"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Η κα ΠτΔ, το Καστελόρριζο, κι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ (Χ.ν., 17-9-18)

 

 

 

 

  1. Η ΠτΔ, κα ΑΙΚ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΡΙΖΟ

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου (φωτό), στην αποκορύφωση της κρίσης με την Τουρκία, έδειξε με την επίσκεψή της (13-14/9) στο Καστελόρριζο ότι, όχι μόνο η Ελλάδα δεν φοβάται τους λεονταρισμούς της γείονας χώρας, αλλά κι ότι τιμά κάθε νησί -μικρό, μεγάλο ή ελάχιστο- της ελληνικής επικράτειας.

 

ΠΑΡΑ, λοιπόν, τους βρυχηθμούς των Τούρκων περί εφόδου του Oruc Reis και της πολεμικής κουστωδίας του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα του Καστελόρριζου, η κα ΠτΔ έκανε μια κίνηση θάρρους και υψηλού συμβολισμού: Το πρόγραμμα επίσκεψης ακριβώς τις μέρες απειλών, δεν ήταν μια απλή κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των πεσόντων-για την 77η επέτειο από την απελευθέρωση του νησιού- μετά τη δοξολογία στην εκκλησία των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Το πρόγραμμα περιλάμβανε και επίσκεψη σε πολεμικά πλοία που βρίσκονταν στο λιμάνι, αλλά και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της Κυράς της Ρω (στη Ρω). Επιπλέον και επίσκεψη (14 Σεπτεμβρίου) στο σχολείο του Καστελόρριζου.

 

… ΜΙΑ πρόεδρος χαμηλών τόνων, χωρίς αντι-προκλήσεις, χωρίς απαντήσεις σε υβριστικούς για τον ελληνικό λαό, την κυβέρνηση και τα στρατεύματα, τουρκικούς χαρακτηρισμούς. Χρησιμοποιεί απλά επιχειρήματα βασισμένα στο διεθνές δίκαιο, έχοντας βαθιά γνώση της ιστορίας και επίγνωση της κατάστασης.

 

ΑΝΤΙΘΕΤΑ, ο Τούρκος πρόεδρος μοιάζει να θέλει να οδηγήσει επί τούτου τα πράγματα στα άκρα, ώστε να διαμορφωθεί αναγκαίο σκηνικό σύγκρουσης, με επίκεντρο το Καστελλόριζο. Εξάλλου, η μακροχρόνια στρατηγική διεκδικήσεων των Τούρκων, η «προβολή ισχύος» με τις παράνομες έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, Κύπρο και Αιγαίο, αποτελεί οργανικό κομμάτι της συνολικότερης προσπάθειας της Τουρκίας να αυτοπροβληθεί ως «περιφερειακή δύναμη» που όλοι πρέπει να αναγνωρίζουν και να σέβονται!

 

ΝΑ, ΟΜΩΣ που ένα μικρό νησί στέκεται εμπόδιο στα σχέδιά τους. Οι Τούρκοι έχουν αναγάγει σε κομβικό σημείο της διαμάχης τους με την Ελλάδα, είδικά μετά το τουρκολιβυκό παράνομο σύμφωνο, την αμφισβήτηση κυριαρχίας του Καστελόρριζου -όπως είχαν κάνει και με τα Ίμια (1996). Πιστεύουν ότι το Καστελόρριζο είναι η λυδία λίθος που θα τους επιτρέψει, εφόσον το “γκριζάρουν” (ή το καταλάβουν), να διεκδικήσουν “νόμιμα” τους ενεργειακούς πόρους της περιοχής με ταυτόχρονη προβολή των νεοθωμανικών επιδιώξεων και των ηγεμονικών βλέψεών τους στη Μεσόγειο. Αλλά οι Έλληνες αποδεικνύονται μάλλον “σκληρό καρύδι” στις φιλοδοξίες τους. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 

—————————————

 

  1. ΝΕΟ-ΣΥΡΙΖΙΩΤΙΚΑ

 

Δεκατέσσερις μήνες μετά τις εκλογές του 2019, η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, όχι μόνο δεν δείχνει να ανακάμπτει από την εκλογική ήττα, αλλά μοιάζει ολοένα και πιο προβληματική.

 

Ουσιαστικά, αντί να φθείρεται η κυβέρνηση, όπως θα περίμενε κανείς μετά από ένα χρόνο στην εξουσία, υπάρχει το φαινόμενο να φθείρεται η αξιωματική αντιπολίτευση και να ανέρχεται δημοσκοπικά η κυβέρνηση! Μάλιστα σε μια περίοδο όπου οι δοκιμασίες για τη χώρα είναι τεράστιες και οι προκλήσεις για την κυβέρνηση ιδιαίτερα δύσκολες (κορωνοϊός, οικονομία, προσφυγικό, τουρκική απειλή πολέμου), θα περίμενε κανείς μια πιο συγκροτημένη αντιπολίτευση.

 

Κι όμως, σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το ποσοστό στην πρόθεση ψήφου υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, φθάνει μόλις το 19,8%, κάτι που προφανώς αποτελεί “την κορυφή του παγόβουνου”: κάτι δεν πάει καλά στον εσωκομματικό κόσμο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Κοντά δε στα άλλα, είχαμε και την αλλαγή της “μορφής” των συμβόλων του κόμματος (φωτό), με το σιβυλλικό (ή μήπως σουρεαλιστικό;) δήθεν λευκό αστέρι με το γράμμα Σ και Υ, αλλά και την υιοθέτηση εξολοκλήρου πια του κατακόκκινου χρώματος, ως φόντο. Η θυμηδία και το σκληρό κριτικό πνεύμα στην “καινοτομία” του κόμματος δεν έλειψαν από το διαδίκτυο. (Στ.Γ.Κ.)

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ,

To 88.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω”.

Αλλά, εκείνο το διαζευτικό ή, τι το χρειαζόμαστε άραγε;

Βασικό “υποκείμενο νόσημα” της κοινωνίας δεν είναι, άραγε, να είσαι απλά και μόνο 70 ετών και μάλιστα επιζών του κορωνοϊού;

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

——————————————

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟ:

https://www.iefimerida.gr/politiki/mia-toy-pseyti-dyo-toy-pseyti-k-tsipra

     


    1 σχόλιο

    1. τασος σταυροπουλος

      Για το ξεκαθαρο και καλογουστο γραμμικα αστερι μεσα σ ενα τοσο δωρικο φοντο αξιζει το ευγε ο γραφιστας. Τωρα αν το αγνο κοκκινο-απλως χρωμα ειναι-δημιουργει σε μερικους αρνητικη προληπτικη διαθεση δικαιωμα τους.Κρινουμε-για μενα θετικο-το αποτελεσμα.Εχουμε μια καλη θαλασσογραφια και επειδη μας παραπεμπει σε καποιο πνιγμο προσπαθουμε με μια παραφιλολογια ν αποδειξουμε πως ο πινακας δεν ειναι καλος.Παραμενει ο ιδιος απλως εμεις αναγουλιαζουμε. φιλικα τασος

    Σχολιάστε