"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας (Χ.ν., 10-9-20)

 

 

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δυστυχώς δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη σε μια αρραγή πολιτική οντότητα, όπως ας πούμε οι ΗΠΑ. Γι αυτό και είναι τρομερά δυσκίνητη στις αποφάσεις της, πόσο μάλλον στην εφαρμογή των κυρώσεών της.

 

Είδατε πόσο διαφορετική ήταν η αντίδρασή της για τα γεγονότα στη Λευκορωσία, σε σχέση με την τουρκική βουλιμία στην Ανατολική Μεσόγειο; Βλέπετε τη σφοδρή αντίδραση της Γερμανίας σήμερα, που απειλεί τη Ρωσία με άμεσες κυρώσεις, αν δεν δοθούν εξηγήσεις για τη δηλητηρίαση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ναβάλνι; Διαβάσατε τη γερμανική ανακοίνωση –ταπεινωτική πέρα για πέρα- που καλεί Ελλάδα, Γαλλία και Τουρκία να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση;

 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτές τις αντιδράσεις-κυρίως της Γερμανίας. Ενας είναι ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν αποκτήσει ακόμη συνείδηση του τί σημαίνει να είσαι “ευρωπαίος πολίτης” (citoyen européen). Όλες ή σχεδόν όλες οι χώρες της EE είναι ταμπουρωμένες πίσω από τη λέξη έθνος.

 

Δεύτερος λόγος είναι ότι δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή αποτρεπτική δύναμη σε περίπτωση προσβολής ενός ή ταυτόχρονα δυο μελών της Ένωσης (όπως συμβαίνει σήμερα με τις Ελλάδα και Κύπρο) από έναν ξένο εισβολέα (Τουρκία). Ένας τρίτος λόγος αδυναμίας “ευρωπαϊκής αντίδρασης” είναι τα εκατομμύρια Τούρκων μεταναστών στη Γερμανία που επηρεάζουν τις εκάστοτε εκλογές, και φυσικά είναι κάτι που αποθρασύνει τους Τούρκους.

 

Εξάλλου, η κα Μέρκελ δεν επιθυμεί, λέει, έναν πόλεμο στη διάρκεια της προεδρίας της χώρας της στην ΕΕ. Αλλά, η πολιτική “κατευνασμού και διαλόγου” που επιθυμεί να εφαρμόσει η κα καγκελάριος, είναι μια φαινάκη: γνωρίζει άριστα πως για την εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής διπλωματίας κατευνασμού, απαιτείται ισχυρή ενιαία ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη. Εξάλλου, ένας πόλεμος τί είναι, αν δεν είναι η συνέχιση της διπλωματίας “με άλλα μέσα”;

 

Το χειρότερο όλων είναι ότι, ακόμη κι αν η ΕΕ συμφωνήσει για την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, αυτή η απόφαση πρέπει να ληφθεί ομόφωνα! Κάτι που είναι δύσκολο να επιτευχθεί, όταν υπάρχουν χώρες (Σουηδία, Δανία, Μάλτα κ.λπ.) που είτε λόγω αποστάσεως από τα δρώμενα, είτε λόγω κρατικών συμφερόντων τους, θεωρούν την υπόθεση “διμερή” (όχι ευρωπαϊκή);

 

Τελευταίος σημαντικός λόγος, κατά την άποψή μας, για την μη αισιόδοξη έκβαση των πραγματων στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο είναι η “νατοϊκή θεώρηση” της σύγκρουσης που βαραίνει έμμεσα υπέρ των Τούρκων.

 

…Πόσες από τις παραπάνω παραμέτρους είμαστε σε θέση να ανατρέψουμε τώρα; Ξέρετε, με ευχολόγια κανείς και ποτέ δεν μπορεί να ασκήσει σοβαρή πολιτική, όπως “με… π@@@ές κανείς δεν βάφει αυγά”!

 

Γι αυτό, ας κρατούμε μικρό καλάθι από την απόφαση της ΕΕ.(Στ.Γ.Κ.)

——————————

 

ΔΩΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

 

Η χώρα μας, κάθε φορά που κινδύνευε από επιθέσεις ξένων, είχε με γάλους δωρητές, τους λεγόμενους και εθνικούς “ευεργέτες”. Οι περισσότεροι-κυρίως Ηπειρώτες-πρόσφεραν περιουσίες ολόκληρες που είχαν αποκτηθεί με σκληρή δουλειά και στερήσεις. Θυμηθείτε τον Αβέρωφ και το πολεμικό καράβι με την ένδοξη ιστορία του.

 

… Σε λίγες μέρες, κατά πληροφορίες της και ελληνόφωνης εφημερίδας “Νέος Κόσμος”, η ελληνική πολιτεία θα κάνει γνωστό τον τραπεζικό λογαριασμό όπου ο Ελληνισμός της διασποράς-και όχι μόνο- θα μπορέσει να καταθέσει χρήματα για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας… Ελπίζουμε πως η έκκληση θα βρει ανταπόκριση σε “έχοντες και κατέχοντες”, ημεδαπούς και αλλοδαπούς, αλλά και στον απλό λαό που αγαπά την πατρίδα. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

——————–

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

Η Τουρκία, λέει, δεν συζητά καν να αποσύρει τα πολεμικά της πλοία από τις ελληνικές θάλασσες, για να ανοίξει κάποιος δίαυλος “διαλόγου”. Παράλληλα δηλώνει “διαλλακτική” σε διάλογο καταγγέλλοντας την Αθήνα για αδιαλλαξία!

 

Αυτή η τακτική της γείτονας θυμίζει εκείνη των παλαιών συνδικαλιστών επί ΠΑΣΟΚ, που κατέβαζαν για ψύλλου πήδημα τον κόσμο σε διεκδικητικές απεργίες με το επιχείρημα: “Είμαστε ανυποχώρητοι στα αιτήματά μας (“Δεν υποχωρούμε, αν δεν δικαιωθούμε”!), “όμως το Υπουργείο δεν θέλει διάλογο μαζί μας”!

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 


 

  1.  

 


Σχολιάστε