"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Επίμετρο στο “Ευτυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι” (Τ. Λαζαρίδη, “Κ”, 4-10-20)

 

 

 

[Αν κατάφερε κάτι μεταπολιτευτικά το ΚΚΕ, αυτό είναι να συγκαλύψει τα εγκλήματά του στον ανταρτοπόλεμο -ακόμη περιμένουμε να δημοσιοποιήσει τα Αρχεία του- αλλά και να δημιουργήσει (χάρη στην "ανοχή" του ΠΑΣΟΚ) μια στρατιά "ψευδοϊστορικών αριστερών" οι οποίοι και βάλθηκαν να εξισώσουν" θύτες και θύματα συσκοτίζοντας γεγονότα και πρόσωπα και έτσι να "ηρωποιήσουν" την αριστερά και τους "αγώνες" της. Πώς; Μα, με το να δυσφημίζουν συστηματικά και πάση θυσία τις παιδοπόλεις της Φρειδερίκης "ισχυριζόμενοι" ότι επρόκειτο για "φυλακές" και "εκκολαπτήρια" βασιλοφρόνων!

Κανείς από τους δήθεν "ιστορικούς" αυτούς  δεν ακολούθησε μια στοιχειώδη δεοντολογία παρά μόνο ¨εντολές άνωθεν", φαντασιώσεις και εικασίες αυθαίρετες. Κανείς τους ας πούμε δεν ρώτησε ή δεν βασίστηκε σε μαρτυρίες  παιδιών εκείνης της εποχής που έζησαν στις παιδοπόλεις. Αλλά μάλλον τέτοιες μαρτυρίες που δεν συμφωνούσαν με τους πάτρονές τους, τους φάνηκαν ... αναξιόπιστες, αφού θα άκουγαν μόνον αλήθειες και ΜΟΝΟ ΑΛΗΘΕΙΕΣ.

Κρίμα! Γιατί έτσι δεν γράφεται η ιστορία, αλλά η παραϊστορία, και η παραπληροφόρηση με διαστρέβλωση της πραγματικότητας...  Στ.Γ.Κ.]

 

 


—————————————————————————————

Διαβάστε όμως κι αυτό:

ΕΠΙΜΕΤΡΟ

Σε επανέκδοση του Ευτυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι…, που ματαιώθηκε λόγω πανδημίας. (ένθετο στην καθημερινή, 4-10-20)

«Συχνά πυκνά, σοβαροί και αξιόλογοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι, άνθρωποι του πνεύματος», γράφει ο Τάκης Λαζαρίδης, «εκφράζουν τη δυσφορία τους γιατί ορισμένοι ιστορικοί και ερευνητές εξακολουθούν να ασχολούνται με τις εμφύλιες συγκρούσεις στη διάρκεια της Κατοχής, με τον Δεκέμβρη, τη Βάρκιζα και τον Εμφύλιο. Τι νόημα έχει, λένε, να προσπαθούμε τώρα, ύστερα από εβδομήντα και πλέον χρόνια, να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη τότε, ποιοι και πόσο ευθύνονται, ποια η ιστορική αλήθεια. Γιατί να ξύνουμε πληγές όταν η χώρα μας έχει ζωτική ανάγκη για εθνική ενότητα και ομοψυχία;»

 


Η δική του απάντηση είναι η εξής:

«Εμείς μπορεί να μην ασχολούμαστε με το παρελθόν, όμως το παρελθόν δεν παύει ούτε στιγμή να ασχολείται μαζί μας. Και είναι ακριβώς το παρελθόν που σφραγίζει το παρόν και προδιαγράφει το μέλλον. Τη ζωτική ανάγκη να μελετάμε και να διδασκόμαστε από το ιστορικό παρελθόν υπογραμμίζει μία σοφή ρήση: “Όσοι δεν διδάσκονται από τα λάθη τους είναι καταδικασμένοι να τα επαναλάβουν”. […] Ως επιστέγασμα θα ήθελα να παραθέσω το απόφθεγμα κορυφαίου Αμερικανού ιστορικού: “Μελετάμε την ιστορία, όχι για να μάθουμε τι έγινε κάποια στιγμή στο παρελθόν, αλλά για να κατανοήσουμε το παρόν και να ανιχνεύσουμε το μέλλον”».

