"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Φόβος και τρόμος διαρκείας (Χ.ν., 20-8-20)

 

 

 

ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΣ…

 

Ο ΦΟΒΟΣ κι ο τρόμος των κυβερνήσεων είναι η κατάρρευση του εθνικού συστήματος υγείας που διαθέτουν, σε περίπτωση ενεξέλεγκτης εξέλιξης της πανδημίας.

 

Ο ΦΟΒΟΣ και το άγχος της ελληνικής κυβέρνησης η αυξητική τάση των κρουσμάτων τον Αύγουστο (269 κρούσματα την 18/8/20)

 

ΣΤΟ πρώτο κύμα του κορωνοϊού είδαμε συστήματα υγείας μεγάλων χωρών (ΗΠΑ, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, ΗΒ, Βραζιλία κ.ά.) να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις εκείνων των ημερών, με συνέπεια να έχουν εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς.

 

ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ υγείας (εθνικά, ημιεθνικά ή ιδιωτικά) σε όλο τον κόσμο έχουν εγγενείς αδυναμίες: δημιουργούνται για να αντιμετωπιστούν τρέχουσες ανάγκες (εποχικές ιώσεις ή άλλα συνήθη προβλήματα υγείας), χωρίς να προβλέπουν μελλοντικές έκτακτες καταστάσεις, όπως μια πανδημία.

 

ΕΠΙΣΗΣ, τα περισσότερα συατήματα υγείας τείνουν να ιδιωτικοποιούνται, ώστε το κράτος να επιβαρύνεται όσο το δυνατό λιγότερο οικονομικά. Η λεγόμενη “συμμετοχή” του ασφαλισμένου (ποσόστωση) συνεχώς μειώνεται, έτσι που ένας, ας πούμε συνταξιούχος Έλληνας, ενώ πλήρωνε μια ζωή για να έχει αξιοπρεπή ασφάλεια στα γεράματά του, τώρα καλείται να ακριβοπληρώνει από την τσέπη του σχεδόν τα πάντα.

 

ΑΥΤΟ πάντα συνέβαινε, σήμερα δε με τον κορωνοϊό περισσότερο. Ανέκαθεν οι ανάγκες του τώρα στην υγεία ήταν άπειρες, ενώ οι προσφερόμενοι κρατικοί πόροι ελλιπείς. Μπορεί, με τα φάρμακα και τις διάφορες νοσηλείες, το προσδόκιμο ζωής των πολιτών να έχει παραταθεί, όμως οι πολίτες -ειδικά οι άνω των 70- όλοι τους έχουν κάποιο “υποκείμενο νόσημα”. Γι αυτό και είναι πιο ευάλωτοι σε πανδημίες τύπου Covid-19.

 

ΑΥΤΟ που χρειάζεται τώρα με την έξαρση του κορωνοϊού στην πατρίδα μας, και μάλιστα εν αναμονή ενός “σφοδρού” κύματος σε κρούσματα το φθινόπωρο, εκτός από την πυκνή ενημέρωση, είναι η πύκνωση των ΜΕΘ στα νοσοκομεία και οι αναγκαίες προσλήψεις υγιεινομικού προσωπικού. Πριν βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση άλλων κυβερνήσεων.

 

ΕΤΣΙ κι αλλιώς οφείλουμε να μάθουμε να ζούμε με νέες ιώσεις (πιθανόν πανδημικές), οπότε τα συστήματα υγείας θα πρέπει να προσαρμοστούν και γι’ αυτά τα φαινόμενα. (Στ.Γ.Κ., www. stcloris.gr)

 

 

 

 

—————————–

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

  • (ερείπιο) Στην πόλη υπάρχουν πολλά ετοιμόρροπα κτήρια (δημόσια και ιδιωτικά) των οποίων την επικινδυνότητα καλόν είναι να επισημάνει κάποιος φορέας κρατικός (φωτο, 1, δίπλα από το παλιό ΙΚΑ επί της Σολωμού). Σκεφθείτε την περίπτωση κάποιου σεισμού…


  • Ας μην ενεργούμε “κατόπιν εορτής”, όταν δηλαδή έχει συμβεί κάποιο ατύχημα από αποκόλληση τμημάτων και πτώση, ή κατάρρευση.

 

  • (μιναρές) Ο μιναρές στη Σπλάντζια (φωτό, 2, ιερός Ναός Αγ. Νικολάου) είναι εμβληματικός.
  • Μάλιστα επισκευασμένος και ορθούμενος δίπλα από το καμπαναριό της Εκκλησίας, δεν δηλώνει τίποτε άλλο παρά την ανεκτικότητα και την ειρηνική συνύπαρξη των δυο θρησκειών-αν και μουσουλμανική κοινότητα σήμερα στα Χανιά δεν υπάρχει. Εμείς σεβόμαστε τα μνημεία των άλλων, οι άλλοι;

 

  • (εικαστική παρέμβαση) Η κα Βάσω είναι γνωστή σε όλους για τις εικαστικές παρεμβάσεις της. Άνθρωπος με ευαισθησίες και καλαισθησία είχε την πρωτοβουλία να διακοσμήσει “ιδίοις αναλώμασι” την οδό Κορνάρου -και όχι μόνο. Βλέποντας δε την άθλια κατάσταση της μελλοντικά λεγόμενης “Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων” είπε -και πολύ σωστά- να ρίξει δυο χαρούμενες πινελιές σε ένα υπό κατάρρευση κτήριο (φωτό, 3).


  • Και να το αποτέλεσμα… (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

Είπατε τίποτε για την… παρουσία του ΝΑΤΟ στην ελληνοτουρκική κρίση;

 

Άκρα του τάφου σιωπή…” βασιλεύει, που φυσικά ευνοεί το “χαϊδεμένο” του παιδί, την Τουρκία.

 

Συμμαχία” να σου πετύχει…!

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 

 


Σχολιάστε