Το ηθικό πλεονέκτημα του Αφγανού (Τάκης Θεοδωρόπουλος, Κ, 18-9-20)
Posted on 19 Σεπ, 2020 in Κείμενα | 0 comments
ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟ ΣΤΟ ΣΑΡΚΑΣΜΟ ΤΟΥ!
Το ηθικό πλεονέκτημα του Αφγανού
18.09.2020 • “Καθημερινή”
Θύμωσε ο Αντώνης Λιάκος με τη Μόρια. Οχι, δεν θύμωσε με τους εμπρησμούς ούτε με τους «νεαρούς αλλοδαπούς» που συνελήφθησαν. Θύμωσε με αυτούς που τους συνέλαβαν. Κυρίως, δε, με τον κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος τους άρπαξε με τα γαμψά του νύχια, όπως τα μαύρα κοράκια τον αείμνηστο Δημητρόφ. Οχι, όχι, δεν πρέπει να αφήσουμε να πέσουν τα παιδιά αυτά στα αιματοβαμμένα χέρια του. Δεν είδατε τι έγινε με τον Κουφοντίνα; Τον άρπαξε, τον έριξε στο μπουντρούμι και τώρα ούτε μια άδεια δεν του δίνουν. Λογικό να θυμώσει ο κ. Λιάκος. Εκτός του ότι είναι πάντα θυμωμένος, καθότι συνεπής στις ιδέες του, έχει και έναν επιπλέον λόγο. Οι συλλήψεις των «νεαρών αλλοδαπών» υπονομεύουν το σχέδιο ανάπτυξης που έχει εκπονήσει ο ιστορικός για τη χώρα. Προ καιρού είχε γράψει ότι οι μετανάστες θα βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τον δημογραφικό της μαρασμό. Και τώρα, ω της φρίκης, κάποιοι τραυματίζουν καίρια την αναπαραγωγική μηχανή του κ. Λιάκου επιτιθέμενοι στο άνθος της. Τους συλλαμβάνουν ως εμπρηστές. «Ας είμαστε και λίγο αθρώποι», που λέει και ο Σεφερλής. «Αν ήμουν 16 ή 17 ετών και είχα περάσει όσα πέρασαν αυτοί, κι εγώ φωτιά θα έβαζα», είπε. Το μελό είναι ένα καλό περιτύλιγμα για την αναπαραγωγή. Και, εννοείται, καλεί το έθνος να συμπαρασταθεί στο «άνθος του Αφγανιστάν». Αμέσως μετά, βέβαια, αντιλαμβανόμενος τη «χοντράδα», διορθώνει. «Δεν είπα να βάλουν φωτιές». Λογικόν. Ο κ. Λιάκος δεν είναι 17 ετών και δεν έχει περάσει ό,τι πέρασαν. Μια ζωή πανεπιστημιακός ο άνθρωπος.
Δεν θα είχα ασχοληθεί με τον θυμό του, αν δεν θεωρούσα ότι με τον τρόπο του προσπαθεί να καθοδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τα παρελκόμενά του. Συμπαράσταση στους εμπρηστές της Μόριας; Πού είναι το κακό; Σε πόσους εμπρηστές, από το 2008 ώς τη Μαρφίν και δεν ξέρω τι, έχει συμπαρασταθεί η ριζοσπαστική Αριστερά; Στην περίπτωση αυτή, μάλιστα, υπάρχει και ένα ισχυρό άλλοθι. Τα «παιδιά» που έκαψαν τη Μόρια είναι Αφγανοί, άρα μετανάστες. Αρα διαθέτουν το πολύτιμο μέταλλο της Αριστεράς, το «ηθικό πλεονέκτημα». Λιγότερο ή περισσότερο αφελείς, λιγότερο ή περισσότερο πονηροί, λιγότερο ή περισσότερο θυμωμένοι, ψάχνουν στο άνθος του Αφγανιστάν το χαμένο άρωμα του δικού τους άνθους, το ηθικό πλεονέκτημα.
