"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Φασισμός… και καθημερινότητα (Χ.ν., 8-10-20)

 

 

 

 

 

 1. ΦΑΣΙΣΜΟΣ…
 2. ΜΙΑ από τις χειρότερες “παράπλευρες” τερατογεννήσεις στη διάρκεια της πολύμορφης οικονομικής κρίσης στην οποία βυθίστηκε η χώρα σχεδόν επί δεκαετία (2008-2018), ήταν η ταχύτατη πολιτική ανάδυση και γιγάντωση της “Χρυσής Αυγής”, η οποία μέχρι τότε ήταν ένα εξωκοινοβουλευτικό φασιστικό συνονθύλευμα.
 3. ΚΙ ΟΜΩΣ, τα κατάφερε, εκμεταλλευόμενη την κοινωνικοοικονομική κατάπτωση του λαού, το σε έξαρση προσφυγικό και τη γενική απαξίωση των ψηφοφόρων προς τον Κοινοβουλευτισμό (ΔΝΤ-φόροι επί φόρων, μνημόνια) να μπει με σεβαστό ποσοστό στη Βουλή!
 4. ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ από τους “αγανακτισμένους” οπαδούς της “Χρυσής Αυγής” έκαναν τον κόπο, πριν την ψηφίσουν, να ενημερωθούν για τη φυσιογνωμία και τις προθέσεις του κόμματος. Ελάχιστοι αναρωτήθηκαν τί ουσιαστικά σημαίνουν τα σύμβολα της “Χ.Α.” (χρήση σβάστικας, χιτλερικός χαιρετισμός, οργανωμένη χρήση βίας εναντίον των προσφύγων, ελεγχόμενη σκέψη, χυδαίος ακραίος και μισαλλόδοξος λόγος εναντίον διαφωνούντων (και στη Βουλή), στρατιωτικού τύπου δημόσια παρουσία, εξάσκηση στη χρήση όπλων, βία, φόνοι κ.ά.)
 5. Η ΥΠΕΡΑΝΩ κάθε πρόβλεψης διείσδυσή της “Χ.Α.” στην ελληνική κοινωνία (ακόμη και σε μαρτυρικά από τους ναζί κρητικά χωριά-Κάντανος-είχε οπαδούς!) δημιούργησε ένα εκρηκτικό μείγμα. Η άκριτη πλαισίωση αυτού του κόμματος κορυφώθηκε (δημοσκοπικά, αγγίζοντας διψήφιο αριθμό!) το καλοκαίρι του 2013, όταν η αποθράσυνση της ηγετικής του ομάδας οδήγησε σε κλιμάκωση της βίας στους δρόμους με τους έγχρωμους μετανάστες. Αλλά το πραγματικό εγκληματικό της πρόσωπο φάνηκε στην οργανωμένη και καθοδηγούμενη εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα – ενέργεια που υπήρξε καταλυτική για την αποκάλυψη των εγκληματικών της προθέσεων. Δυστυχώς, μόνο τότε το πολιτικό σύστημα αντιλήφθηκε τον άμεσο κίνδυνο κατάργησης της δημοκρατίας και αντέδρασε.
 6. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ της αντίδρασης, αλλά και της ανάπτυξης ενός ευρύτατου αντιφασιστικού μετώπου, ήταν η δίκη της οποίας πέφτει η αυλαία (7/10). Η απόφαση είναι “ιστορική” για τα δεδομένα ενός αντιδημοκρατικού φασιστικού μορφώματος που κατάφερε να γίνει κοινοβουλευτικό κόμμα! Αφήνει δε το αποτύπωμά της στα δικαστικά χρονικά (όπως έγινε και με τη δίκη της Χούντας). Πρόκειται για μια απόφαση που θα έχει μεγάλη πολιτική και κοινωνική σημασία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.
 7. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ που η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων σε βάρος της “Χ.Α.”, σε ό,τι αφορά το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης (αφορά 65 από τους 68 κατηγορούμενους) είναι καταδικαστική, τότε μάλλον θα προστεθούν κι άλλες δικάσιμες για την έκδοση αποφάσεων για τον καθένα χωριστά από τους κατηγορουμένους. Οψόμεθα… (Στ.Γ.Κ.)
   1. ————————————————-
   2. ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

   3. ΕΝΑΣ από τους σπουδαίους πνευματικούς ανθρώπους μας, ο Κωστής Μοσκώφ (15.11.1939 – 29.6.1998), βλέπει το θέμα του φασισμού ευρύτερα, όχι μόνο πολιτικά, αλλά και στην καθημερινότητά μας. Γράφει:

 8. Φασισμός δεν είναι μόνο η ανοικτή δικτατορία του μεγάλου κεφαλαίου, που με τη δυνατότητα υπερεκμετάλλευσης των εργατών δίνει τη δυνατότητα παροχών – και έτσι στήριξής της – και στα μικροαστικά στρώματα χωριού και πόλης… Φασισμός είναι και η καθημερινή πρακτική της αυταρχικής συμπεριφοράς του Εγώ ως προς τον Άλλο, αυταρχικής συμπεριφοράς που βασίζεται στην υπερεκμετάλλευση της αδυναμίας του πλησίον του Άλλου- του γονιού προς το παιδί αλλά και του παιδιού προς το γονιό, του άνδρα προς τη γυναίκα αλλά και της γυναίκας προς τον άνδρα, του καθημερινού δίπλα μας πιο καπάτσου, πιο ξυπνού, πιο αδίστακτου, που εκμεταλλεύεται την αγαθότητα ή τη λογική του Άλλου. Φασισμός είναι η μονοδιάστατη και εμπαθής χρήση του Λόγου του Άλλου, είναι να είσαι αδίστακτος τη στιγμή που είσαι ο δυνατός, να συντρίβεις δίχως αγάπη τον Άλλο όταν δεν μπορεί να αμυνθεί ή δεν θέλει… Και φασισμός είναι η εκμετάλλευση του απελπισμένα, παραδομένα, ερωτευμένου Άλλου…”

 1. ΤΑ ΠΑΝΤΑ, κατά την άποψή μας, είναι θέμα παιδείας. Τόσο ατομικής, όσο και συλλογικής. Είναι ξεκάθαρος επ΄αυτού ο Μ. Χατζηδάκις στο μνημειωδες κείμενό του (1993, Βουλή των Ελλήνων και “Ελευθεροτυπία”): “…Το φάντασμα του κτήνους παρουσιάζεται ιδιαιτέρως έντονα στους νέους. Εκεί επιδρά και το marketing. Η επιρροή από τα Μ.Μ.Ε. ενός τρόπου ζωής που ευνοεί το εμπόριο. Κι όπως η εμπορία ναρκωτικών ευνοεί τη διάδοσή τους στους νέους, έτσι και η μουσική, οι ιδέες, ο χορός και όσα σχετίζονται με τον τρόπο ζωής τους έχουν δημιουργήσει βιομηχανία και τεράστια κι αφάνταστα οικονομικά ενδιαφέρονται. Και μη βρίσκοντας αντίσταση από μια στέρεη παιδεία όλα αυτά δημιουργούν ένα κατάλληλο έδαφος για να ανθίσει ο εγωκεντρισμός η εγωπάθεια, η κενότητα και φυσικά κάθε κτηνώδες ένστιχτο στο εσωτερικό τους.”
 2. ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ, ενημέρωση, αποκάλυψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε είδος φασισμού που μας περιβάλλει. Και κυρίως κατάλληλη παιδεία και μόνο παιδεία. Είτε από τους γονείς, είτε από το σχολείο. (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

 


Σχολιάστε