"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Τι γυρεύει ένας… Πομπήιος στη Σούδα;

 

 

 

  1. ΤΙ ΓΥΡΕΥΕΙ ΕΝΑΣ… ΠΟΜΠΗΙΟΣ ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ;

ΣΗΜΕΡΑ Τρίτη (29/9), η 115η Πτέρυγα Μάχης (Σούδα) έχει την τιμητική της! Θα είναι εδώ ταυτόχρονα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο Πρωθυπουργός της χώρας, οι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Δένδιας και Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος κ.ά. Για την έκτακτη παρουσία του κ. Πομπέο στην Κρήτη, λίγο πριν τις αμερικανικές εκλογές εικάζονται πολλά. Όπως ότι η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία (MDCA) χρειάζεται την ετήσια ανανέωσή της, με πρόσθετες φυσικά “διευκολύνσεις”, ή ότι ο προσεταιρισμός του ελληνοαμερικανικού λόμπι ξεκινάει από εδώ!

Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της νατοϊκής βάσης της Σούδας δεν ήταν και δεν είναι στα σχέδια καμιάς ελληνικής κυβέρνησης. Οιασδήποτε απόχρωσης και ιδεολογίας. Όμως, αναρωτιόμαστε σε τί μας χρειάζονται, όταν το ΝΑΤΟ μεροληπτεί πάντα εις βάρος μας; Είναι αμυντικός Οργανισμός και ποιών; Είναι επιθετικός Οργανισμός και εναντίον τίνος;

 

ΑΓΝΟΥΜΕ ειλικρινά, αν εμείς ως χώρα, με κάθε επικαιροποίηση της Βάσης της Σούδας, αποκομίζουμε κάποιο αντισταθμιστικό όφελος.

 

ΒΕΒΑΙΑ, για τους Αμερικανούς η ανανέωση της συμφωνίας είναι ζωτικής σημασίας (με δεδομένη την σπουδαιότητα της Βάσης λόγω θέσης, αλλά και το κλείσιμο άλλων δικών τους). Έτσι, θα ζητήσουν μεταξύ άλλων, η συμφωνία να μην ειναι ετήσια αλλά τριετής ή πενταετής.

 

ΕΙΝΑΙ πασιφανές πως οι Αμερικανοί θέλουν στη Σούδα τη δημιουργία μιας αεροναυτικής βάσης–μαμούθ με υπερσύγχρονα αεροσκάφη και πολεμικά πλοία, με ισχυρότατη δύναμη πυρός, για μια πιο δυναμική παρουσία στην Α. Μεσόγειο και τη Β. Αφρική. Θέλουν επίσης, το μοναδικό κρηπίδωμα (προβλήτα Κ-14) που μπορεί να δεχθεί πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα και πυρηνοκίνητα υποβρύχια, να επεκταθεί, ώστε να δέχεται περισσότερα πολεμικά πλοία κι άλλων χωρών. Την ώρα μάλιστα που αποσύρουν στρατεύματα από άλλες περιοχές (Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία), όχι μόνον επιθυμούν την παραμονή τους στη Σούδα, αλλά επιδιώκουν τη μεταφορά εκεί μέρους των δυνάμεών τους από άλλα σημεία της περιοχής.

 

ΑΥΤΟΙ θέλουν. Εμείς; Εμείς δυστυχώς δεν διαπραγματευόμαστε σχεδόν τίποτε! Μας μένει μόνον η φενάκη πως σε περίπτωση ελληνοτουρκικού πολέμου θα… επέμβουν οι Αμερικανοί υπέρ ημών! Αλίμονό μας, διότι οι Αμερικανοί-και κάθε άλλη δύναμη-το πρώτο που θα φροντίσει θα είναι η κατοχύρωση των συμφερόντων της. Ή μήπως όχι;

 

