Σχόλια: κορωνο-ηλίθιοι, σχολεία, ποίηση (Χ.ν., 1-9-20)
Posted on 1 Σεπ, 2020 in Σχόλια | 0 comments
- ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΥΔΟΝΙ
- ΛΙΓΗ σημασία έχει, αν το κουδούνι χτυπήσει στις 7 ή στις 14 Σεπτεμβρίου. Τα πραγματικά προβλήματα της Παιδείας παραμένουν αμετακίνητα-ή και επιδεινώνονται- εδώ και δεκαετίες.
- Απλά, με την πανδημία προστέθηκαν κι άλλα: δεν γίνονται προσλήψεις μονίμων εκπ/κών παρά μόνο αναπληρωτών, το υπάρχον προσωπικό είναι ήδη “γερασμένο”, συντηρείται η εμμονή στο εξετασιοκεντρικό μοντέλο με αποτέλεσμα, τα μεν φροντιστήρια να απολαμβάνουν τις επιτυχίες των παιδιών, τα δε σχολεία του δημοσίου να “καρπώνονται” τις αποτυχίες! Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με τα ολοήμερα σχολεία, την ενισχυτική διδασκαλία, τους παιδικούς σταθμούς, τα σχολεία ειδικής αγωγής, την αξιολόγηση κ.λπ.
- Ο ΜΕΣΟΣ όρος ηλικίας των εκπαιδευτικών σήμερα στη χώρα μας είναι 50-52 ετών. Υπάρχουν δηλαδή εκπαιδευτικοί που έχουν σχεδόν 40 ή και 50 χρόνια διαφορά από τα παιδιά που καλούνται να εκπαιδεύσουν! Οι περικοπές που έγιναν στη διάρκεια των μνημονίων και της πανδημίας σε διδακτικό προσωπικό, μισθούς, προγράμματα, μαθήματα κ.ά., προκαλούν χαώδη κατάσταση με την εκάστοτε έναρξη. Τα προβλήματα στην ανώτατη Εκπαίδευση παραμένουν τα ίδια, αποδεικνύοντας ότι δεν έφταιγε μόνο το πανεπιστημιακό άσυλο αλλά και οι νοοτροπίες που δεν αλλάζουν.
- ΑΠΛΑ ο κορωνοϊός, με οποιαδήποτε κυβέρνηση, αποκαλύπτει το πόσο μεγάλη “ασθενής” είναι η ελληνική δημόσια Εκπαίδευση. Καλές οι μάσκες, καλές οι αποστάσεις και τα αντισηπτικά στα σχολεία. Αλλά και ένας -επιτέλους- εθνικός, διακομματικός σχεδιασμός για το τι Παιδεία θέλουμε στον τόπο, για τα επόμενα τουλάχιστον 10-15 χρόνια, δεν θα ήταν κάτι καλύτερο; (Στ.Γ.Κ.)
—————————-
Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ
ΜΕ την οξύτατη ελληνοτουρκική κρίση και την ολούθε πίεση, πολλοί θα έρθουν να μας κάνουν τον “σύμμαχο” και τον “φίλο”. Έτσι γινόταν, έτσι γίνεται και θα γένεται πάντα. Αλλά στη διεθνή πολιτική οι φιλίες κι οι συμμαχίες είναι πρόσκαιρες, ενώ τα συμφέροντα μόνιμα. Αυτό το γνώριζε πολύ καλά ο Ελ. Βενιζέλος που δρούσε ανάλογα κι αυτό οφείλουν να γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική της χώρας.
Σ’ ΑΥΤΗ τη γωνιά της Μεσογείου ο Ελληνισμός παραμένει αδιάλειπτα πάνω από 3.000 χρόνια, με επισφαλείς πάντα γειτόνους. Μάθαμε άραγε να ξεχωρίζουμε φίλους από “φίλους” και συμμάχους από “συμμάχους”;
ΠΑΝΩ από 40 χρόνια τώρα, μας προειδοποιεί κι ο ποιητής. Ας τον ξαναπροσέξουμε:
“Έφτασαν/ ντυμένοι «φίλοι»/ αμέτρητες φορές οι εχθροί μου τα παμπάλαια δώρα προσφέροντας. Και τα δώρα τους άλλα δεν ήτανε/ παρά μόνο σίδερο και φωτιά…” (Οδ. Ελύτης, “Άξιον Εστί”, Ίκαρος, 1980, σ. 42)
ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ μόνο πόσους εμφυλίους περάσαμε μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό. Θυμηθείτε τη Μικρασιατική Καταστροφή, τα Σεπτεμβριανά, τους Αττίλες στην Κύπρο, τα Ίμια, το Μακεδονικό και… έπεται συνέχεια. Προσοχή, λοιπόν σε φιλίες και συμμαχίες! (Στ.Γ.Κ.)
—————————
ΟΙ ΚΟΡΩΝΟ-ΗΛΙΘΙΟΙ
ΕΝΩ καταγράφεται ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε όλο τον πλανήτη (κρούσματα πάνω από 25 εκατομμύρια, θάνατοι πάνω από 860.000), ετερόκλητα πλήθη διαδηλωτών, με ακροδεξιούς εξτρεμιστές, συνωμοσιολόγους, υποστηρικτές του αντιεμβολιαστικού κινήματος, αντιμεντιοκράτες (media is the virus!), αλλά και πολίτες που θεωρούν ότι τα περιοριστικά μέτρα πλήττουν την ιδιωτική ζωή τους, παραμερίζουν τις μεταξύ τους διαφορές για να κατεβούν, σαν άλλοι “ψεκασμένοι”, στους δρόμους. Εναντίον τίνος; Μάλλον εναντίον ενός “αόρατου” εχθρού που άλλοτε ονομάζουν «κράτος», άλλοτε “μίντια”, άλλοτε «Μπιλ Γκέιτς», άλλοτε «παγκόσμια συνωμοσία». Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων χρησιμοποιούν το διαδίκτυο (που οι ίδιοι κατηγορούν!), όχι μόνο για να συντονίσουν τις ενέργειές τους, αλλά και για να προσελκύσουν περισσότερους θιασώτες των ιδεοληψιών τους.
ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ονομάζονται “Cov-idiots” (=κορωνοηλίθιοι), επειδή εθελοτυφλούν στη μόνη απτή πραγματικότητα: τον αυξανόμενο αριθμό νεκρών! Το θλιβερότερο είναι ότι μέσω διαδικτύου “πληροφορούμαστε” ότι υπάρχουν πάνω από 2.000 θεωρίες συνωμοσίας! Το συγκεκριμένο νούμερο προέκυψε από έρευνα που πραγματοποίησαν επιδημιολόγοι και κοινωνιολόγοι, αναλύοντας ό,τι σχετικό κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά ανέκαθεν αυτό δεν συνέβαινε; Σε εποχές που δεν υπάρχει “λογική” εξήγηση ενός φαινομένου (πανδημία, φυσικά ή αστρικά φαινόμενα κ.ά.), η αναζήτηση της εξήγησής τους δεν αναγόταν είτε σε μάγισσες/αποδιοπομπαίους τράγους, σε “ξένο δάκτυλο” ή σε απίθανες θεωρίες συνωμοσιολογίας; (Στ.Γ.Κ.)