Υπό αυτό το πρίσμα, επιστρέφει στο Ευτυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι…, το οποίο έγραψε με «πλήρη επίγνωση για το βαρύτατο πολιτικό και κοινωνικό κόστος» αλλά και με «αίσθηση του χρέους», η οποία υπερίσχυσε. «Ήθελα», σημειώνει, «να βοηθήσω τους συμπατριώτες μου να απαλλαγούν από τα ασφυκτικά ιδεολογικά πλοκάμια της αριστερόστροφης προπαγάνδας, να γνωρίσουν την ιστορική αλήθεια, να προσγειωθούν στο σκληρό έδαφος της ελληνικής και διεθνούς πραγματικότητας». Στο πλαίσιο αυτό, αποτιμά τις αντιδράσεις που υπήρξαν στο βιβλίο, που πραγματοποίησε επτά εκδόσεις (η πρώτη το 1988), επανέρχεται στα γεγονότα του Εμφυλίου, διαπραγματεύεται τον ρόλο του Στάλιν και του Λένιν και γενικότερα της σοβιετικής νομενκλατούρας – τελευταίο εκπρόσωπο της οποίας θεωρεί τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

 

(Η επιστολή του Τ. Λαζαρίδη στο Μίκη θεοδωράκη. Από το βιβλίο του)

 

Παράλληλα, τοποθετείται για το διεθνές και ελλαδικό παρόν. Γράφει για την πανδημία και τη ζωτικότητα του καπιταλισμού, για τις ελπίδες που γεννά η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και τις γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις και διεργασίες.

Υπό το πρίσμα του βιβλίου, κρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι αποτελεί «κλαδί από το μεγάλο δέντρο της κομμουνιστικής αριστεράς» και ότι «οδηγείται στη δράση του από την “αθάνατη” διδασκαλία των Μαρξ, Λένιν, Στάλιν και Μάο». Τοποθετείται, επίσης, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την ιδέα μιας κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας», το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά.

 

 


(Οι φωτογραφίες είναι παρμένες από το ένθετο “ΕΠΙΜΕΤΡΟ” της “Καθημερινής”, 4-10-20)

 

—————————————————————————————————–ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ

https://www.youtube.com/watch?v=qadacWVXJlM&feature=emb_logo

 

——————————————————————————————————ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟ

(Γράφει ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΕΝΕΤΗΣ):

Για το επίμετρο του Τάκη Λαζαρίδη

 

Κύριε διευθυντά,
Το δημοσιευόμενο στο ένθετο της «Κ» της 4.10.2020 κείμενο του Τάκη Λαζαρίδη με τον τίτλο «Επίμετρο», είναι ένα ντοκουμέντο ιστορικής σημασίας και αξιοπιστίας, τουλάχιστον το αναφερόμενο στον εμφύλιο πόλεμο και στη σύγκριση καπιταλισμού και κομμουνισμού.
Είναι ένα κείμενο που ανιχνεύει χωρίς κομματικές προδιαγραφές και σκοπιμότητες, τις πηγές της κακοδαιμονίας που μαστίζουν τη χώρα, και αυτές είναι οι ιδεοληψίες της Αριστεράς, οι οποίες, καταφανώς, παρεμποδίζουν την ανάπτυξη και την περαιτέρω εξέλιξή της.

Ο Τάκης Λαζαρίδης εβίωσε τις αυταπάτες της Αριστεράς, η οποία αιματοκύλησε τη χώρα «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι», που ήταν, εν προκειμένω, η σταλινική βούληση. Νεαρός κομμουνιστής καταδικάζεται σε θάνατο από στρατοδικείο της Αθήνας το 1952, μαζί με τον Ν. Μπελογιάννη και άλλους. Η ποινή του μετατρέπεται, λόγω νεαράς ηλικίας, σε ισόβια κάθειρξη. Παρέμεινε στη φυλακή επί 15 συναπτά έτη.

Δεν είναι τυχαίο που η Έλλη Παππά, η σύντροφος του Ν. Μπελογιάννη, στη μεταθανάτια έκδοση του βιβλίου της «Μαρτυρίες μιας διαδρομής», άκρως φειδωλή σε επαίνους, γράφει για τον Τάκη «ο Λαζαρίδης. Τίμιος απ’ την κορυφή ως τα νύχια».