ΜΕ ΤΗΝ τελευταία “πολεμική” κρίση με την Τουρκία, έχουν αντιληφθεί άραγε οι “σύμμαχοί” μας τί παιχνίδι κυριαρχίας παίζεται στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου σε βάρος Κύπρου και Ελλάδας; Έχουμε εμείς αντιληφθεί τον πραγματικό ρόλο/μοχλό της Βάσης της Σούδας; ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ έχουν καταλάβει πόσο κακόπιστος και επικίνδυνος “σύμμαχος” είναι η νεοθωμανική Τουρκία του Ερντογάν; Ότι, η πολιτική “των ίσων αποστάσεων” απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία -που υιοθετούν, είναι άδικη και μπορεί τελικά να οδηγήσει σε σύγκρουση και διάλυση του ΝΑΤΟ;

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ πιο ωμή, ανήθικη και αισχρή στάση, αλλά και μεγαλύτερη αδικία στη διεθνή πολιτική σκηνή (και όχι μόνο), από του να κρίνεις με τον ίδιο τρόπο δυο ανόμοια πράγματα. Όπως, ας πούμε, να δέχεσαι ότι οι δυο χώρες (η μικρή γεωγραφικά/πληθυσμικά Ελλάδα και η μεγάλη Τουρκία), με διαφορετική προσφορά στον παγκόσμιο πολιτισμό και ανόμοια συμμετοχή (Τουρκία) σε όλους τους περί ελευθερίας και δημοκρατίας πολέμους της Δύσης, σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης, θα κριθούν κατά τον ίδιο τρόπο. (Στ.Γ.Κ.) (αδημ.)

————————————-

ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

 

-(και πάλι οι ΜΕΘ και ο Covid-19) Ευτυχώς στην Κρήτη τα κρούσματα του Covid-19 δεν βρίσκονται σε έξαρση. Προσωρινά, διότι αργότερα κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η νόσος. Δεν επιτρέπεται εφησυχασμός. Αντίθετα θα πρέπει να φροντίσουμε (Περιφέρεια, Υπουργείο Υγείας κ.λπ.) να γίνουν οπωσδήποτε οι αναγκαίες προσλήψεις για την επάνδρωση των υπό ίδρυση επιπλέον ΜΕΘ (έχει ξεκινήσει καμία;) στις νοσκομειακές μονάδες του νησιού. Και εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι για μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που θα πρέπει να έχει και “υπομονάδα” covid-19, απαιτείται σημαντικός αριθμός νοσηλευτών και γιατρών. Για παράδειγμα, χρειάζονται πάνω από οκτώ νοσηλευτές σε κάθε βάρδια, καθώς ένας νοσηλευτής, λόγω των μέτρων προφύλαξης, δεν μπορεί να παραμένει συνεχώς και πρέπει να εναλλάσσεται. Υπάρχει τέτοια μέριμνα;

 

-(οι άστεγοι και τα παγκάκια) Συνηθισμένο το φαινόμενο να βλέπουμε ανθρώπους να ξαπλώνουν στα παγκάκια μέρα μεσημέρι ή για ολόκληρη τη νύχτα. Είναι μια παράπλευρη απώλεια τόσο της οικονομικής κρίσης όσο και του καπιταλιστικού “ανθρωπισμού”. Στην πρώτη φωτογραφία (1, πλατεία 1866) ο άστεγος (;) όχι μόνο έχει την ομπρέλα ηλίου ανοιχτή πάνω του, αλλά έχει οργανώσει έτσι το παγκάκι, ώστε να είναι “σαν σπίτι”!

 

 

 

 

Η πενία τέχνας κατεργάζεται! Στη δεύτερη φωτογραφία (2, πλατεία Μητροπόλεως) τα παγκάκια κατά μήκος της πλατείας, απεριποίητα και εκτεθειμένα στον ήλιο και τις καιρικές συνθήκες, μάλλον δεν περιποιούν ιδιαίτερη τιμή για το Δήμο Χανίων.

 

 

Εντάξει, είπαμε πως δεν έχουμε τουρισμό εφέτος, αλλά η εικόνα αυτή δεν είναι κι ό,τι καλύτερο για όλους μας. (Στ.Γ.Κ.)


     


    Σχολιάστε