

Ι.-ΣΕ λίγο ο κορωνοϊός κλείνει ένα χρόνο δυναμικής παρουσίας στον πλανήτη, αν και η Κίνα απ΄όπου ξεκίνησε, καθυστέρησε πολύ να τον αναγνωρίσει, να τον δημοσιοποιήσει, να τον αντιμετωπίσει.

 

ΚΑΘΕ πανδημία αποτελεί μέγεθος αντιστρόφως ανάλογο με την οικονομία ατόμων, κοινωνιών και κρατών. Σε παλαιότερες πανδημίες δεν υπήρχε η αποστασιοποίηση (distancing), ούτε μασκες για όλους, ούτε καν οργανωμένα κράτη με ικανά εθνικά συστήματα υγείας, ώστε να ελαχιστοποιούνται τα θύματα. Αλλά ούτε και οι οικονομίες ήταν τόσο πλούσιες, αλληλοεξαρτώμενες και οργανωμένες.

 

ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ των οικονομικών μεγεθών γνωρίσαμε στο πρώτο απαγορευτικό κύμα (lockdown) του κορωνοϊού (Μάρτης-Απρίλης-Μάης): είχαμε οικονομική καθίζηση παντού, ενώ καλούμαστε -αν και όχι χωρίς έντονες διαμαρτυρίες αυτή τη φορά- να ξαναζήσουμε το “Μένουμε σπίτι”!

 

ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ μέγεθος που μετράει σε μια πανδημία είναι ο αριθμός των νεκρών. Κι αν μεν υπάρχει εμβόλιο (κλασική γρίπη), η οικονομία μπορεί να είναι ελεγχόμενη. Αν όχι (κορωνοϊός), τότε η πτώση των οικονομικών μεγεθών μιας χώρας είναι απρόβλεπτα καταστροφική!

 

ΕΥΤΥΧΩΣ που στον 21ο αιώνα μ.Χ., υπάρχουν οργανωμένες πολιτείες, υπάρχουν διεθνείς Οικονομικοί Οργανισμοί, ένας παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), μια αστραπιαία πληροφόρηση (ΜΜΕ, διαδίκτυο, κινητά) και ενώσεις κρατών (ΕΕ) που ενεργούν από κοινού. Το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχει διεθνής συνεργασία επιστημόνων και κυβερνήσεων.

 

ΙΙ.- ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ, άραγε, να είχαμε αποφύγει το δεύτερο απαγορευτικό (lockdown) μέσα στον ίδιο χρόνο; Ναι, αν ήμασταν -πολίτες και κράτος- πιο συνειδητοποιημένοι σχετικά με τον κίνδυνο, αν δεν παρασυρόμασταν από αναπόδεικτες θεωρίες “συνωμοσίας”, αν είχαμε, δηλαδή, μεγαλύτερη συναίσθηση της ευθύνης μας, ως άτομα, κοινωνίες και κράτος.

 

ΕΝ ΜΕΡΕΙ “πέσαμε έξω”: Ας πούμε, ξεθαρρέψαμε με τον καλό καιρό (θέρος) και τα λίγα κρούσματα για να ξανοιχτούμε στον τουρισμό· στα ΜΜΜ συνεχίζουμε να συνωστιζόμαστε· στον αριθμό των τεστ είμαστε πολύ πίσω, ενω στις ΜΕΘ απλά λέμε αριθμούς! Σε ό,τι αφορά το αναγκαίο ιατρικό προσωπικό, μόλις πρόσφατα προσλήφθηκαν 300 γιατροί για τις ΜΕΘ· στα σχολεία πειραματιζόμαστε· οι εντατικές -λιγοστές όπως πάντα- παραμένουν δίχως το ανάλογο προσωπικό, ενώ και οι τόσες δωρεές (Ιδρύματα Νιάρχος, Ωνάσης κ.ά.) παραμένουν αναξιοποίητες!

 

ΑΛΛΑ, “το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού”. Πόσο μάλλον να τριτώσει το κακό. (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

 

 

ΤΟΥΡΚΙΑ-ΗΠΑ

 

Είναι κοινό μυστικό ότι αν κάποια χώρα επιθυμούσε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη την επανεκλογή Τραμπ, αυτή είναι η γειτονική μας Τουρκία. Ο Τράμπ με τους μόνους με τους οποίους αισθανόταν “άνετα” να συνομιλεί, ήταν οι όπου γης δικτατορίσκοι τύπου Ερντογάν, Μπολσονάρου, Κιμ, Πούτιν κ.ά. Το “πολιτικώς ορθό” ποτέ δεν ήταν στις προθέσεις του. Αντίθετα, ήταν κυνικός, ρατσιστής, σεξιστής, προσβλητικός, διχαστικός, υποτιμητικός απέναντι των άλλων ηγετών.

 

Δεν χρειάζεται συνεπώς ιδιαίτερη ευφυΐα για να αντιληφθεί κανείς το γιατί η Τουρκία βρίσκεται σε αμηχανία, με την αποχώρηση Τραμπ. Ο οποίος αποκαλούσε ανερυθρίαστα τον Ερντογάν “φίλο”, “τρομερό ηγέτη”, “καλό σκακιστή” και άλλα ωραία! Αλλο, βέβαια η αντιπολιτευτική τακτική του Τζο Μπάιντεν, με την επιθυμία του να συνεργαστεί με την τουρκική αντιπολίτευση για την εκδίωξη του σουλτάνου από την εξουσία. Άλλο όμως, είναι ο αντιπολιτευτικός κι άλλο ο κυβερνητικός λόγος: μια σωστή διακυβέρνηση προϋποθέτει την εκφορά άλλου λόγου, ρεαλιστικού ακολουθούμενου από τις ανάλογες ενέργειες.

 

Μια ορθή εξωτερική πολιτική δεν έχει να κάνει με προσωπικές συμπάθειες ή αντιπάθειες, παρά μόνο με εθνικά συμφέροντα. Η ήττα Τραμπ δηλώνει αυτόματα ότι ο Ερντογάν χάνει τον πολυτιμότερο σύμμαχό του στην Ουάσιγκτον. Έτσι, εφεξής δεν θα του είναι δυνατόν να ασκεί επιθετική πολιτική με τους όρους (και τα προσωπικά τηλεφωνήματά του) που μέχρι χθες ασκούσε. Πιθανόν να δούμε μια αμερικανική παραδοσιακή εξωτερική πολιτική να επιστρέφει στην προ του Τραμπ κανονικότητα. (Στ.Γ.Κ.)

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

 

Ενωτικός εμφανίστηκε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. “Θα χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη της ισότητας, της δικαιοσύνης και της ελπίδας για να κερδίσουμε τις μάχες της εποχής μας, όπως η πανδημία, ο συστημικός ρατσισμός, η οικονομία, η κλιματική αλλαγή” είπε. Ηχηρές χιλιοειπωμένες λέξεις! Περιμένουμε να δούμε και το περιεχόμενο που θα τους δώσει ο νέος πρόεδρος.

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 

 

 

 


Σχολιάστε