Έτσι μετά την αποφυλάκισή του, μετά μια μακροχρόνια, επώδυνη για τον ίδιο στροφή, αλλά και με μια υψηλού επιπέδου αυτομόρφωση ο Τάκης Λαζαρίδης διέγνωσε τον μάταιο και ανεδαφικό αγώνα της κομμουνιστικής αριστεράς και την πλήρη ανικανότητά της να αντιληφθεί τα κύματα του μέλλοντος, έγραψε το εμβληματικό του βιβλίο «Ευτυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι».

Η στροφή δεν ήταν ούτε ιδιοτελής ούτε επεδίωκε την επιβράβευση. Μια αίσθηση καθήκοντος, που περιγράφει στις «Θερμοπύλες» ο Καβάφης, τον οδήγησε στη συγγραφή του, στη λύτρωση και στην αλήθεια.

Ήδη ο έφηβος –χωρίς εισαγωγικά– Τάκης διανύει τη 10η δεκαετία της ζωής του και με την πνευματική ευρωστία και διαύγεια που τον διακρίνει προσέφερε με το Επίμετρο, ένα κείμενο αυτογνωσίας και παρακαταθήκης για τις επερχόμενες γενιές.
Αντώνης Ν. Βενέτης,
Μοναστηράκι Δωρίδος

  


1 σχόλιο

 1. Ο Τασος Ζωγραφος-δημοσια παραδεχτηκε-δεν αντεξε τα βασανιστηρια και υπεγραψε την δηλωση στο ξερονησι. Απεφυγε τον πονο χωρις να χαση τα πιστευω του-αυτο δειχνει ο μετεπειτα βιος του.Τ’ ανθρωπινα σωματα διαφερουν γι αυτο και η αντοχη τους ποικιλη.
  Για την εξαργυρωση του θανατου χρειαζεται βαρυ τιμημα-δεν φτανει μια υπογραφη. Μεσα στα οσα γραφει ο κ. Λαζαριδης αναφερει πως η εναρξη των δεκεμβριανων δυσκολεψε τους αγγλους στη μαχη των Αρδεννων, γι αυτο και ηταν λαθος. Ηταν απαραιτητοι στο Ρηνο, και δεν διερωτηθηκε το τι γυρευαν στην Αθηνα.
  Προσπερνω τη σφαγη στο συλλαλητηριο και το τι ακολουθησε. Αναφερω μονον πως τα δεκεμβριανα αρχισαν στις 03/12/1944 και η μαχη των Αρδεννων στις 16/12/1944.
  Το ξεβρακωμα-με την παραδοση των οπλων-και τα συμφωνηθεντα που δεν τηρηθηκαν ηταν η αρχη των ολων. Η επιστροφη στα σπιτια ηταν δυσκολη. Το παρακρατος με ανεπισημη εντολη των κρατουντων τους πετσοκοψε καθ οδον.
  Ο τοτε αρχηγος της βασιλικης αστυνομιας-χωροφυλακης ειναι αυτος που ηταν αρχηγος αστυνομιας Αθηνων, πριν και καθ ολη τη διαρκεια της κατοχης. Ο τεκτονισμος του δεν ενδιαφερει επι του παροντος. Σαινι διοτι ξεφυγε απο το κοσκινισμα της γκεσταπο και των ες ες.
  Το δεχομαι οπως δεχομαι το οτι ηταν απο τους πρωταγωνιστες της εκτελεστικης εξουσιας στα δεκεμβριανα και εμφύλιο. Τωρα οποιος θελει εχει το δικαιωμα να γραφη και αναλυη οπως θελει και ο,τι θελει. Παντως οποιος εχει το σπιρτο αυτος και μονον αυτος βαζει την φωτια.
  Τωρα αν καηκε καλυτερα η οξυα απο την φτελια και ποιος αφησε περισσοτερα αποκαιδια λιγο πως τους ενδιαφερει.
  Εκεινο ομως που εχει ενδιαφερον μελετης απο μας και για μας ειναι πως και γιατι γιναμε σταχτη και μυαλο κουκουτσι.
  Οι μαγκες με τα σπιρτα απολαμβανουν την θαλπωρη της ζεστασιας.

  Υ.Γ. Η αναφορα στον Ζωγραφο και Αστυνομο εγινε για κατανοηση της εποχης απο τους νεους. φιλικα.xρηστος

Σχολιάστε