Θα μου πείτε, όσο θυμωμένος και αν είναι ο κ. Λιάκος, παραμένει ένας πανεπιστημιακός ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους. Και υποθέτω ότι κάποιοι εκεί στην Αριστερά θα έχουν αντιληφθεί ότι οι μετανάστες, ως υποκατάστατο του προλεταριάτου, έχουν τα όριά τους ως ηθικό πλεονέκτημα. Υπάρχει και το πρόβλημα της μετάφρασης. Το ηθικό του πλεονέκτημα, ο νέος Αφγανός πρέπει να το μεταφράσει στη δική μας γλώσσα, ας είναι και τα αγγλικά. Μια γλώσσα που ανήκει σε άλλη ήπειρο από το κήρυγμα του ιμάμη του.
————————————————————————————————————–
Τι θα έπραττε ο κ. ΛΙΑΚΟΣ, καθηγητής κατά τα άλλα, αν συνέβαινε να είχε γεννηθεί σε χρόνους δίσεκτους, όπως εμείς τα “παιδιά του λεγόμενου εμφυλίου;
Διαβάστε παρακάτω μια επιστολή-σχόλιο ενός παλιού παιδοπολίτη που μεταφέρθηκε και έζησε βίαια σε “ευτυχισμένη σταλινική χώρα και θα αντιληφθείτε το τί είναι θεωρία και τι αριστερή πράξη:
Μπουρλοτιέρης του «Κοσσιούσκο»!..
Κύριε Διευθυντά,
Γνωστός αριστερός καθηγητής είπε ότι και αυτός αν βρισκόταν στη θέση του νεαρού Αφγανού, θα έβαζε φωτιά στη δομή της Μόριας.
Τον Νοέμβριο του 1949, το πολωνικό φορτηγό και εν μέρει επιβατηγό πλοίο «Κοσσιούσκο», χωρητικότητας 1.500 ατόμων, με απαίτηση των Ελλήνων κομμουνιστών και παρά τις σφοδρές αντιρρήσεις του Πολωνού καπετάνιου μετέφερε από το Δυρράχιο της Αλβανίας, 3.000 άτομα, από τα οποία τα περισσότερα είχαν απαχθεί βιαίως από παραμεθόριες περιοχές, που ήλεγχαν στρατιωτικά οι αντάρτες του λεγόμενου Δ.Σ.Ε. και μετεφέρθησαν στις «Λαϊκές Δημοκρατίες» σαν λάφυρα του «απελευθερωτικού» τους αγώνα. Ακριβώς όπως το 587 π.Χ. ο βασιλεύς των Βαβυλωνίων Ναβουχοδονόσωρ μετέφερε συλλήβδην τους Εβραίους εις την Βαβυλώνα.
Το ταξίδι κράτησε 12 μερόνυχτα και μας αποβίβασε στο πολωνικό λιμάνι Γκντάνσκ. Μεταξύ των ακουσίων επιβατών ήταν και ο υποσημειούμενος ηλικίας 5 ετών τότε! Οι συνθήκες της διαδρομής; πείνα και δίψα, έμετος και ζάλη και ανυπόφορη βρώμα και δυσωδία. Περνώντας από το Γιβραλτάρ ένας μακρινός συγγενής μου, ο μπαλωματής Σωτηρέλης Βενέτης, είπεν αφελώς ότι οι Άγγλοι θα διενεργήσουν αυτοψία επί του πλοίου και θα επιστρέψουμε έτσι στην Ελλάδα. Αυτό εθεωρήθη από την κομματική ηγεσία του πλοίου (γιατρός Μπαρτζιώτας, Μαλεζάς και Λάμπρος Σαμπάνης) «δάχτυλος της αντίδρασης» και ο άτυχος Σωτηρέλης εγκλείεται στην Ουγγαρία, όπου καταλήξαμε, σε φυλακή επί 4 χρόνια, χωρίς δίκη.
Διερωτώμαι, αν σύμφωνα με την λογική του κ. καθηγητή είχα την ηλικίαν του νεαρού Αφγανού, κατά την βίαιη μεταφορά μου, από τους «Ιππότες» του Δ.Σ.Ε., από τα βουνά της Μουργκάνας, σε μια άγνωστη χώρα, εν αγνοία του πατρός μου, θα έπρεπε να ενεργήσω ως μπουρλοτιέρης του «Κοσσιούσκο»;
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία