"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Η επικαιρότητα της Συνθήκης της Λωζάννης (1923)

 

 

 

 

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΜΙΑΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ

 

ΟΛΕΣ οι ενέργειες, οι προκλήσεις και οι τελευταίοι λεονταρισμοί των Τούρκων στη Μεσόγειο γίνονται τόσο για την αύξηση της δημοτικότητας του Ερντογάν που κατρακυλά με την τουρκική λίρα, όσο και για το “ό,τι ήθελε προκύψει” από πλευράς διπλωματίας. Ένας από τους πολλούς και επίμονους στόχους των Τούρκων είναι η αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης (1923), ώστε να ξαναμοιραστεί το Αιγαίο και η ανατολική Μεσόγειος, με άλλους όρους!

 

ΔΕΝ ενδιαφέρει τον Ερντογάν αν στις παράνομες απαιτήσεις του, έχει εναντίον του Ε.Ε. και ΗΠΑ. Η έπαρσή του καταλήγει σε σημείο που να εγγίζει την αρχαία ύβρη. Και βέβαια η αλαζονεία πληρώνεται.

[Η Συνθήκη της Λωζάννης καθόρισε τα σημερινά σύνορα της Τουρκίας, μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1920) και τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922). Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδος–Τουρκίας ήταν ένα μέρος της Συνθήκης που χειρίστηκε με αξιοθαύμαστη επιδεξιότητα και υπεράνθρωπο σθένος ο Ελ. Βενιζέλος. Από τη μία είχαμε στις διαπραγματεύσεις τη Βρετανική Αυτοκρατορία, τις χώρες Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ελλάδα, Ρουμανία και το τότε Σερβικό–Κροατικό–Σλοβενικό κράτος κι από την άλλη βρισκόταν η Τουρκία του Κεμάλ. Μια τέτοια Συνθήκη-έστω με επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά- δεν αλλάζει εύκολα. Το Δίκαιο των Συνθηκών ορίζει πως δεν αναθεωρούνται οι Συνθήκες που ορίζουν τα σύνορα!]

 

 

 

Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ πρόβλεψη της Συνθήκης της Λωζάννης (ενότητα VI), ήταν η σχετική με την ανταλλαγή των πληθυσμών -όχι μόνο των ελληνοτουρκικών. Προβλεπόταν επίσης αμοιβαίες ρυθμίσεις για την προστασία της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη και αντίστοιχα της μουσουλμανικής -όχι τουρκικής- της Δυτικής Θράκης.

 

ΑΛΛΑ ποιος λησμονεί το τουρκικό μένος εναντίον του ελληνικού στοιχείου στην Πόλη (πογκρόμ-”Σεπτεμβριανά”- του 1955, με πρόφαση το Κυπριακό); Δεν ήταν μια νέα “εθνοκάθαρση” από πλευράς Τουρκίας; Σύμφωνα δε με τη Συνθήκη της Λωζάννης, στο άρθρο 38 (περί προστασίας των μειονοτήτων) αναφέρονται: «Η τουρκική κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωσιν να παρέχη εις πάντας τους κατοίκους της Τουρκίας πλήρη και απόλυτον προστασίαν της ζωής και της ελευθερίας αυτών, αδιακρίτως γεννήσεως, εθνικότητος, γλώσσης, φυλής ή θρησκείας».

 

ΤΡΑΓΙΚΗ ειρωνεία η όλη-γνωστή πια-μετέπειτα στάση της τουρκικής κυβερνησης απέναντι σε ό,τι της θύμιζε ελληνισμό, αρχής γενομένης από τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού…

Σε δυο χρόνια Ελλάδα και Τουρκία θα “γιορτάσουν” την επέτειο της περίφημης Συνθήκης. Οι Τούρκοι φιλοδοξούν, με φιέστες και κραυγές, να την έχουν ανατρέψει. Μήπως, εμείς ως απάντηση θα πρέπει να την προβάλλουμε διεθνώς σε όλες τις λεπτομέρειές της; Μήπως θα έπρεπε να γυριστεί μια νέα κινηματογραφική ταινία, ή μια δυνατή τηλεοπτική σειρά, με το τεράστιο έργο που επέτυχε ο Ελ. Βενιζέλος, ώστε να μάθουν οι νεότεροι την ιστορία μας; (Στ.Γ.Κ.)

 

  1. ΜΙΚΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  2. -(δήλωση Πάπα) «Παρακολουθώ με ανησυχία τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και απευθύνω έκκληση για εποικοδομητικό διάλογο και σεβασμό του διεθνούς δικαίου για την επίλυση των διενέξεων που απειλούν την ειρήνη των ανθρώπων σε αυτή την περιοχή» (Πάπας Φραγκίσκος Α’, 31-8-20, σε ανάρτησή του). Ναι! Tην παραπάνω δήλωση του Πάπα έσπευσε να… αγκαλιάσει η Αγκυρα, δείχνοντας, παράλληλα, την Ελλάδα ως υπαίτιο της έντασης! [Αλλά, “Φωνάζει ο κλέφτης να φύγει ο νοικοκύρης”!]
  3. -(Ερντογάν) Κι έτσι κι αλλιώς, σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις του γερμανικού Τύπου, ευσεβής πόθος του Ερντογάν είναι να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, προκειμένου να μας οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις με τους δικούς του όρους! Το σχέδιο, αν και απορρίφθηκε από τους στρατηγούς του (η πραγματοποίησή του θα σήμαινε διάλυση του ΝΑΤΟ και μια σειρά αρνητικών εξελίξεων για Τουρκία και Ελλάδα), έχει “κολλήσει” στο μυαλό του Ερντογά! [Η τρέλα του “μεγαλείου”, ή το μεγαλείο μιας τρέλας;]

 

  1. -(κορωνοϊός) «Η ημέρα που θα νικήσουμε την πανδημία δεν θα είναι απαραίτητα όταν θα έχουμε το εμβόλιο. Θα είναι όταν θα μάθουμε να ζούμε με την πανδημία, και αυτό μπορεί να είναι αύριο». Αυτά δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, στο Sky News.[Αλλά, ή θα μάθουμε να ζούμε με τους ιούς καταπολεμώντας τους, ή οι ιοί θα μας εξαφανίσουν ως είδος.] (Στ.Γ.Κ.)

 

 


Σχολιάστε