"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Εκλογές στις ΗΠΑ (και Ελλάδα-Τουρκία) (Χ.ν., 5-11-20)

 

 

 

 

ΗΠΑ-Ελλάδα-Τουρκία

 

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ εκλογές μεταπολεμικά αποτελούσαν και αποτελούν καταλύτη για την ελληνική αλλά και την παγκόσμια πολιτική.

 

ΔΕΝ είμαστε, δυστυχώς, αυτόνομο, ούτε αυτοδύναμο και αύταρκες κράτος. Εδώ και 200 χρόνια που απελευθερωθήκαμε από τον τουρκικό ζυγό, λόγω της κομβικής γεωπολιτικής μας θέσης, αποτελούσαμε-και αποτελούμε-το “μήλον της έριδος” ανάμεσα στις εκάστοτε “μεγάλες” δυνάμεις.

 

ΑΣ μη λησμονούμε ότι Γαλλία, Αγγλία και Ρωσία βύθισαν τον τουρκικό στόλο (Ναυμαχία Ναυαρίνου, 1827), πράγμα που έγειρε αποφασιστικά για την απελευθέρωση και ανεξαρτησία μας.

 

ΑΠΟ τότε στη χώρα υπήρξαν κόμματα “φιλορωσικά”, “φιλοαγγλικά” ή “φιλογαλλικά” (και ελάχιστα… φιλοελληνικά!) Όσο για τις ΗΠΑ, αυτές έκαναν δυναμική είσοδο στην Ελλάδα με τον αδελφοκτόνο Εμφύλιο (1946-1949), όταν πια η Αγγλία έπαψε να είναι “μεγάλη” δύναμη και θαλασσοκράτειρα της Μεσογείου.

 

Η ΠΡΟΣΔΕΣΗ μας στο άρμα των ΗΠΑ είναι σταθερή από τη συνθήκη της Γιάλτας κι έπειτα (1945), που είχαμε διανομή του κόσμου μεταξύ Στάλιν, Τσόρτσιλ και Ρούσβελτ. Η δε μεταπολεμική και μετεμφυλιακή Ελλάδα πλήρωσε πολλές φορές τις παρεμβάσεις-ή τις μη παρεμβάσεις-του αμερικανικού “παράγοντα” στα πολιτικά πράγματα της χώρας (Γ. Παπανδρέου, Χούντα, Κυπριακό, Ίμια, αποθράσυνση Ερντογάν τώρα). Με τον Τραμπ όλα μπορούν να γίνουν πιο απρόβλεπτα στην περιοχή μας.

 

ΣΥΝΕΠΩΣ δεν πρέπει να διατηρούμε πολλές “ελπίδες” για ευνοϊκή πολιτική των αμερικανών απέναντί μας. Η πολιτική των ΗΠΑ δεν αλλάζει εύκολα. Όποιος κι αν είναι πρόεδρός τους. Κυρίαρχος “πρόεδρος” είναι το γεωπολιτικό τους συμφέρον. (Στ.Γ.Κ.)

 

——————————————————

 

ΜΙΚΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

-(ήπια αξιοποίηση) Άρεσε το σχέδιο “μερικής” αξιοποίησης των Αγίων Αποστόλων που εξέθεσε πρόσφατα αναλυτικά στα “Χ.ν.” ο πρώην δήμαρχος Χανίων Τ. Βάμβουκας.

Όμως, επιμένουμε στην ειδική χρήση τμήματος των παλαιών παιδικών κατασκηνώσεων (φωτό, 1) για τους μαθητές των σχολείων της περιοχής, που εκπόνησαν και ειδική μελέτη. Η δημιουργία εκεί Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι εθαρρυντική και μάλλον ενισχυτική της πρότασής μας.

-(σεισμός Σάμου) Στη Σάμο μετρούν και θα μετρούν για πολύ καιρό τις τεράστιες ζημιές που έφησε πίσω του ο σεισμος. Παλιά κτίσματα, έλλειψη ελέγχων στατικότητας, παραλείψεις και ολιγωρίες έγιναν αιτία ώστε να θρηνήσουμε δυο νεαρά παιδιά-μαθητές που καταπλακώθηκαν από κατάρρευση κατοικίας. Η Σάμος μας προειδοποιεί. Εμείς όμως, τί κάνουμε; Η Κρήτη είναι σεισμογενής περιοχή. Υπάρχει η παλιά πόλη με τα ποικίλα μνημεία/καταστήματα και τους στενούς δρόμους της. Υπάρχουν επίσης πολλές πολυκατοικίες κτισμένες πριν από τη δεκαετία (ή στις αρχές) του 1980 και μάλιστα με πιλοτή, οι οποίες δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ από κάποιον φορέα για τη αντισεισμικότητά τους! Τί γίνεται με τα παλιά κτίσματα που ανήκουν στο Δήμο Χανίων (φωτό, 2);

 

 

Ελέγχει ο Δήμος “τα οικοδομήματά του” σχετικά με τη στατικότητά τους; Υπάρχει κρατικός ή δημοτικός φορέας στον οποίον να απευθύνονται ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πολυκατοικιών, οι οποίες όμως χρήζουν άμεσης επισκευής, αλλά δεν είναι δυνατή η συνεννόηση; Γιατί να επαφιέμαστε συνεχώς στα “κατόπιν εορτής”-όπως στη Σάμο και να μη προλαβαίνουμε τα γεγονότα;

 

-(περί ΒΟΑΚ) Ώστε ο ΒΟΑΚ αποτελεί “επείγουσα προτεραιότητα” για την Περιφέρεια Κρήτης! Για έναν όμως που ταξιδεύει από τα Χανιά στο Ηράκλειο διαπιστώνει ότι η κατασκευή του ΒΟΑΚ θα έπρεπε να είναι “υπερεπείγουσας” προτεραιότητας, διότι η κατάστασή του παραμένει πολύ επικίνδυνη (ογκώδεις κατολισθήσεις ακόμη και σε σημεία που έχουν δημιουργηθεί αντερείσματα, σκουπίδια κάθε είδους, μη επαρκής φωτισμός, επικίνδυνες στροφές, μη ορατότητα, ανεπαρκής σήμανση κ.ά.)

Έρχονται και κακοκαιρίες… (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε